Google překladač: English Deutsch

BIM se osvědčuje v praxi

Čtvrtek, 22 Listopad 2007 13:57

Tags: BIM

CAD řešení společnosti Autodesk využívá Aukett již řadu let. Historicky firma používala AutoCAD a jeho stavařskou verzi Architectural Desktop (dnes AutoCAD Architecture). V roce 2006 a 2007 se první větší projekty začaly realizovat v BIM aplikaci Autodesk Revit. Hlavním znakem BIM technologie (informační model budovy) je uložení koordinovaných a konzistentních informací o budově v jedné databázi.
Na dvou velkých projektech realizovaných v poslední době lze porovnat způsob a efektivitu práce v Architectural Desktopu (ADT) a v Revitu. Pomocí ADT byl řešen projekt rekonstrukce části plzeňského pivovaru (více viz časopis Architekt 04/2007). Na této akci v objemu cca 1 mld. Kč (včetně technologií) pracoval v ADT tým 6 projektantů. Revit byl nasazen na projekt nového pražského obytného centra Metronom o celkové ploše 36 tisíc metrů čtverečných. Na tomto projektu se podílejí dva projektanti. Dodavatelem softwarového řešení je společnost XANADU, která přináší našim architektům i projektantům také českou verzi prostředí pro Revit 2008, spolu s nejširší nabídkou produktů Autodesk na našem trhu.

Studie projektu nového pražského obytného centra Metronom o celkové ploše 36 tisíc metrů čtverečných (Revit)
Studie projektu nového pražského obytného centra Metronom o celkové ploše 36 tisíc metrů čtverečných (Revit)

Od 2D až k vizualizacím

Nasazení Revitu prokázalo úsporu pracnosti. Oproti ADT ušetřil Aukett na projektu 30 % lidí a navíc ušetřil i za externí vizualizační práce – vlastní vizualizace z Revitu byly v počáteční fázi plně dostačující. Projekty byly v obou aplikacích zpracovávány ve všech fázích – od skic přes mnohokráte měněné návrhy, soutěžní dokumentaci, dokumentaci pro územní rozhodnutí až po dokumentaci pro stavební povolení (u plzeňského projektu), výběr dodavatele a prováděcí dokumentaci. Projekt Metronom je zatím ve fázi studie dokumentace pro územní rozhodnutí, ale již obsahuje osazení do terénu, napojení na komunikace, výkresy pater, dispozice bytů a pohledy.
„Technologie BIM opravdu funguje“ říká Peter Jirát, IT manager firmy Aukett. „Když jsme museli kvůli zastínění ubrat na poslední chvíli celé jedno patro budovy, všechny výkazy a tabulky se automaticky zaktualizovaly.“
Těžiště práce v ADT spočívalo ve 2D. 2D výkresy byly požadovaným výstupem a 3D model, který v ADT vzniká jaksi „mimochodem“, byl v podstatě použit pouze pro předání podkladů pro vizualizace (řešené externě). V Revitu naopak vznikal primárně 3D model – jednodušší vytváření vazeb v modelu budovy je příjemnější pro architektonický způsob práce a liší se od techničtějšího přístupu v ADT. Oproti ADT je 3D model Revitu hezčí a čistší.

Foto realizace projektu rekonstrukce části plzeňského pivovaru
Foto realizace projektu rekonstrukce části plzeňského pivovaru

DWG pro bezproblémovou výměnu dat

Model obytného centra v Revitu se vyšplhal na celkový objem téměř 100 MB. Soubory a modely této velikosti by již v ADT nebyly normálně zpracovatelné. V Revitu lze i s takto velkým projektem pracovat v reálném čase (hardwarové vybavení obou projektů se nelišilo – PC s procesorem P4 2–3 GHz, 2 GB RAM).
Ukázalo se také, že pro předávání CAD dat externistům je úplně jedno, zda je projekt řešen v ADT nebo v Revitu – v obou případech stačí provést bezproblémový export do DWG formátu holého AutoCADu. DWG formát ADT totiž obsahuje AEC objekty, které by se projevily jako tzv. „proxy objekty“.
O AUKETT s.r.o (Aukett Fitzroy Robinson)
Společnost Aukett je architektonická kancelář, která je součástí mezinárodní skupiny zaměstnávající více než 500 architektů a projektantů. K typickým projektům realizovaným společností Aukett patří obchodní centra, nákupní galerie, obytné domy, banky, kancelářské centra apod.
Z českých lokalizací Aukett využívá pouze knihovny a styly. Jde o českou firmu vlastněnou britskou společností, software je proto (a i kvůli tradici) používán v originální anglické verzi. U ADT ani Revitu ale zatím nenastal žádný problém s výkresovou reprezentací dle českých zvyklostí.
Pro publikování návrhů z ADT i Revitu používá Aukett pro předávání „digitální kopie“ jednotně formáty DWF (2D i 3D CAD data) a PDF (technické dokumenty), popř. i formát DWG – pokud to vyžaduje zákazník.

Foto realizace projektu rekonstrukce části plzeňského pivovaru
Foto realizace projektu rekonstrukce části plzeňského pivovaru

Z AutoCADu na Revit – poznatky

Oba systémy používají odlišnou filosofii, zažité postupy se v prvních fázích stále „pletou pod ruce“. Díky jednoduššímu ovládání Revitu lze ale přechod uskutečnit rychle (v řádu dnů). Revit uživatele nezatěžuje desítkami příkazů a ikon. Právě díky jednoduchosti je změna projekčního softwaru na Revit (možná překvapivě) velmi kladně vnímána například staršími projektanty.
Je dobré pokud je ve firmě odborník, který je s Revitem již trochu „napřed“ – je koho se zeptat, existuje příklad postupů vedoucích k cíli. Jako první projekt je při přechodu na nový software dobré zvolit např. jednoduchou kancelářskou budovu, popř. rodinný dům, s rovnými stěnami a bez konstrukčních specialit.

Fragment výkresové dokumentace pilotního projektu
Fragment výkresové dokumentace pilotního projektu
Technické aspekty: Revit má nastavitelný počet záloh. Časté zálohy projektů o velikosti desítek MB rychle spotřebovávají diskový prostor. Vyvarujte se použití centrálního sdílení, pokud nemáte skutečně naddimenzovanou síť a hardware. Spíše využijte standardních externích referencí částí projektu.

Mohlo by vás zajímat: