Google překladač: English Deutsch

FEI Company

Pátek, 21 Prosinec 2007 09:05
Vznik české pobočky se datuje do počátku devadesátých let, kdy po rozpadu brněnské Tesly skupina její bývalých zaměstnanců založila samostatnou firmu zaměřující se na oblast elektronové mikroskopie. V této firmě později získala majoritu Philips Electron Optics, což byla divize globálního koncernu Philips zabývající se právě vývojem a výrobou takových zařízení.
V roce 1997 se Philips El. Optics stala součástí společnosti FEI, která má v současné době tři pobočky – USA (Hilsboro), Holandsko(Eindhoven) a Česká Republika (Brno). Holandská a brněnská pobočka se zabývají tradiční elektronovou mikroskopií a americká pobočka se věnuje spíše polovodičovému průmyslu. Elektronové mikroskopy vyvíjené společností FEI Company mají široké využití – v současné době se asi nejvíce ve výzkumu, ať už jde o biotechnologii či výzkum materiálů. Část putuje do továren výrobců počítačových čipů (největšími odběrateli jsou Intel, Samsung, AMD a další). Zbytek zákazníků tvoří firmy v lékařsko-biologických oborech, jako je genetika, biochemie, farmakologie, uplatnění mikroskopy najdou i u těžařských firem a mají také široké užití třeba v kriminalistice.



Než došlo ke sloučení a úplnému propojení celé společnosti, používaly jednotlivé pobočky pro konstrukci různé CAD systémy. Po sloučení do kompaktního celku přirozeně vyvstal tlak na zavedení jednotného systému pro správu dat – proto byl jako jednotný grafický systém vybrán produkt NX (dříve Unigraphics), přičemž pro správu dat bylo vybráno řešení Teamcenter Engineering. Implementace započala v roce 1999. V roce 2000 byl úspěšně implementován NX, pobočka v Nizozemí (Eindhoven) a centrála v USA (Hilsboro) implementovaly i Teamcenter Engineering. V Brně pak byl Teamcenter Engineering implementován až v roce 2001. V současné době se ve FEI Company používá CAD systém NX 3 a Teamcenter v.9. Zároveň ve FEI právě dokončují práce na společné standardizaci a přechod na novou verzi Teamcenter 2005 (verze 10), který bude uskutečněn ještě do konce roku 2007. V první polovině roku 2008 pak plánují přechod na novou verzi CAD systému NX 5.



V rámci velké firmy zabývající se vlastním vývojem a výrobou tak složitých zařízení, jakými jsou elektronové mikroskopy, se právě řešení Teamcenter Engineering ukazuje jako nedocenitelné, neboť umožňuje snadný přístup k datům v rámci firmy a z vývoje činí prakticky celofiremní aktivitu - ať už se jedná o spolupráci konstruktérů, výrobních inženýrů nebo skladníků. Všichni uvnitř firmy mají díky různým přístupovým právům přístup k těm datům, které jsou potřebné pro jejich práci.



Teamcenter Engineering ve FEI Company obstarává správu všech dat generovaných v systému NX, ovšem stará se i o data jiná, jako jsou nastavovací a finalizační procedury, nákupní specifikace apod., které tvoří klasickou strojírenskou dokumentaci. To znamená, že prostřednictvím řešení Teamcenter mají konstruktéři přístup k datům vytvářeným v MS Word, Excel či v CAD programech (historicky v AutoCAD - současně Solid Edge 2D) a mohou tato data editovat či používat pro další vývoje.

Jednoduchý dvoukrokový schvalovací proces v Teamcentru.
Jednoduchý dvoukrokový schvalovací proces v Teamcentru.

Každá pobočka FEI Company má svou vlastní databázi, souborový server, přičemž propojení jednotlivých poboček obstarává centrální server společnosti (ODS server). Právě implementace řešení Teamcenter Engineering ve všech pobočkách společnosti umožňuje nastavení takového modelu spolupráce, kdy jedna pobočka má vlastnictví určitého modelu a ty ostatní si z něj mohou pořídit repliku. Dochází tak k výrazné úspoře času, ale i finančních prostředků, neboť díky obsáhlé databázi mohou konstruktéři při práci zjišťovat, zda vyvíjený díl nebyl v rámci firmy už vyvinut, a pokud ano, jednoduše jej znovu použijí.
„Za FEI Company můžeme říct, že nám řešení Teamcenter Engineering umožňuje konstruovat kdekoliv a vyrábět kdykoliv.“
Další výhodou řešení Teamcenter je, že systém je každodenně aktualizován. Např. konstruktér v Brně pracuje na nějakém produktu a druhý den je výsledek jeho práce okamžitě k dispozici kolegovi na druhém konci světa. Tím Teamcenter umožňuje efektivní týmovou spolupráci, a to v globálním měřítku.V současné době jsou procesy v Teamcentru nastaveny tak, že je využívána centrální databáze (ODS) takovým způsobem, aby všechny díly, které jsou uvolněny do seriové výroby (v TC dostanou status Released) a jsou v rámci firemního workflow v Teamcenter automaticky replikovány do centrální databáze, jsou automaticky distribuovány do všech poboček FEI Company. Tato funkce umožňuje využívání již ověřených a otestovaných výrobků v rámci firmy v jakékoliv pobočce. Rovněž díky těmto funkcím mohou konstruktéři poměrně jednoduše pracovat na společných vývojích v rámci FEI.



Řešení Teamcenter rovněž umožňuje jednoduchou kontrolu dat. Lze použít jednoduchý dvoukrokový schvalovací proces inicializovaný samotným konstruktérem (autorem dokumentace) a končí schválením dokumentace „šéfkonstruktérem“.

Jiří Vavruška má na starosti PDM/TPD Support (administrátor TC Eng.) ve společnosti FEI Company.