Google překladač: English Deutsch

Recenze Allplan 2006

Středa, 14 Březen 2007 17:20
Program Allplan firmy Nemetschek jistě není třeba představovat. Je jedním z hlavních hráčů na poli stavebních CAD/CAE/BIM systémů. Jejich podstata je dnes zřejmě známa každému, kdo se pohybuje v oblasti návrhu stavebních konstrukcí. Zasloužil se o to také prudký konkurenční boj a rozvoj těchto systémů v posledních letech. Možnosti počítačů rostou ruku v ruce s požadavky na efektivní zpracování dat, na což reagovali prakticky všichni producenti CAD systémů.
Allplan má mezi CA.. systémy pro stavebnictví poměrně zajímavé postavení. Mnoho architektů a projektantů o něm ví, slyšeli o jeho obrovských možnostech, započetí práce s ním se však obávají díky fámám o složitosti. Dle mého názoru tento stav pochází z historie. Více než dvacetiletý vývoj Allplanu je nenahraditelný, dávné verze (původně pro Unix) ale nemohly disponovat moderním uživatelským rozhraním, které známe až z let posledních. K tomu připočtěme ohromující komplexnost Allplanu. Tato až charakteristická vlastnost bývá právě často zaměňována se složitostí.
Allplan skutečně nelze zvládnout za jedno odpoledne, zvlášť pokud přecházíte ze stylu práce ve 2D a obecných CADech (typicky AutoCAD). Allplan je ale mnohem víc než rýsovací prkno, nabízí účinné řešení pro prakticky všechny fáze návrhu stavby, případně si pomáhá komunikací s dalšími programy. Asi málokdo využije všechny možnosti, proto má Allplan modulární strukturu. To znamená disponuje moduly pro 2D a obecné 3D kreslení, podporuje standardní a speciální architektonické prvky, krovy, schodiště, animace, digitální model terénu, urbanismus, vyztužování betonových konstrukcí, TZB a mnoho dalšího. Moduly jsou uspořádány do sad, které jsou prodávány jako „pakety“. Dle zaměření jsou pakety navíc rozděleny na architekturu a vyztužování. Zakoupíte tedy jen to, co potřebujete.
Velkou obavou při využití Allplanu v architektonické a projekční praxi bývá komunikace s jinými kancelářemi, které stále pracují v AutoCADu. Problém lze jednoduše vyřešit vhodným nastavením importu/exportu do DWG či DXF. Nastavení jsou velmi podrobná a jdou uložit pro další použití.

Novinky aktuální verze Alplan 2006 se ve velké míře soustředily na ergonomii práce
Novinky aktuální verze Alplan 2006 se ve velké míře soustředily na ergonomii práce

Ergonomie verze 2006

Mýtus o složitosti Allplanu snad již definitivně vyvrací aktuální verze 2006, která byla uvedena na český trh před několika měsíci. Při popisu se zaměřím na běžně využívané moduly sestavení Architektura. Novinky aktuální verze se ve velké míře soustřeďují právě na zlepšení ergonomie práce, čekají nás také nové stavební prvky a dokonce celý nový modul. Výrazná ergonomická zlepšení pozoruji už v několika minulých verzích, ať jde o důsledné sladění uživatelského rozhraní se standardy Windows, vylepšení textového modulu nebo uvedení rozšířeného zadávání bodů ve verzi 2004, které už snad ani lepší být nemůže. Představte si, že chcete začít kreslit 1000 mm vpravo (tj. podél osy x) od existujícího bodu. Najedete myší nad bod, napíšete 1000 a kliknete nebo zmáčknete enter. Chcete-li najít střed mezi dvěma body, kliknete na jeden bod pravým tlačítkem, zvolíte „střed elementu“ a kliknete na druhý bod. Hravě jednoduché, že ano? Podobně pracují i ostatní volby.
Protože je přítomno už v základním paketu, všechny nás ve verzi 2006 potká dynamické zadávání bodů entit (tj. odkud – kam kreslíte čáry apod.) V dnešní době je vše „dynamické“, o co jde tady? O další eliminaci potřeby pomocných čar či klikání myší při zadávání bodů. Jen ukážete na body entit, ke kterým se má nový bod vztahovat a Allplan inteligentně domýšlí – stačí přibližně najet myší a nalezne pomyslný průsečík, středy, nabízí body na pomyslných prodlouženích čar, kolmicích apod. Šikovná pomůcka, dynamické čáry se ale neustále vykreslují a všude se pletou. Jsem spokojen s dosavadním zadáváním bodů, proto jsem dynamické zadávání záhy vypnul. Dosavadní nabídka záchytných a úchopových bodů se však rovněž rozšířila.
Za rychlost práce při zadávání polohy bodů (nejčastější činnost v kterémkoli CADu) dávám Allplanu jedničku s hvězdičkou. S Allplanem pracuji od verze 17 a už tehdy mne celkovou funkčností ve 2D velmi příjemně překvapil, takové propracování jsem u objektově zaměřeného CADu nečekal. Připomenu rychlé převzetí vlastností a spuštění kreslícího příkazu dvojklikem myší, promyšlené zadávání oblastí pro výplně, rovnoběžných polygonů, příjemné kótování, výpočty v dialogových polích, rozsáhlá databáze symbolů, výstup do PDF a mohl bych pokračovat. Potěší, že i v nejnižším, tj. nejlevnějším paketu jsou 2D funkce a pomůcky přítomny všechny a plně funkční (zde nemohu nepřipomenout citelné omezení kreslících funkcí AutoCADu LT). Hledáte-li silný 2D CAD i pro jiné oblasti než stavebnictví, Allplan je výborná volba. Většina funkcí je samozřejmě použitelná ve všech (nejen 2D) modulech.
Nové možnosti práce s bitmapovými obrázky potěší zejména ty, kdo v Allplanu sestavují graficky propracované výstupy. V modulu sestavování plánů příjemně překvapí nová možnost polygonálního okna plánu. Pohodlnější je i výběr elementů pro umístění do plánu.

Dalším vylepšením prošlo sestavování plánu
Dalším vylepšením prošlo sestavování plánu

Co potěší administrátora

Co nás tedy v aktuální verzi čeká nového? Administrátoři uvítají změnu správy licencí. Allplan lze provozovat bez HW klíče pomocí softwarové správy. Mimo rámec modulů do novinek dále patří rychlejší vykreslování obsahu oken a vylepšení dokumentově orientované práce (tj. práce s jednotlivými soubory .ndw místo s fóliemi). Nově můžete v souboru .ndw uložit zdroje jako uživatelské pera, čáry, šrafy a hladiny. Ukládat můžete i plány jako .npl, ty však neobsahují jednotlivé zdroje.

Kóty a ČSN

Zejména pro české projektanty jsou výrazná vylepšení v modulu Kóty. Nyní můžete zvolit pravidlo, dle kterého bude umisťován popis kóty v případě, že se text nevejde mezi vynášecí čáry. Jedno z pravidel je CZ/SK dle norem ČSN. Není dle ČSN zcela, ale pro praxi postačuje. Zadávání doplňkového textu je zjednodušeno a při volbě CZ/SK se zobrazuje v závorce jako výška parapetu otvoru. Škoda jen, že není přebírána automaticky... Třeba příště. Při posunu textu kóty máte na výběr podélný a kolmý směr, jednodušeji také navzájem zarovnáte vzdálenosti jednotlivých kót v bloku.

Výrazně se zjednodušilo používání obloukových stěn
Výrazně se zjednodušilo používání obloukových stěn

Architektonické moduly verze 2006

Jak již bylo uvedeno, Allplan je objektový stavební systém. Filozofie programu je následující. Kreslíte zdi, sloupy, otvory, desky a další stavební prvky. Vynášíte hlavně v půdoryse, stejně jako kreslíte 2D prvky, navíc ale zadáváte další informace jako je výška, příp. materiál atd. Vzniká tak prostorová databáze objektu. Z ní je poté jednoduché generovat projektovou dokumentaci, máte hotov prostorový model pro řezy, pohledy, vizualizace...
Jádrem Allplanu jsou tedy architektonické moduly. Co se v nich změnilo? Verze 2006 moduly a příkazy dělí do logičtějších celků. Nově jsou zavedeny stavební díly pro základy a pro instalační přizdívku. Dříve se základy modelovaly pomocí stěn, desek, sloupů... Nyní jsou k dispozici základový pás, patka, deska a libovolný základ. Prvky lze lehce zadat a vyhodnotit v soupiskách, projekt je přehlednější.
Dříve jsem se v Allplanu raději vyhýbal kreslení obloukových stěn. Program je vykresloval po částech, které vystupovaly samostatně třeba při umísťování otvorů, což vyžadovalo obrnit se trpělivostí. Nyní program bere stěnu jako celek podle její kruhové osy, takže problém s otvory odpadá, kótování je též jasnější.
V minulé verzi byly představeny Styly plánu. Stačilo přepnout kupříkladu do stylu Studie a šrafované zdi se vyplnily šedou barvou nezávisle na skladbě vrstev stěny. Mezi vrstvami ale zůstávaly čáry. Aktuální verze problém vyřešila.
Ergonomii práce přispívá rychlé otáčení stěn kolem osy, posouvání osy a natáčení prvků pomocí klávesnice. Ergonomická zlepšení jsou i v jiných dialozích.
Modelář oken má novou volbu dvojitého/špaletového okna, střešní okno může získat libovolný tvar. Novinkou je možnost zohlednění dokončovacích prací při umísťování objektů, např. stůl se automaticky umístí až na čistou podlahu.
Aktualizace se nevyhnula ani modulu Schodiště. Základní druhy schodiště můžete vytvořit v novém dialogovém okně. S pár nezbytnými údaji to lze přehledně a velmi rychle. Do fólie pak schodiště umístíte jedním kliknutím. Dle mého názoru je průvodce výborná alternativa pro začátečníky, protože standardní dialog schodiště je poměrně složitý. Madlu zábradlí můžete určit tvar průřezu a chování v rozích. Madlo v nich jde rozdělit, nebude se pak konečně nesmyslně zalamovat. Stále mi ale chybí možnost vykreslit zábradlí i mimo schodiště.
S Allplanem 2006 je v nabídce celý nový modul nazvaný Modelář fasád. Jde o nástroj ovládáním podobným modeláři otvorů. Na rozdíl od něj netvoříte výplně otvorů, ale celé nezávislé fasádní stěny – lehké obvodové pláště. U fasád zadáváte jejich rastr, nosný systém (sloupky-příčky, bodová uchycení tabulí), profily fasádních prvků, přidávat lze markýzy, rolety nebo třeba otočné turniketové dveře. V dodávce je základní knihovna fasádních prvků, dokoupit lze další, které teprve vznikají. Přínos modeláře vidím v obrovské rychlosti jak vytvořit detailní fasádu s velkým množstvím realistických prvků pro pohledy a vizualizace nebo výkaz prvků.

Definice stylů. Různým stylům (Studie, Stavební povolení...) lze přiřadit různá zobrazení čar a výplní a jednoduše mezi nimi přepínat
Definice stylů. Různým stylům (Studie, Stavební povolení...) lze přiřadit různá zobrazení čar a výplní a jednoduše mezi nimi přepínat

Hodně muziky, hodně ikon

Množství nových funkcí znamená také množství nových ikon, políček a dialogů. Ano, v Allplanu je opravdu „přeikonkováno“ a někdy je problém si vzpomenout, kde přesně se nachází požadovaná ikona, nastavení... Uvedu příklady. Zvolíte funkci Deska a kromě dialogového řádku, který se ptá na umístění bodů, vyskočí Dynamický panel a panel Deska, které se týkají aktuálního příkazu. Volby příkazu tedy zadáváte na třech místech. Základní příkazy jako Čára jsou na několika panelech nástrojů apod. Asi přespříliš, zvlášť pro začátečníka, ale je to pochopitelné vzhledem k obrovskému množství funkcí a voleb (zmiňoval jsem komplexnost?) a upřímně – jsem rád, že všechny jsou po ruce.
Tápat ale opravdu nemusíte, Allplan se vás neustále snaží přehledně vést, kupříkladu instrukcemi v dialogovém řádku a být nápomocen když si nevíte rady. K dispozici je bublinková nápověda, tradičně dokonalá kontextová nápověda a manuály v .pdf. Vše je samozřejmě počeštěno. Obrovské množství textů programu i nápovědy je zřejmě důvodem zpoždění uvedení české verze. S Allplanem se opravdu příjemně pracuje, program nepadá, po ruce máte neustále všechny pomůcky, podrobná nastavení jsou spíše výhodou, navíc oblíbená nastavení dialogů lze uložit a opět vyvolat, uživatelské prostředí je ve velké míře přizpůsobitelné.
K přehlednosti však nepřispívají některá dialogová okna (třeba ukládání do oblasti a další většinou méně často používané dialogy), které jsou plné nic neříkajících zkratek nebo by jim prospěly piktogramy a přeuspořádání. Začínajícímu uživateli může ale více zamotat hlavu velmi často používaný dialog pro nastavení hladin – proč kupříkladu zapnutí závislosti formátu na hladině probíhá na dvou kartách? Naštěstí opět pomáhá nápověda.
Škoda také, že němečtí programátoři do jádra programu více nezačlenili normy ČSN, např. kótování a popis dveří a oken. Díky patří české pobočce Nemetschka, která se v maximální míře, jakou program umožňuje, snaží problémy řešit alespoň doplňky. Práce s nimi však nedosahuje komfortu funkcí přítomných již v jádře programu.

Nový modul Modelář fasád, ve kterém tvoříte celé nezávislé fasádní stěny – lehké obvodové pláště
Nový modul Modelář fasád, ve kterém tvoříte celé nezávislé fasádní stěny – lehké obvodové pláště

Provést upgrade?

Novinek je skutečně hodně, v tomto článku je zdaleka nelze popsat všechny. Přesto stále postrádám prosté kreslení šipek, tabulek (nechci-li používat automatické soupisky), zalamování textu, chybí mi zmíněná tvorba zábradlí i mimo schodiště a další. Jsou to však jen malé mušky a naopak za programem je vidět německá preciznost, věci jsou promyšleny do detailů ke spokojenosti uživatele.
Požadavky projektantů jsou různorodé, proto rozhodnutí o výhodnosti upgradu na Allplan 2006 z předchozích verzí nechám na konkrétním uživateli. V každém případě přináší větší pohodlí při práci i některé funkce, které dříve zcela chyběly. Chcete-li však teprve začít se stavebním CAD systémem, Allplan 2006 mohu jednoznačně doporučit. Článek měl být vodítkem, Allplan nejlépe vyzkoušejte zdarma sami jako 30ti denní trial verzi nebo plně funkční studentskou verzi.
Jaká bude budoucnost Allplanu? Z vývoje posledních verzí a aktuální akvizice konkurenčního Graphisoftu Nemetschkem lze usuzovat, že pro uživatele Allplanu velmi příjemná.

Autor Ing. Tomáš Vasko vyučuje Allplan na VUT Brno