Google překladač: English Deutsch

Parametrický BIM systém Revit

Čtvrtek, 22 Listopad 2007 13:57

Tags: CAQ

Jistě se shodneme na faktu, že všeobecným trendem ve všech oblastech lidské činnosti je snižování nákladů a tím zvyšování zisku. Nejsnadnější cestou, jak dosáhnout minimalizace výdajů je odbourávání přebytečných nebo opakujících se činností z výrobního procesu. V některých případech jsou v tomto směru možnosti omezené, v případě stavebnictví lze však uspořit mnoho.

Stavební byznys

Je obecně známo, že největších úspor při realizaci stavby lze dosáhnout ještě před jejím započetím, ve fázi projektu. Tento fakt je bohužel většinou opomíjen zadavateli, investory. Neuvědomují si, že kvalitní příprava projektu vyžaduje nejen perfektní projekční tým, ale také dostatek času na přípravu a provedení projektu. Proto je vždy projektant připraven před problém, jak kvalitně zpracovat projekt za krátký časový interval. Čas je totiž u investoru velice drahá komodita, se kterou neradi plýtvají.

Bytový dům s podzemním parkingem - Projekční atelier - Ing. Tomáš Hrdina
Bytový dům s podzemním parkingem - Projekční atelier - Ing. Tomáš Hrdina

První krůčky

Úspora času a také pohodlná práce vedla projektanty k přestupu z klasických metod vytváření projektové dokumentace k používání výpočetní techniky a specializovaného software, tzv. CAD. Tato technologie vznikla již před dvaceti lety a její filosofie, vycházející z tehdejších možností, se doposud v základních CAD programech nezměnila. Výhodou těchto programů je možnost opakovaného používání již jednou vytvořených prvků a jejich poměrně snadná úprava. Díky používání obecného CAD software, jakým je například AutoCAD, jsou projektanti schopní pracovat rychleji, přesněji a tím i kvalitněji. Většina z nich ale stále převádí své myšlenky do 2D obrazů tvořených čarami a křivkami. Svým způsobem nepokročili o tolik, jak se na první pohled zdálo. Program se pro ně stal virtuálním rýsovacím prknem.

Vidíte rozdíl?
Vidíte rozdíl?
  Vidíte rozdíl?
Vidíte rozdíl?

Současná praxe

Současná výpočetní technika a software nabízí však mnohem víc. Umožňuje architektovi či projektantovi rozvinout své představy a předvést laikovi (zadavateli) produkt své práce ve 3D, pro něj mnohem srozumitelnější a přijatelnější formě. Projektování ve 3D nabízely programy již před mnoha lety. Práce ale byla značně složitá a časová úspora oproti standardnímu projektování byla téměř nulová. Hlavně zapracování změn se stalo pro projektanty využívající 3D noční můrou. Ve většině případů vedla i drobná změna k přepracování celého modelu, což mělo za následek velké časové a tím i finanční ztráty. Navíc zpracování dokumentace z 3D modelů tak, aby výsledné 2D dokumenty putující z tiskáren přímo na stavbu odpovídaly nastaveným standardům, bylo velmi obtížné.

Stadion SK Slávia Praha – COPLAN Projekt, s.r.o.
Stadion SK Slávia Praha – COPLAN Projekt, s.r.o.
Situace se ale změnila. Revoluci nastartovaly tzv. objektové CAD aplikace, jejímž u nás nejznámějším zástupcem je produkt Autodesku nazvaný Architectural Desktop, dnes přejmenovaný na AutoCAD Architecture. Největší devizou tohoto programu je možnost pracovat ve známém prostředí AutoCADu a přitom používat nové funkce, které umožňují inteligentní tvorbu modelu a výkresové dokumentace.

Interiéry - Amira Interior, s.r.o.
Interiéry - Amira Interior, s.r.o.

Nástupce - Revit

V současné době je ale i tato technologie překonána a je postupně nahrazována plně parametrickými systémy, využívající tzv. technologie informačního modelu budovy BIM (building information modeling). Důvodem k zavedení této technologie je opět usnadnění práce tvůrcům projektové dokumentace, odbourání zbytečných a opakujících se činností a tím zvýšení jejich produktivity. Zástupcem parametrického BIM systému je v produktech firmy Autodesk software s názvem Revit. Tento název mají společný hned tři produkty. Software zaměřený na architekturu Revit Architecture, statiku Revit Structure a TZB Revit MEP.

BD Jeseniova - Jiran Kohout architekti, s.r.o.
BD Jeseniova - Jiran Kohout architekti, s.r.o.
V čem spočívá převratnost těchto produktů? Všechny tři jmenované programy jsou schopny pracovat s jediným souborem, který je, na rozdíl od klasických CAD programů, jednou velkou databází obsahující nejen grafické informace. Díky této výhodě není třeba výstupy exportovat a předávat je tak ve formě, kterou je třeba upravovat. Doslova a do písmene stavíte objekt uvnitř počítače. A ten se jako takový i chová. Výhodou je, že na takto vytvořené budově lze provést některé simulace reálného chování ještě před tím, než je budova postavena. Řešit tak problémy dopředu, což vždy znamená finanční úsporu. Informací z databáze, kterou vytvoříte pomocí Revitu, dokáží využívat programy pro simulaci tepelného chování budovy, nebo software pro statické výpočty. Tím odpadá velké množství práce spojeného s předáváním dokumentace. Model spolupráce mezi projektantem a specialistou vypadá povětšinou takto:
Architekt / stavební inženýr Statik / profese TZB
tvorba modelu * vytvoření dokumentace * úprava do požadovaného formátu (slepák) * export Import * úprava dokumentace * tvorba modelu * výpočty * úpravy * export * předání zpět projektantovi
Tento cyklus může proběhnout i několikrát v závislosti na kvalitě přípravy. Při takovémto množství činností nutně vznikají chyby, a proto je myšlenka spolupráce všech profesí na jediné databázi bezesporu správná. Jediná nevýhoda takovéto spolupráce je vysoká hardwarová náročnost programu při práci na velkých projektech. Ale i toto je v praxi snadno řešitelné, jen tvorba modelu vyžaduje delší přípravu.
Kromě výborné interoperability nabízí Revit i další funkce, které zpříjemní práci a šetří čas. Jde především o chování stavebních prvků. Ty jsou plně parametrické a vnímají své vazby na okolí. Dveře vědí, že jsou 500mm od stěny a tuto vlastnost si dokáží pamatovat, pokud si to budete přát. V případě, že stěnou posunete, posunou se také. Okno ví, že může být součástí pouze stěny a pokud se stane, že v okně končí nějaká stěna vnitřní, budete na tento problém upozorněni. K takovéto chybě může dojít např. při osazování oken v pohledu, čímž se dostáváme k další výhodě, kterou Revit nabízí a to plně asociativní pohledy. Půdorysy, řezy a pohledy jsou živé, odvozené z jediného modelu. Jakmile změníte např. zalomení řezu, tato změna se projeví okamžitě jak v pohledu ŘEZ, ale také na výkresech. Díky této vlastnosti je dokumentace vždy 100% aktuální a přesná.

Hotel Na statku – Vittore, s.r.o.
Hotel Na statku – Vittore, s.r.o.
Na výkresech se ve většině případů neobjevují pouze grafická data v podobě půdorysů a pohledů. Jejich součástí jsou i tabulky a legendy, jejichž tvorba je opět plně automatizována. Vložení dalšího prvku do výkresu neznamená jen jeho zakreslení, ale také automatickou změnu tabulky, kde jsou prvky jemu podobné (např. okna, dveře atd.) vykazovány. Odstranění je automaticky doprovázeno stejným efektem.
Z těchto všech vyjmenovaných vlastností Revitu lze vytušit jeho nejsilnější zbraň. Je nepřekonatelný při zapracovávání změn. Jakákoliv změna se automaticky a okamžitě projeví ve všech dokumentech, kterých se týká. Půdorysy počínaje a výpisy materiálu konče. Nemůže se tak stát, že někde něco opomenete, nezahrnete do výpočtů, nebo nepřekreslíte. Jediné, co můžete zapomenout je předat nově vytištěné výkresy.

Varování konfliktu stěny a okna, plně asociativní pohledy
Varování konfliktu stěny a okna, plně asociativní pohledy
Revit je nástroj, ve kterém můžete zpracovat dokumentaci pro všechny fáze projektu, tedy od studie až po prováděcí výkresy. Každá z fází má svá specifika. Zatímco pro studie a výkresy pro stavební povolení je Revit naprostou špičkou, vytváření dokumentace prováděcí se může zdát složitější, než při použití klasických metod. Nic vám ale nebrání použít software, na který jste zvyklý. Autodesk si velmi dobře uvědomuje, že ne vždy je výhodné používat jeden nástroj na všechny typy výkresů a tak máte možnost pořídit za přibližně stejnou cenu Revit s plnou verzí AutoCADu, který je stále nejpoužívanějším programem pro tvorbu prováděcí dokumentace. Spolupráce Revitu a AutoCADu je na velice dobré úrovni, Revit dokáže s DWG soubory pracovat i do nich exportovat. Obava z toho, že projekt v Revitu nepůjde předat profesantům pracujícím např. v AutoCADu LT je tedy zbytečná.
O úspěších technologie BIM a parametrického CADu v podobě Autodesk Revit svědčí množství pozitivních zkušeností uživatelů, kteří tento program používají delší či kratší dobu. Pokud se chcete přesvědčit, podívejte se na stránky jako www.augi.com, www.revitcity.com nebo www.autodeskclub.cz/revit. Naleznete zde množství tipů a triků, nebo řešení problémů, se kterými se můžete setkat.
Ač je Revit na našem trhu relativně krátkou dobu a většina projektantů přistupuje k tomuto programu se skepsí, našel si již mezi našimi profesionály poměrně velkou řadu příznivců, kteří se po zkušenosti s Revitem nechtějí k původnímu software vracet. Zkuste to také, REVITalizujte svojí společnost!

Mohlo by vás zajímat: