Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

3D mapy na Mapy.cz s českou technologií Melown Maps

Čtvrtek, 17 Duben 2014 11:48

Tags: 3D mapy | Citationtech | GIS | Mapy.cz | Melown Maps

3dmapy-1416Společnost Seznam.cz vytváří trojrozměrné mapy celkem 267 českých měst a obcí, které postupně zpřístupní na službě Mapy.cz. Výsledné mapové dílo, pokrývající plochu více než 8 000 km² s prostorovým rozlišením 10 cm, bude svým rozsahem ojedinělé nejen v ČR, ale i v celosvětovém měřítku. Mapové dílo je vytvářeno komerčním softwarovým systémem Melown Maps, který vyvinula česká společnost Citationtech. Ta dodává společnosti Seznam.cz kompletní technologii – systém pro autokorelaci leteckých fotografií, vlastní tvorbu texturovaných 3D modelů, jejich georeferencování, nástroje pro encoding, integraci a správu výsledného mapového díla a v neposlední řadě i JavaScriptový rendering engine pro zobrazování 3D map v internetovém prohlížeči.

Seznam.cz zajišťuje data z leteckého snímkování a výpočetní kapacitu.
Projekt Melown Maps vznikl v podstatě náhodou. Společnost Citationtech se zabývá produktovými vizualizacemi a v souvislosti s tím i algoritmy počítačového vidění. Počátek práce na službě Melown.com zhruba splýval s uvedením šikmých snímků na serveru Mapy.cz. K nápadu, že by algoritmy bylo možné využít i pro jejich zpracování, tak nebylo daleko. O několik měsíců později už byl k dispozici funkční prototyp. Dnes je tu produkt, který se může směle měřit s globální konkurencí, a spolupráce se serverem Mapy.cz v tomto ohledu sehrála nezastupitelnou roli.
Od 15. dubna si na Mapy.cz můžete v beta verzi vyzkoušet centrum Brna, Litoměřice, Špindlerův Mlýn, Kutnou Horu, Kroměříž, Český Krumlov, Hlubokou nad VltavouTelč. Další města a jejich 3D modely budou rychle přibývat s tím, jak bude probíhat výpočet – celkem jsou připraveny podklady pro více než 250 měst a obcí v České republice. Vypočítat všechna města bude trvat minimálně půl roku a do té doby chtějí Mapy.cz uživatelům 3D mapy ukázat a umožnit jejich otestování, jak se jim s nimi pracuje a jak se líbí.

Pro zobrazení 3D mapy v libovolném prohlížeči je zapotřebí podpora technologie WebGL. Pokud váš prohlížeč WebGL nepodporuje, tak vám 3D nebude neumožněno spustit. Objeví se hláška: „Mrzí nás to, ale 3D mapa nebude fungovat v tomto prohlížeči. Zkuste aktualizovat prohlížeč.“ V praxi to znamená, že klikání do růžové plochy znázorňující pokrytí nebude reagovat. Možná máte WebGL jen vypnuté, nebo je problém s grafickou kartou. Více informací o WebGL se dozvíte třeba na get.webgl.org.


Mohlo by vás zajímat: