Google překladač: English Deutsch

Novinky MapInfa Professional 8.5

Středa, 16 Květen 2007 19:13
Nové produkty společnosti MapInfo Corporation jsou navrhovány tak, aby plnily potřeby počítačového mapování, a to od nejzákladnějších až k těm nejspeciálnějším, jako je MapMarker, produkt pro geokódování adres, a Envinsa, platforma pro celopodnikové platformy. MapInfo Professional 8.5 má několik významných nových vlastností, velké změny jsou například u webových služeb, které dávají nové možnosti při geokódování dat a při tvorbě bufferů se zadanými časy nebo vzdálenostmi. Některé novinky ovšem nejsou dostupné uživatelům v České a Slovenské republice.

Geokódování pomocí serverů MapMarker a Envinsa

S novými webovými službami MapMarker a Envinsa Web Services mají uživatelé více možností při geokódování. Mohou si např. vybrat geokódování záznamů podle uliční adresy nebo podle těžiště oblasti poštovního směrovacího čísla, nebo podle těžiště daného geografického území.
Pokud při geokódování jsou výsledkem žádné, špatné nebo více rovnocenných blízkých výsledků, nabídne geokódovací server interaktivní geokódování pro možnost výběru mezi možnými protějšky nebo změny vstupního zadání. Webové služby také umožňují nastavit více porovnávacích podmínek pro případ, že geokódovaným záznamům odpovídá více než jeden záznamový protějšek. MapMarker je výkonný geokódovací produkt, který přiřazuje souřadnice k adrese podle toho, jak dobře adresa odpovídá údajům v serverovém slovníku adres. Produkt Envinsa poskytuje širší rozsah webových služeb než produkt MapMarker a může poskytnout přístup i k dřívějším verzím produktu MapMarker.

Geokódování jediného záznamu serverem Envinsa nebo MapMarker
Geokódování jediného záznamu serverem Envinsa nebo MapMarker

Vyhledání zákazníků v dosahu

Webová služba serverů umožňuje uživateli například zjistit, kolik zákazníků má v dosahu desetiminutové jízdy od jeho obchodu či provozovny, případně dovede zjistit například všechny dodavatele ve vzdálenosti 15 až 30 km od lokality uživatelova skladu. Webová služba pro tvorbu spádových oblastí používá nejnovější silniční sítě a rychlé vyhledávací algoritmy, aby mohla zobrazit bufferové hranice (izochrony pro čas a izodistance pro vzdálenost) spojující místa dosažitelná určitým dopravním prostředkem od určité lokality za stejnou jízdní dobu nebo místa ve stejné vzdálenosti od určité lokality. Časové a vzdálenostní buffery spádových oblastí se počítají na základě rychlostních omezení na jednotlivých silnicích a dálnicích v silniční síti a na základě zadaných hodnot vzdálenosti nebo času.

Rastrová mapa a vzdálenost ujetá díky omezením rychlosti za jednotku času
Rastrová mapa a vzdálenost ujetá díky omezením rychlosti za jednotku času

Zdokonalené šifrování u webových služeb WFS/WMS

Pro šifrování se používá protokol Secure Socket Layer (SSL) SSL, což je mezinárodní standardní bezpečnostní protokol pro přenos utajovaných informací mezi webovým serverem a počítačem klienta. Servery s aktivovaným SSL protokolem mají adresu začínající https. Při připojení se k WFS nebo WMS serveru s aktivovaným SSL protokolem si vymění počítač klienta a server digitální certifikáty, což minimalizuje hrozbu krádeže utajovaných dat.

Mapování - nové a zdokonalené vlastnosti

Na tlačítkovou paletu Standardní byla přidána nová tlačítka, která usnadňují otevírání a ukládání pracovních prostředí a ukládají otevřená okna. Díky novým položkám v menu Tabulka je nyní možné prohlížet seznam otevřených tabulek bez otevírání Ovladače vrstev. Zajímavou novinkou je viditelné překrývání značek s použitím nového fontu. Je-li v jedné lokalitě více bodových objektů, data se navzájem překrývají a brání vidět souvislosti. Nový značkový font Dispersed Groups (Rozptýlené skupiny) umožňuje vytvořit mapové značky, které mohou reprezentovat různé organizace, akce nebo servisy, umístěné v lokalitě se stejnými souřadnicemi, aniž by se navzájem překrývaly. Při použití lupy a vzdálení se od souřadnicového bodu se značky zobrazí kolem souřadnicového bodu. Font se instaluje současně s MapInfem Professional 8.5.

Příklad malé skupiny značek z fontu MapInfo Dispersed Group
Příklad malé skupiny značek z fontu MapInfo Dispersed Group

Spojování jedné mapy s jinou mapou

Byly přidány dva způsoby spojování vrstev z jednoho okna Mapa s vrstvami z jiného okna Mapa, a to buď přetažením pomocí funkce Přetáhnout okno Mapa, nebo kopírováním mapových vrstev z jedné mapy do jiné mapy použitím dialogu Ovladač vrstev. Při spojování se vrstvy ze zdrojové mapy umístí na vršek cílové mapy, přičemž má přednost nastavení cílové mapy. To znamená, že např. oříznuté oblasti a souřadnicové systémy budou mít nastavení z cílové mapy. Jestliže cílová mapa neumožňuje změnu projekce rastrů a zdrojová mapa obsahuje rastrovou vrstvu, změní se souřadnicový systém cílové mapy.

Rychlé zobrazení výsledků při dotazování

Při tvorbě dotazů a SQL dotazů si uživatelé často přejí vidět výsledky dotazu vizuálně na mapě. Do dialogů Vybrat a SQL Vybrat proto přibylo okénko pro zjednodušení procesu zobrazování výsledků.
Potřebujeme-li automaticky najít a zobrazit výsledky dotazu, zapneme okénko Výsledky najít v aktivním okně Mapa a po dokončení dotazu se výsledky zobrazí. Oba dialogy obsahují okénko Výsledky najít v aktivním okně Mapa. Pokud žádné otevřené okno Mapa neexistuje, toto okénko není aktivní.

Výsledky dotazu, zda je počet městských obyvatel větší než počet venkovských obyvatel
Výsledky dotazu, zda je počet městských obyvatel větší než počet venkovských obyvatel

Zdokonalené automatické trasování

Linie automatického trasování, která spojuje uzly lomené čáry nebo polygonu, je upravena tak, aby byla tlustší a tmavší. Při trasování by tedy měla být lépe vidět.

Nová linie automatického trasování
Nová linie automatického trasování

Zdokonalení nástrojů

Nástroj Universal Translator v MapInfu Professional byl povýšen na verzi 7. Pomocí nového nástroje MapInfo Professional Link Utility for Google Earth (dále Link Utility) je možno exportovat pohled mapových dat a zobrazit je na Google mapách. Nástroj Link Utility zajišťuje jednosměrné spojení mezi těmito dvěma technologiemi. Zákazníci, kteří tento nástroj používají, jej shledávají velmi užitečným pro prezentaci a analýzu. Při exportu dat z MapInfa Professional do aplikace Google Earth by se měly uvést také informace o společnosti, která data poskytla. Funkce nástroje Link Utility to u rastrových map umožňuje.

Další zdokonalení

Jistě bychom mohli vypočítávat i další zdokonalení, například u tisku, importu nebo exportu. Rovněž také byly zdokonaleny databáze, kdy je možné použití primárního klíče pro tvorbu nové tabulky nebo při ukládání vzdálené kopie. Také nová funkčnost automatického přírůstku Primary klíče u databází Oracle spravuje MapInfo Professional hodnoty Primary klíče za uživatele nebo jsou přesněji ukládána data MapInfa vyslaná do vzdálených databází.
Velkého zdokonalení se dostalo rastrům, byla vylepšena podpora .GRD souborů produktu Vertical Mapper atd. Díky rozsahu našeho článku se jim však už nemůžeme podrobně věnovat.