Google překladač: English Deutsch

MCAD KOMPAS expanduje do světa

Čtvrtek, 19 Červenec 2007 01:00
Produkty ruské společnosti ASCON Group řady KOMPAS mají historii téměř jako celý CAD. Jak bývalo zvykem, Rusko jelo svou cestou – i co se týče CADu – již od roku 1989, a to právě s KOMPASem. A tak, zatímco my se na školách učili a učíme zejména AutoCAD, v Rusku to byl právě KOMPAS. Tento nezvyklý úvod má za cíl upozornit na skutečnost, že produkty řady KOMPAS mají dlouhou historii a silné zázemí, které jsou zárukou že se jedná o produkty hodné zřetele.
O KOMPASu u nás asi tušil málokdo až do roku 2006. Do té doby byly tyto produkty k dispozici jenom v ruské verzi – a tedy pro nás prakticky nepoužitelné. Od poloviny roku 2006 však společnost ASCON uvolnila anglickou a poté německou verzi a svět se dověděl, že je tu něco, co výkonem plně spadá do kategorie středních MCAD systémů a přijatelnou cenou vzbuzuje respekt u konkurence. To něco je KOMPAS-3D. Od počátku roku 2007 má ASCON svého výhradního distributora i pro český a slovenský trh (společnost TECHSOFT s.r.o.) a brzo bude k dispozici i česká lokalizace produktu.

Trochu historie

Zvláště u nově prezentovaných produktů bude každého zajímat i minulost, která mnohdy dává tušit budoucnost. KOMPAS-Graphic (obecný CAD pro všeobecné použití) jako mnoho jiných CAD systémů spatřil světlo světa pod operačním systémem DOS v roce 1989.

KOMPAS-Graphic (v.1, 2, 3, 4) pro DOS r.1989 – r.1992
KOMPAS-Graphic (v.1, 2, 3, 4) pro DOS r.1989 – r.1992

Postupně s příchodem Windows se tomuto systému nevyhnul ani on. A tak v roce 1997 přišel KOMPAS-3D pro Windows.

KOMPAS-3D pro Windows r.1997 – r.2000
KOMPAS-3D pro Windows r.1997 – r.2000

V roce 2003 inicioval ASCON soutěž „Esa 3D modelování“ a výsledkem byly i pro dnešní dobu úctyhodné sestavy uživatelů, obsahující přes 25.000 komponentů.

KOMPAS-3D velké sestavy - (přes 25.000 dílů) - r.2003
KOMPAS-3D velké sestavy - (přes 25.000 dílů) - r.2003

Současnost

Dnes je KOMPAS vyzrálý produkt sestávající ze dvou částí:
  • KOMPAS-Graphic
  • KOMPAS-3D
Přičemž KOMPAS-3D zahrnuje v sobě i KOMPAS-Graphic.

KOMPAS-Graphic

Nabízí nejširší možnosti pro automatizaci práce návrháře a konstruktéra v různých průmyslových oblastech. Úspěšně se používá ve strojírenství, stavebnictví, i na kreslení různých plánů a diagramů.
KOMPAS-Graphic může být používán jako modul na kreslení a náčrty plně integrován do KOMPASu-3D nebo jako samostatný nezávislý produkt, kompletně pokrývající úlohy 2D navrhování a produkce dokumentace.
Od úplného počátku byl systém orientován jako jednotný dokumentační systém pro návrhy. Přitom je schopen poskytnout pružné přizpůsobení pro podnikové standardy.

KOMPAS-3D

Je určen k vytváření třírozměrných asociativních modelů jednotlivých dílů, plechových součástí a sestav. Klíčovou vlastností KOMPASu-3D je použití vlastního matematického jádra a parametrické technologie vyvinutými odborníky společnosti ASCON.
Z typických vlastností KOMPASu-3D je nutné vzpomenout alespoň podporu vytváření velkých sestav, obsahujících několik tisíc podsestav a dílů. Zajímavý je také speciální modul pro import, který obnovuje importované 3D modely s komplexním stromem návrhu, díky čemu je možné modely editovat. Produkt tak lze prakticky používat ve skutečně různorodém prostředí různých MCADů, a to v podstatě bez omezení.
KOMPAS-3D disponuje všemi standardními modelovacími vlastnostmi střední třídy MCAD systémů pro 3D objemové modelováni dílů, plechových dílů, velkých sestav, výpisů materiálu, a také má nástroje pro základní modelování ploch.
Snad ještě uvedu možnost vytáhnout do objemu standardně psané texty.

KOMPAS-3D příklad dílu s vytaženým textem
KOMPAS-3D příklad dílu s vytaženým textem

Díky skutečnosti, že KOMPAS-3D obsahuje v sobě také KOMPAS-Graphic (plnohodnotný profesionální grafický 2D editor) máte k dispozici všechny nástroje pro dokonalé dokončení 2D výstupů. Díky tomu nemusíte shánět žádný jiný 2D CAD pro dodatečnou nestandardní úpravu finálních výkresů.

Rychlost, rychlost, rychlost

Vývojáři KOMPASu se důkladně věnují jednak neustálému zvyšování rychlosti samotného systému a také rychlosti samotného modelování a práce uživatele. Od roku 2005, kdy ASCON uzavřel partnerství s Intelem, rychlost modelování se zvětšila pětinásobně.
A že to s testováním konkurence berou u ACSCONu opravdu vážně svědčí skutečnost, že první věc, která mi padla do oka při návštěvě jejich vývojářů v St.Petersburgu, byly tři krabice SolidWorks na skříni.
K tomu mi řekli: „Musíme přece neustále porovnávat i rychlost modelování konkurenčních produktů." A tak s ohledem na konkurenci optimalizují rychlost systému, počty kliknutí a také například kilometry najeté myší po obrazovce, potřebné pro vytvoření standardních dílů.
A výsledkem je, že KOMPAS-3D – co se týče porovnání rychlosti s ostatními MCADy – je plně srovnatelný a nijak nezaostává, v mnoha případech dokonce vede.

KOMPAS-3D příklad velké sestavy
KOMPAS-3D příklad velké sestavy

Doplňující moduly

K dispozici jsou následující rozšiřující moduly KOMPASu-3D:

Animace

Pro vytváření simulace pohybu dílů reálně pracujícího výrobku (díly produktu se spárují během procesu tvorby 3D sestavy) plus Automatická detekce kolizí dílů (nárazů) v průběhu vykonávání pohybu pro detekci chyb návrhu.

Photorealistica

Pro vytváření fotorealistických obrázků 3D modelu/sestavy, vytvořených v KOMPASu-3D. Renderovací knihovna umožňuje efektivní vytváření obrázků produktu a jejich použití na prezentacích či v reklamě. Interaktivní renderovací režim dovoluje prohlížet 3D model s texturami aplikovanými na scénu.

Kinematika a dynamika

Aplikace Universal Mechanism Express je navržena pro přibližnou analýzu dynamických, kinematických a statických systémů, vytvářených v KOMPASu-3D. Knihovna je určena pro konstruktéry řešící problémy výpočtů strojů a mechanizmů. Animace 3D modelu v reálném čase je poskytovaná již během výpočetního procesu. Dostupné jsou údaje potřebné pro analýzu, včetně souřadnic, rychlostí, zrychlení, síly reakcí v spojích, síly pružin atd.

Průvodce výpisem materiálu

Průvodce vytvářením výpisů materiálů (VM) umožňuje vytváření různých rozdílných typů uživatelských VM, včetně přehledů a jiných tabulkových dokumentů. VM může být propojen s výkresem sestavy (s jedním, nebo více listy) a s 3D sestavou.

Systém pro rozpoznávaní 3d modelů

Systém pro rozpoznání 3D modelů pro KOMAS-3D je určen k rozpoznání prvků dílu nebo sestavy importovaných do KOMPAS-3D z jiných CAD řešení. Systém pro rozpoznání 3D modelů rozšiřuje možnosti výměny informací mezi organizacemi používajícími rozdílné CAD systémy. Obnovuje 3D modely s komplexním stromem návrhu a významně šetří čas pro rozpoznání modelu. Tento přidaný prvek umožňuje rozsáhlé použití dokumentů dílu nebo sestavy v prostředí KOMPAS-3D, včetně jejich editace.

Závěrem

Ke KOMPASu se standardně poskytuje rok předplacené podpory a upgrady bezplatně.
Díky KOMPASu-Graphic mají uživatelé v KOMPAS-3D kompletně zastřešeno i 2D řešení, které je porovnatelné snad jedině s Inventorem, dodávaným spolu s AutoCADem.
Snad vás ještě napadne otázka: „A co SolidEdge 2D drafting, který je zdarma ?“ Ale KOMPAS-Graphic je mnohem víc. Kompletní porovnání se v dohledné době objeví na stránkách KOMPASu pro ČR a SR – na webových stránkách kompas.tcad.cz a kompas.tcad.sk.
KOMPAS-3D je produkt, který určitě stojí za pozornost. A to nejen pro jeho příznivou cenu.

Autor pracuje ve firmě Techsoft.