Google překladač: English Deutsch

Představení 20” Toughpadu Panasonic na IFA 2013

Autor článku: Karel Heinige   

Tags: CAD | CAE | Hardware | Microsoft | Panasonic | Toughpad | Windows

P9055644Úvod s malým připomenutím historie společnosti Panasonic zařídil Hiro Sakamoto, přivítal 61 novinářů z 19 zemí a bez velkých odkladů se dostal k novince, kvůli které byla konference uspořádána. Je jí nový Toughpad 4K, který se začne prodávat v listopadu tohoto roku a bude mít dvě výrobní varianty – Standard a Performance. Tablet je opravdu velký, protože má úhlopříčku 20 palců a rozlišení 3840 × 2560. Vyznačuje se velmi nízkou spotřebou (podobnou jako mají FHD panely), širokým pozorovacím úhlem 176° a zobrazovaným barevným prostorem sRGB. Díky tomu Panasonic předpokládá použití například ve zdravotnictví a plánuje podporu simulačnímu módu Dicom.

Standardní model má hmotnost 2,3 kilogramu, je vybaven procesorem Intel i5, operační pamětí 4 GB (max. 8 GB) a grafikou Nvidia GeForce a 256GB SDD. Primárně se počítá s jeho využitím například v marketingu a různých prodejních a obchodních aplikacích. Představeny byly například aplikace pro vizážisty nebo pro muzea, kdy je možné prohlížet exponáty jinak uchovávané v depozitářích a mít přitom přístupné mnohé doplňkové informace, získané interaktivně při prohlížení.

Performance model má hmotnost 2,7 kilogramu, standardně je osazen 8 GB paměti s možností rozšíření na 16 GB, procesorem Intel i7 a grafikou Nvidia Quadro. Velikost SSD je stejná jako u standardního modelu a oba modely také mají stejný displej a tloušťku 12,5 mm. U tohoto modelu se počítá s využitím pro inženýrské aplikace, CAD, CAE, atd., a to jak ve strojírenství, tak i ve stavebnictví a architektuře.
Toughbook Catia V5
Upravy stavebnich vykresu
Panasonic odmítl stavět svůj tablet na operačních systémech iOS a Android a vsadil na Windows 8.1 Pro, což ocenil také zástupce Microsoftu Goran Mataic, který dostal slovo po technické přednášce Jana Kämpfera. Jan Kämpfer kromě solidního rozboru technických vlastností nového toughpadu představil inteligentní Electronic Touch Pen, zařízení na kreslení a psaní na Tougpadu, jako přesnější nástroj pro použití v inženýrských aplikacích, zatím existující jen jako prototyp.
4ktablet stylus

Podle odpovědí na dotazy novinářů bude nejprve v prodeji standardní model, druhý bude ohlášen později. Asi trochu nemilým překvapením je avizovaná výdrž na baterie – jen 2 hodiny u obou modelů. Ale mnou používaný notebook na tom není o moc lépe.


Mohlo by vás zajímat: