Google překladač: English Deutsch

Cenově dostupné širokoúhlé monitory pro CAx

Tags: Monitory

monitory01Širokoúhlý displej s rozlišením 1920×1080 pixelů a LED podsvitem, plně polohovatelný stojan, světelný senzor, bohaté možnosti nastavení obrazu, rozsáhlá konektivita a příznivá cena. To jsou hlavní společné rysy dvou čerstvých novinek mezi displeji pro kancelář, 24" LCD monitoru BenQ a 23" modelu od NECu, s nimiž vás seznámí následující recenze.

BenQ BL2400PT

Toho, kdo si své kancelářské pracoviště, ať už CAx či jiné, hodlá vybavit větším novým monitorem, do kterého však nemůže či nechce mnoho investovat, a přesto od něj očekává mnohem více než jen základní funkčnost, může nepochybně oslovit nedávná 24" novinka od BenQ. Monitor BL2400PT stojí i s daní jen málo přes sedm tisíc a přitom je vybaven VA panelem s LED podsvitem, světelným senzorem, detektorem přítomnosti uživatele, rozsáhlými, pokročilými možnostmi nastavení obrazu, konstrukcí umožňující nastavit panel do všech běžných poloh (včetně otočení na výšku), DVI i moderním DisplayPortem, stejně jako například reproduktory, sponou na kabely či dalším příslušenstvím. Někdo možná ocení i prohloubení v základně, vhodné pro odkládání psacích potřeb či jiných kancelářských drobností. Zdánlivě má tedy tento monitor všechny předpoklady uspokojit potřeby i velmi náročných uživatelů. S takovouto charakteristikou však poněkud nekoresponduje jeho nízká cena, pro koho je tedy BL2400PT skutečně vhodný a kdo by se naopak neměl jeho nízkou cenou a zajímavými „tabulkovými" parametry nechat zlákat?

Tento model je už jen díky velkému displeji využitelný vcelku velmi univerzálně, takže kromě řady CAx pracovišť, kde najde výborné uplatnění, jej lze s výhodou využívat prakticky v jakékoliv běžné kanceláři, stejně jako v domácím prostředí (má-li zde sloužit převážně pro zobrazení statického obsahu). Kde se naopak neuplatní? Zcela nevhodný by BL2400PT byl například pro profesionální zpracování fotografie, DTP a další oblasti, kde jsou kladeny vysoké nároky na přesné a konzistentní barevné podání. K těmto účelům ostatně monitor jednak není určen a jednak by si jej už na základě ceny a dalších základních parametrů jen stěží grafický profesionál pro svou práci zvolil.

Zapůjčený BenQ BL2400PT poskytoval kontrastní, barevně kvalitní a neutrální obraz se slušně velkými pozorovacími úhly a dostatečně krátkou reálnou odezvou zobrazení pro práci se spíše statickou grafikou. Už na první pohled evidentní slabší stránkou testovaného monitoru však bylo podsvícení obrazu, respektive homogenita podsvitu. Tu vedle mírně tmavší oblasti ve střední části displeje narušovalo především viditelné prosvítání řady LED diod v celé jeho spodní hraně. Při práci ve Windows je tedy tento jev (projevuje se jako pravidelná řada světlejších flíčků velikosti hrachových kuliček) nejnápadnější ve stavové liště, kde ale naštěstí až nejméně vadí. Celkově lze označit kvalitu obrazu za velmi dobrou, zvláště pak s přihlédnutím k ceně a dalším parametrům a výbavě tohoto modelu.

Nastavení monitoru se provádí pomocí přehledného českého OSD menu a tlačítek umístěných zespodu v pravé části panelu. Pokud hodláme do nastavení často zasahovat, je dobré se jejich rozvržení naučit zpaměti a tlačítka pak vyhledávat po hmatu, protože malé neosvětlené popisky v podobě reliéfu vystupujícího z černého plastu rámu nejsou ani za denního světla dobře čitelné. Přímo pomocí tlačítek můžeme například přepínat mezi vstupy či spustit automatické seřízení obrazu z analogového signálu, naprostou většinu funkcí pak nastavujeme přes menu. Vedle obvyklých základních voleb najdeme v OSD nabídce například nastavení gama (1,8 až 2,6), ostrosti (pět kroků), barevné teploty (pomocí složek R, G, B, či celkovým posunem do modra nebo do červena). Při propojení přes DisplayPort můžeme navíc upravovat i odstín a sytost. V menu nalezneme také pět přednastavených režimů (standardní, eko, sRGB, foto, film) a volby pro světelný a IR senzor. Malou specialitkou je funkce, která v nastaveném intervalu upozorňuje uživatele na potřebu „zrakové pauzy", tuto možnost lze samozřejmě vypnout, stejně jako automatické přizpůsobování jasu obrazu osvětlení na pracovišti. BL2400PT bohužel nenabízí mód zobrazení 1:1 pro malá rozlišení (je zde pouze „full" a „aspect", v obou případech se tedy obraz o menším rozlišení zvětšuje – přepočítává).

Balení monitoru obsahuje prakticky jen to nejzákladnější: průvodce rychlým startem, český manuál na CD, napájecí kabel a D-Sub kabel. Je zde ještě audiokabel, místo/vedle kterého by ovšem jistě řada uživatelů uvítala spíše DVI, eventuálně DisplayPort kabel.

I přes některé výtky hodnotím BenQ BL2400PT jako velmi dobrý a ekonomicky výhodný velký monitor, který může na mnoha pracovištích dlouhodobě sloužit k plné spokojenosti uživatelů.

monitory03

NEC MultiSync EA232WMi

MultiSync EA232WMi je čerstvou novinkou mezi širokoúhlými monitory NEC řady business. Tento model s jednoduchým a přitom plně funkčním designem, typickým pro všechny LCD monitory NEC, je osazen 23" displejem typu IPS s W-LED podsvícením. Poměr stran obrazu 16:9 sice nelze v oblasti CAx ani v běžném kancelářském prostředí považovat zrovna za výhodu (na rozdíl od 16:10), nicméně trend „roztahování" až na tento formát je zřejmě nezastavitelný a s převažující nabídkou monitorů s displeji 16:9 (jejichž výroba je levnější) se prostě musíme smířit. Při úhlopříčce 23" a rozlišení 1920×1080 pixelů je však panel už velmi dobře použitelný v mnoha oblastech, a modelu EA232WMi nic nebrání v nasazení na pracovišti i velice náročných CAx uživatelů, kteří potřebují středně velký monitor.

Flexibilní konstrukce umožňuje pohodlně nastavovat výškovou pozici i orientaci panelu, možné je samozřejmě jeho stranové natáčení a v poměrně velkém úhlu také horizontální náklon. Ve všech pozicích drží displej pevně a není ani náchylný k rozkývání při případných otřesech stolu či nechtěném zavadění. Vybalení z krabice i eventuální přenášení monitoru usnadňuje praktické madlo v zadní části panelu, při používání EA232WMi v prostředí, kde se dbá na estetické působení pracoviště, pak oceníme promyšlený systém spon pro uspořádání připojených kabelů v zadní části nohy a jejich zdařilé zakrytování.

Monitor je vedle klasického DVI-D s podporou HDCP vybaven moderním DisplayPortem, standardním VGA (konektor D-Sub) i USB rozbočovačem pro připojení až čtyř periférií. Ačkoliv tak na první pohled nevypadá, disponuje panel i malými jednowattovými stereoreproduktory ve spodní hraně rámu, směřujícími dolů.

Zapůjčený MultiSync EA232WMi nabízel kvalitní, barevně neutrální obraz s rovnoměrným podsvícením a velkými pozorovacími úhly. Testovací stupnice základních a doplňkových barev (R, G, B a C, M, Y, včetně šedé) zobrazil s poněkud horší vizuální rozlišitelností některých navzájem sousedních tónů zvláště v zelené, azurové, purpurové a žluté škále, přičemž ani v červené a modré nebylo odlišení některých nejtmavších a „prostředních" blízkých odstínů zcela přesvědčivé. Ani tento monitor však nebyl navržen pro DTP či profesionální zpracování fotografie (uživatelům z těchto oblastí ostatně právě NEC nabízí celou řadu speciálních špičkových řešení), a zmíněný nedostatek se mu tak dá snadno odpustit. Celkově působí zobrazení EA232WMi příjemně, barevně věrně a pro práci v CAx, kancelářských, multimediálních a mnoha dalších aplikacích jsou parametry tohoto modelu naprosto vyhovující.

Nastavení monitoru se provádí prostřednictvím standardního ODS menu, tlačítek a navigačního minijoysticku/tlačítka v pravé spodní části panelu, kde je také umístěn světelný senzor. Nabídka je členěna velmi přehledně a srozumitelně. Vedle základních voleb v ní najdeme i některé pokročilejší funkce, jako například automatické řízení jasu (dle okolního osvětlení, dle zobrazeného obsahu, nebo kombinací obou metod), či mód Eco, kde se můžeme rozhodnout pro jednu ze dvou úrovní snížení spotřeby energie, a tedy i jasu obrazu. K přepínání mezi těmito předvolbami slouží také samostatné tlačítko. V OSD menu nalezneme dnes už obvyklých několik přednastavení pro různé typy aplikací (standard, gaming, dynamic, movie, photo) i nástroje pro doladění barev (včetně režimu sRGB nebo ručního nastavení složek R, G, B). Poněkud diskutabilní a snad až úsměvná je v menu informační položka „carbon savings" – jakési počítadlo množství CO2 (s přesností na gramy), „nevypuštěného" do atmosféry při provozování monitoru v úsporném režimu. Další, již praktičtější, byť zdánlivě také nepotřebnou specialitkou je nastavení svítivosti LED kontrolky zapnutí. Možnost zeslabit agresívní modrou diodu můžeme v některých situacích ocenit (na málo osvětleném pracovišti, při sledování videa v zatemněné místnosti apod.). Naopak postrádat budou u tohoto monitoru někteří uživatelé mód 1:1 pro nezkreslené zobrazení nízkých rozlišení. Tuto funkci bohužel již řada výrobců považuje za zbytečnou a uživatelé některých starších či speciálních aplikací, stejně jako například majitelé notebooků nepodporujících na výstupu nativní rozlišení monitoru (1920×1080) se musejí smířit sice s velkým, ale neostrým obrazem. EA232WMi nabízí možnost roztažení obrazu interpolací buď na celou plochu displeje, nebo na maximum při zachování správného poměru stran.

NEC MultiSync EA232WMi vyhovuje současné nejpřísnější ergonomické normě TCO 5.0 a dodává se v provedení černém nebo kombinovaném s postříbřeným předním rámečkem a bílou zadní stranou. V balení monitoru najdeme vše potřebné pro jeho připojení a používání. Vedle DVI-D a USB kabelů potěší i přítomnost DisplayPort kabelu, výrobce neopomněl přiložit ani audiokabel (2×3,5mm stereo jack) a CD s ovladači. Za necelých 8300 korun včetně DPH tedy získáme plně vybavený značkový monitor, který ve své třídě patří k tomu nejlepšímu, což svým způsobem potvrzuje i standardně poskytovaná tříletá záruka.

monitory04

monitory02


Mohlo by vás zajímat: