Google překladač: English Deutsch

Nové možnosti v obrábění

Čtvrtek, 22 Listopad 2007 13:57
EdgeCAM je kompletní softwarové CAM řešení a to jak pro produkční obrábění tak i pro výrobu tvarových forem a zápustek. S kompletním rozsahem 2 až 5osých frézovacích strategií, s podporou pro soustružení a pro soustružnicko/frézovací centra, v kombinaci s hladkou CAD/CAM integrací a důmyslnými automatickými nástroji, je EdgeCAM jediný CAM software, který kdy budete potřebovat.

Verze 12.00 přináší další zlepšení

Nejnovější verze EdgeCAM verze 12.00, představuje komplexní rozsah nových funkcí pro celý sortiment EdgeCAM modulů, umožní tak výhodné využití této nejnovější aktualizace pro všechny uživatele EdgeCAM. Nové funkce zahrnují novinky v 5osém obrábění, nové možnosti CAD integrace a další zvýšení výkonu EdgeCAM. Například v cyklech „Hrubování a Profilování“ bylo dosaženo významného snížení času nutného pro zpracování komplexních drah nástroje až o 50 %.
EdgeCAM verze 12.00 rozšiřuje oblast 5osých strojů o podporu konfigurace Hlava/Stůl. Nyní je tato konfigurace plně podporová včetně kompletní simulace pracovního prostoru stroje a verifikace obráběcího postupu. Kompletní stroj, včetně správného vyobrazení pohybů nástrojů a jednotlivých částí stroje může být vyobrazen pro kontrolu obrábění a optimalizaci obráběcího procesu.
Nové funkce v 4 a 5osých strategiích v EdgeCAM, vám mohou pomoci při maximálním využití schopností moderních víceosých CNC strojů.



EdgeCAM – rychlý a spolehlivý způsob obrábění

EdgeCAM je navržen tak, aby zvládal programování od jednoduchých strojních součástí až po komplexní obrábění složitých dílců s indexovaným nebo plynulým polohováním modelu. Efektivní CAM systém, má výrazný podíl na úspěchu současných výrobců, které čelí stále většímu konkurenčnímu tlaku. EdgeCAM verze 12.00 představuje rozšíření schopností EdgeCAM ve 4 až 5osém obrábění, načítání CAD modelů, rychlejší grafice a výkonu EdgeCAM a nové možnosti pro obrábění děr.
EdgeCAM verze 12.00 rozšiřuje oblast 5osých strojů o podporu konfigurace Hlava/Stůl. Nyní je tato konfigurace plně podporová včetně kompletní simulace pracovního prostoru stroje a verifikace obráběcího postupu. Kompletní stroj, včetně správného vyobrazení pohybů nástrojů a jednotlivých částí stroje může být vyobrazen pro kontrolu obrábění a optimalizaci obráběcího procesu.
Uživatelé verze 12 mohou nyní těžit z rychlejšího generování drah na 3D modelech, možnosti hrubovat prizmatické geometrie a vyhlazení drah založeného na dokonalejším vkládáním kruhových interpolací, což vede ke zmenšení výstupního NC souboru při užití stejné tolerance výpočtu.

Zkrácení obráběcích časů

Zahrnutí dalších vylepšení pro obrábění děr pro minimalizování pracovního pohybu mimo záběr nástroje.

Nové strategie u soustružení

Do EdgeCAM verze 12.00 bylo zahrnuto vylepšení výplachu třísky u vyvrtávání hlubokých děr, což zvyšuje životnost nástrojů a zvýšení produktivity.



Rychlejší programování v EdgeCAM

Cílem vývojářů EdgeCAM je co nejvíce stabilní a rychlý software, proto nová verze EdgeCAM přináší opět další zlepšení v této oblasti. Pokračující práce směřující k dosažení maximálního výkonu při rychlém a snadném programování jsou obsaženy ve zlepšení výkonu v cyklech Hrubování a Profilování - zde bylo dosaženo snížení času nutného pro zpracování komplexních drah nástroje až o 50%!

Simulace a verifikace

Nejmodernější vizualizace obrábění v EdgeCAM poskytuje možnost přesného zobrazení modelu stroje a simulaci a verifikaci všech pohybů během obráběcího procesu. To je zejména důležité pro 5osé plynulé obrábění, při kterém malá změna úhlového pohybu nástroje může znamenat velký pohyb komponent stroje, což zvyšuje potenciální nebezpečí kolize.

Automatická kontrola kolizí

EdgeCAM nabízí bezpečné a spolehlivé operace zabraňující kolizím s automatickou kontrolou kolizí.
Nástroj i držák mohou být kontrolovány na kolizi s obráběnou a/nebo chráněnou plochou, EdgeCAM poskytuje kompletní sortiment nástrojů pro zamezení kolize zahrnujících vyklonění, vyhýbání, odjetí a odstranění dráhy nástroje. Pro nástroj a držák lze nastavit rozdílné možnosti při detekci a zamezení kolize.
V důsledku omezeného prostoru pro nástroj a držák může být problematické například obrábění kanálků, EdgeCAM proto zahrnuje pokročilou kontrolu podřezání pro specifické nástroje jako je celokulová fréza s výkonnou ochranou proti kolizím.

Kompletní simulace stroje v každé ose

4 a 5osé obrábění v EdgeCAM je podpořeno kompletní simulací stroje pro přehlednou vizualizaci obráběcího procesu a bezpečný provoz stroje. To je zejména důležité pro 5osé plynulé obrábění, při kterém malá změna úhlového pohybu nástroje může znamenat velký pohyb komponent stroje, což zvyšuje potenciální nebezpečí kolize.
EdgeCAM Simulátor zajistí kompletní zobrazení modelu obráběcího stroje se všemi pohyblivými osami, které jsou kontrolovány v simulaci, verifikaci a optimalizaci obrábění.
Detailní model stroje může být vytvořen v libovolném CAD systému, jako je například SolidWORKS, Autodesk Inventor nebo vlastní aplikace EdgeCAM Part Modelář. S výhodou lze také použít parametrickou grafiku, zahrnující nástrojové hlavy, vřetena a upínače, která je automaticky součástí EdgeCAM Konstruktéra postprocesorů.
Namísto pouhé kontroly kolize mezi součástí, nástrojem a úpinkou, EdgeCAM Simulátor zajistí plnou kontrolu kolizí pro všechny pohyblivé komponenty při simulaci, verifikaci a optimalizaci obrábění 4 a 5osé obrábění v EdgeCAM nabízí velké výhody v razantní redukci strojních časů, vynikající kvalitě povrchu a prodloužené životnosti nástroje. Vysoce výkonné a snadno použitelné 4 a 5osé strategie s kompletní simulací obrábění, pomáhají maximálně využít možností moderních víceosých obráběcích CNC strojů.



Vylepšený EdgeCAM Manažer strategií

EdgeCAM Manažer strategií umožňuje opakované využití nejlepších obráběcích strategií vytvořených na základě dlouholetých zkušeností vašich technologů. Díky tomu, že je princip manažera strategií založen na jednoduchém vývojovém diagramu, může technolog snadno vytvářet a modifikovat obráběcí strategie i bez znalosti jakéhokoliv programovacího jazyka.
Rozšíření na soustružnické a soustružnicko-frézovací operace dovoluje automatizovat více obráběcích procesů. Parametry jako tolerance a dokončení ploch lze využít pro maximalizaci produktivity programování.

Snadná CAD integrace

Nabízí plnou asociativní podporu pro nejnovější verze CAD software, různé konfigurace CNC strojů a obsáhlé možnosti při návrhu technologie obrábění Plně asociativní propojení mezi EdgeCAM Solid obráběčem a všemi nejvýznamnějšími CAD systémy je základem neustálého vývoje EdgeCAM. EdgeCAM Solid obráběč načítá "nativní" data z CAD systému, vyhýbá se tak problémům při transformaci modelů nebo potenciálním chybám s modely jiných formátů. Nejnovější verze EdgeCAM přináší podporu aktuálních verzí hlavních CAD systémů včetně SolidWorks 2007 a SolidEdge V19.

Funkčnost na Microsoft Windows Vista

Kompatibilita s posledními technologiemi je jednou ze základních filozofií vývojářů EdgeCAM. Také podpora Microsoft SQL Server jako jednoho ze základních kamenů při práci s databázemi u víceuživatelských aplikací a schopnosti integrace do dalších průmyslových informačních systémů jako ERP, měření nástrojů, atd.

Autor pracuje ve společnosti NEXNET.