Google překladač: English Deutsch

ArchiCAD 12

Tags: BIM | CAD

Nejnovější verze ArchiCADu – „dvanáctka“ – přišla do Česka v plně lokalizované verzi v září 2008. Ikonou novinky je Centrála ING v Budapešti architekta Gyorgyho Fazakase. Mohutná a přitom elegantní budova výrazného designu poutá pozornost svým pláštěm, zavěšenou fasádou, která ji otevírá pro její okolí. Celkem přesně tak vystihuje charakter dvanáctky. ArchiCAD 12 přináší vyladěné prostředí 3D BIM aplikace nabízející všechny výhody práce s technologií virtuální budovy (provázané dokumenty) a přitom stabilitu a vysoký výpočetní výkon (první BIM aplikace, která podporuje multiprocesorové počítače).

ArchiCAD 12 důsledně zachovává filosofii předchozí verze a přitom přináší podstatné novinky. Dvanáctka také dále prohlubuje strategii Graphisoftu, jejímž cílem je propojit ArchiCAD s profesními aplikacemi, jež odpovídají lokálním potřebám a normám. ArchiCAD 12 se tak nejen soustřeďuje na podporu formátu IFC, ale i přímou komunikaci s CAD aplikacemi specialistů.
Budova ING
Budova ING (polyfunkční dům), Vörösmarty tér 1, Budapešť, Maďarsko; architekt György Fazakas, spolupráce Jean Paul Viguier.

Hlavními „tématy“ pro ArchiCAD 12 jsou:

  • Rychlost – ArchiCAD 12 je upraven tak, aby dokázal v zásadních operacích využít všechny procesory víceprocesorových počítačů.
  • Design – filosofie práce v ArchiCADu je založena na využití virtuální budovy, která je stavěna z „reálných“ objektů, jako jsou zdi, desky, apod. Dvanáctka prohlubuje automatizaci práce s těmito objekty, hlavním příkladem je nástroj „Zavěšená stěna/fasáda“, který zadáváním parametrů vymodeluje komplexní konstrukci libovolného tvaru složenou rovněž z parametrických elementů.
  • Dokumentace – revoluční novinkou dvanáctky je tzv. 3D dokument. Jedná se o automaticky okótovanou perspektivu nebo axonometrii, tedy velmi názorný výkres. I tento dokument je plně provázán s virtuální budovou.

Zavěšená stěna

Zavěšená stěna/fasáda je konstrukce sestavená z rámů, panelů, doplňků a spojů uspořádaných podle schématu, se kterou může být zacházeno jako se samostatným prvkem. Celou konstrukci stejně jako jednotlivé prvky lze upravovat graficky. Zavěšená stěna bývá často vytvořena v extrémních geometrických tvarech, které nesplývají s horizontálně-vertikálními rovinami, proto ArchiCAD nabízí variabilní vstupní roviny, aby zajistil volnost v definování povrchů.
Nástroj zavěšená stěna dokáže vymodelovat komplexní objekt včetně slunolamů.
Nástroj zavěšená stěna dokáže vymodelovat komplexní objekt včetně slunolamů. Objekt lze vytvářet pouze graficky

3D dokument

3D dokument umožňuje použít jakýkoli 3D pohled jako základ pro vytváření výkresu, kam můžou být následně přidány kóty, poznámky a další 2D prvky. Lze například vytvořit výkres detailu s informacemi zobrazenými ve 3D, jako je řez sendvičovou konstrukcí v prostoru doplněný o kóty a poznámky. To je možné, protože 3D dokument umí zobrazit řezové výplně v konstrukcích 3D modelu, volitelně využívá atributy řezové výplně a čáry definovaných úrovní prvku. Stejně jako ostatní modelové pohledy má 3D dokument svůj vlastní dialog nastavení, kde lze definovat parametry, jako jsou výplň/pero povrchů a obrysů prvků, průhlednost, 3D šrafování, stínovaní, efekty slunce a stínů.
3D dokument
3D dokument – výkres – je velmi názorný i pro „laika“. Jako všechny ostatní dokumenty ArchiCADu se při změně projektu aktualizuje automaticky.

Částečné zobrazení konstrukce

Funkce částečného zobrazení konstrukce umožňuje zobrazení a výstup sendvičových a složitých svislých a vodorovných konstrukcí ve zjednodušené formě. Například při spolupráci s jiným architektem nebo inženýrem – statikem lze upřednostňovat publikaci konstrukčních plánů, které zobrazují složité sendvičové konstrukce pouze částečně zobrazením jejich nosné části nebo zobrazením bez povrchu. Částečné zobrazení konstrukce má stejný vliv na zobrazení prvků ve 2D i 3D.
ArchiCAD 12 umožňuje skrýt část konstrukce, např. izolace u zdí. To mimo jiné velmi zjednodušuje výměnu dat mezi architektem a statikem.
ArchiCAD 12 umožňuje skrýt část konstrukce, např. izolace u zdí. To mimo jiné velmi zjednodušuje výměnu dat mezi architektem a statikem.

Obrázkové výplně

Obrázkové (rastrové) výplně umožňují použití obrázků jako výplní popředí ve výkresech. ArchiCAD 12 nabízí několik obrázkových výplní, další si lze vytvořit. ArchiCAD 12 dále nabízí změny při vytváření a používání výplní. Výplně jsou v nabídkách seskupeny pod novými jmény. Při použití výplně popředí (dříve plná) je vidět pouze ta část, která zakrývá pozadí. Při použití výplně pozadí (dříve prázdná) je vidět pouze pozadí, protože popředí je nastaveno na nulu. Přibyly tři výplně, které mají nastavené průhledné popředí (25 %, 50 %, 75 %).
Možnost využití rastrových obrázků jako výplní dokáže velmi zatraktivnit výkresy.
Možnost využití rastrových obrázků jako výplní dokáže velmi zatraktivnit výkresy.

To podstatné z předchozích verzí

Virtual Trace

Virtual Trace umožňuje porovnávání všech pohledů, kreseb, výkresů a výkresových sestav odvozovaných z modelu (půdorysy, řezy/pohledy). Jakýkoli pohled nebo výkres může být použit jako reference pod aktivním pracovním oknem. Referenci lze pod aktivním oknem posouvat a rotovat. Pracovní okno lze rozdělit (vertikálně nebo horizontálně) na dvě části a v jedné zobrazit aktivní obsah a v druhé referenci. Dělící hranici lze posouvat myší a tím „přetahovat“ pracovní okno přes referenci a naopak.
Pomocí technologie Virtual Trace lze analyzovat rozdíly mezi jakýmikoli dvěma výkresy.
Pomocí technologie Virtual Trace lze analyzovat rozdíly mezi jakýmikoli dvěma výkresy.

Pracovní sešit

Nové okno Pracovní sešit vytváří prostředí vyladěné pro práci s 2D kresbami (výkresy) odvozenými z modelu, například výřezy z půdorysů a řezů, nebo je prostředím pro výkresy vytvářené od začátku ve 2D či prostředím pro zpracování konstrukčních detailů načtených z externích zdrojů. Vylepšuje pracovní postupy těm, kteří upřednostňují doladění výkresů za pomoci 2D nástrojů a kteří v této fázi obecně upřednostňují „2D přístup“. Pracovní sešit je nová kategorie dokumentů v Mapě projektu v Navigátoru.

Systémové požadavky

MacOS (PPC nebo Mac Intel)
Operační systém: OS 10.4 a 10.5
Procesor: G5 nebo Intel Mac procesor, pro plné využití kapacit ArchiCADu 12 je doporučen vícejádrový procesor.
Paměť: 1 GB RAM požadováno, 2 GB nebo více je doporučeno, plná instalace ArchiCADu vyžaduje přibližně 1 GB volného místa na disku, další 2 GB volného místa na disku jsou potřeba pro práci se složitými projekty a 3D vizualizacemi
Grafická karta: Open GL a s vlastní pamětí aspoň 256 MB

Windows

Operační systém: Microsoft Windows XP Professional; XP Professional x64edition
Vista Business a Ultimate Edition (32-bit a 64-bit)
Procesor: Intel Pentium 4 nebo vyšší požadován, pro plné využití kapacit ArchiCADu 12 je doporučen vícejádrový procesor.
Paměť: 1 GB RAM požadováno, 2 GB nebo více je doporučeno, plná instalace vyžaduje přibližně 1 GB volného místa na disku, další 2 GB volného místa na disku jsou potřeba pro práci se složitými projekty a 3D vizualizacemi
Grafická karta: Open GL a DirectX9 s vlastní pamětí 256 MB.

Licence

Pro ArchiCAD 12 jsou k dispozici 4 typy licencí: komerční, výuková pro studenty a učitele (ZDARMA), zkušební (ZDARMA) a demo (ZDARMA). Instalátor je společný pro všechny z nich, požadovaný typ licence se volí až v průběhu instalace, přičemž demo získáme volbou komerční instalace, takto nainstalovaný program se bez hardwarového klíče chová jako demo.

Cena

ArchiCAD 12 CZE 138 800 Kč (+ DPH)
ArchiCAD 12 CZE se SupportPackem 111 000 Kč (+ DPH)
ArchiCAD 12 CZE pro mladé architekty a projektanty 69 400 Kč (+ DPH)
Stránky pro registraci EDU https://eduregistration.graphisoft.com/
Stránky pro registraci TRIAL https://trialregistration.graphisoft.com/default.aspx
Výrobce: Graphisoft (www.graphisoft.com)
Distributor v ČR: Centrum pro podporu počítačové grafiky ČR, s. r. o. (www.cegra.cz)

ArchiCAD 12 komplexní řešení

ArchiCAD 12 klade důraz na schopnost komunikace mezi všemi profesemi podílejícími se na projektu. Cílem není pouze výměna 2D výkresů, ale sdílení virtuální budovy. Vazba mezi aplikacemi je řešena přímo nebo prostřednictvím specifických datových formátů, vesměs IFC.

Statika

Přímá vazba: FEM Design v7. Vazba přes formát IFC: SCIA ESA PT, Tekla Structures v14, Axis VM v8, SAP2000 v11, ETABS v9

Energetické bilancování

Přímá vazba Energy Plus, Riuska, ArchiPhysik, ECOTECT přes GMB.xml Green Building Studio

TZB

Přes IFC: DDS

Modelování a vizualizace

Přímá vazba C4D 11 AC12, SketchUp 6, Artlantis Studio2, Google Earth

Projekt management, rozpočty

Přímá vazba Vico Software

Firemní materiál CEGRA.

 


Mohlo by vás zajímat: