Google překladač: English Deutsch

Z uvedení Toughpadů Panasonic FZ-E1 a FZ-X1na IFA 2014

Autor článku: Karel Heinige   

Tags: Android | FZ-E1 | FZ-X1 | GIS | Hardware | Panasonic | Tablet | Toughpad | Windows

 DSC0452 cr-1437Den před oficiálním začátkem veletrhu IFA 2014 v Berlíně, tedy 4. září, uvedla společnost Panasonic na tiskové konferenci pro evropské novináře v berlínském hotelu Ellington dva nové odolné modely 5" tabletů Panasonic Toughpad s označením FZ-E1 a FZ-X1. Mark Thorne, obchodní ředitel Panasonic Computer Product Solution (CPS), nejprve připomněl historii Panasonicu a následně ukázal oba nové Toughpady. Z historie stojí za to připomenout, že Panasonic byl založen v roce 1918 a začínal se třemi zaměstnanci, zatímco v roce 2013 jich už měl 300 tisíc. Nové tablety patří do kategorie Fully Rugged, tedy kompletně odolných.

Z pohledu jejich dostupnosti je jistě zajímavou informací, že na trhu je už nyní model FZ-X1 s operačním systémem Android a FZ-E1 s Windows Embedded 8.1 Handheld bude na trhu k dispozici až v listopadu 2014.
Výrobky Panasonicu dané kategorie nebývají levné a potvrzují to i nové Toughpady. Cena modelu FZ-X1 začíná na 1385 eurech a FZ-E1 bude k dostání za cenu od 1385 eur, obě ceny jsou bez DPH. Panasonic se s těmito zařízeními pravidelně zúčastňuje výběrových řízení na dodávky informačních technologií, takže je můžete spatřit ve vybavení hasičů, zdravotníků a vojáků, ale v běžném prodeji je většinou nenajdete. Využití nových Toughpadů je cíleno, kromě již zmíněných profesí, také do společností zabývajících se přepravou a logistikou, řízením velkoobchodu, výrobou nebo výstavbou a údržbou inženýrských sítí.
P-kapesniPři srovnání se zařízeními používanými v těchto oblastech se Toughpady vyznačují větší odolností, velkým displejem a přitom možností nosit zařízení v kapse, velkou kapacitou baterie či vysokým výkonem a možností telefonovat. Toughpady u nás bude podle všeho distribuovat společnost Tech Data, která byla jedinou společností ze zmíněných Channel partners, které u nás znám. K tabletům bude možno dokoupit různé příslušenství, ať už přímo vyráběné Panasonicem, nebo dalšími partnery, ke kterým patří na konferenci zmíněné firmy Gamber Johnson, Lind a InfoCase.

Druhý přednášející, marketingový ředitel divize CPS Jan Kämpfer, seznámil přítomné s technickými parametry Toughpadů. FZ-X1 s Androidem má 4jádrový procesor Qualcomm APQ8064T s frekvencí 1,7 GHz a grafickým procesorem Adreno 320. Pro Windows model FZ-E1 je použit 4jádrový Qualcomm MSM8974AB s frekvencí 2,3 MHz a grafika Adreno 330. Windows model má 2 fyzická uživatelsky nastavitelná tlačítka, po jednom vpředu a na boku, model s Androidem má taková tlačítka celkem 4, tři vpředu a jedno na boku.

P displeje
Kapacita baterie je 6200 mAh, čemuž odpovídá 1000 hodin výdrže ve standby režimu, 23 hodin nepřetržitého hovoru a 14 hodin datového provozu. Kapacitě baterie a možnosti rychlého nabíjení byla přizpůsobena také nabíječka, která dodává proud 3 A. Z vybitého stavu do plného nabití je potřeba 3,6 hodiny. Tablety mají krytí IP68. V praxi to znamená, že displej vydrží dopad ocelové 400gramové kuličky z výšky 80 cm, celý tablet přečká zacházení v prašném prostředí, pád ze tří metrů a také ponoření do 1,5 metrové hloubky vody po dobu 30 minut.
Teplotní rozsah používání tabletů je stanoven na -20 až +60 °C. Pro práci v mrazech je v tabletech se spodní části pod baterií speciální „ohříváček“.
P-ohrivacekDispleje Toughpadů FZ-E1 a FZ-X1 mají rozlišení 284 ppi (konkurence většinou 228 ppi) a ovládací dotyky mohou být dělány rukama v rukavicích, ve vodě či dešti. Displej je navíc dobře čitelný i za jasného slunného dne, neboť má malou odrazivost a maximální jas 500 cd/m2. Možnost ovládání prsty v rukavicích je dána novou technologií dotykové obrazovky s kombinací tlakových a dotykových senzorů. Displej je kryt sklem Gorilla Glass 3. generace.
P-rukavice0P-rukavicePodobně jako další Fully Rugged výrobky, mají i nové tablety možnost výměny baterie za chodu, kdy spotřebu přístroje bez baterie zálohuje zhruba 2 minuty (záleží na množství spuštěných aplikací) lithium-ionový kondenzátor.
P-hot-swap bat
Panasonic počítá také s tím, že tyto tablety budou zabudovávány například do kamionů jako GPS navigace. Jejich výhodou je totiž například oproti smartphonům velmi citlivá GPS anténa.
Pro provoz v přepravě a logistice jsou tablety vybaveny laserovou čtečkou 1D a 2D kódů.
U žádného dnešního zařízení tohoto typu nemůže chybět fotoaparát, takže je i zde. Má rozlišení 8 Mpx, je možné přisvětlení nebo záblesk LED bleskem.
P-snimace porty
Pro hlasovou komunikaci jsou použity celkem 3 mikrofony. Dva jsou na straně displeje a třetí je vzadu. Ten má funkci snímání ruchu na pozadí, přičemž tyto ruchy jsou odečítány od snímaného zvuku hovořícího, takže výsledný zvuk pro přenos má ruchy (zvuk motoru, strojů na dílně, pásových dopravníků apod.) eliminovány. Funguje to podobně jako u sluchátek s „Noise cancel“ pro použití v letadlech. Oba představované modely zvládají pro přenos zvuku a dat technologii LTE mobilních operátorů.

Posledním přednášejícím byl Goran Mataic, zástupce Microsoftu. Kromě připomenutí dlouholeté spolupráce Panasonicu a Microsoftu v oblasti používaných operačních systémů, představil OS Windows použitý v modelu FZ-E1 a nastínil další vývoj Windows pro tento typ zařízení. Uvidíme, jak se situace bude dál vyvíjet. Už to, že model s Androidem se dostává na trh asi o 2 měsíce dříve,než model s Windows, o něčem hovoří.

Po přednáškách a sérii dotazů na přednášející a přítomné zástupce Panasonicu se všichni novináři vrhli na fotografování dodaných kusů tabletů, což je činnost, kterou i já dělám rád. Zde jsou ještě některé snímky:

P-Novinari

P-FZ-X1 na ledu

P-FZ-X1 ve vode


Mohlo by vás zajímat: