Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Tablet Intuos3 míří do vesmíru

Středa, 20 Srpen 2008 10:02
Intuos3ParabolicFlight834.jpgSpolečnost Wacom oznámila, že tablet Intuos3 A4 bude jako první použit ve vesmíru. Astronauti používají tablety s digitálními pery při řadě pokusů, kdy analyzují způsob vnímání vzdáleností a dimenzí po dobu, kdy jsou v Mezinárodní vesmírné stanici. Na Zemi mohou lidé cítit a “vidět“ účinky gravitace na svém těle a okolí. Lidský mozek přirozeně počítá s gravitací při několika mozkových procesech, používaných pro orientaci, vizuální vnímání a motorickou kontrolu. U mikrogravitace však mnoho ‘normálních’ jevů chybí: předměty se vznášejí v prostoru a pojmy ‘nahoru’ a ‘dolu’ již nejsou relevantní. Výsledkem toho je, že mozek přijímá neznámou informaci. Mohlo by to znamenat, že poruchy, které astronauti zažívají, vznikají díky určitým procesům modifikovaným změnami gravitačního pole? Jak se mozek přizpůsobí? Ve spojení s řadou výzkumných francouzských laboratoří, vyvinula francouzská vesmírná agentura CNES neurosenzorickou stimulační platformu, ‘SENS’, založenou na virtuální realitě. Tuto jednotku lze použít pro pokusy v neurovědě s tím, že se jich budou účastnit astronauti před, během a po letu v Mezinárodní vesmírné stanici. Dva tablety Wacom Intuos3 A4 se využívají jako součást neurovědeckého výzkumného projektu s názvem ‘3D Space’. Cílem projektu ‘3D Space’ je zkoumat změny v mentální reprezentaci astronautů jejich okolního prostředí.
Intuos3 je sérií deseti tabletů s digitálními pery, zacílených na profesionální uživatele. Používá se v různých oblastech počínaje designem až po lékařské aplikace. Každý tablet vykazuje rozlišení 5.080 dpi a patentované bezdrátové a bezbateriové pero společnosti Wacom vykazuje hodnotu 1.024 úrovní tlakové citlivosti. Intuos3 byl kvalifikován agenturou CNES pro použití ve vesmíru.
Na připojené fotografii je Nathalie Mailhac z CNES při parabolickém letu za účelem testování stavu beztíže na tablet před jeho instalací v ISS.
Více informací o projektu ISS ‘3D Space’ najdete zde.