Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Alfa 900 – první "full-frame" DSLR od Sony

Úterý, 23 Září 2008 12:38
Vysoké rozlišení 24,6 megapixelů a CMOS snímač o rozměrech 24×35,9 mm, odpovídajících formátu kinofilmového pole, jsou hlavními charakteristikami nové digitální zrcadlovky α900, vlajkové lodi Sony. Snímač nové generace vytváří kvalitní snímky s bohatými barvami, realisticky vykreslenými texturami a jemně odstupňovanou škálou tónů. Velmi vysoké nativní rozlišení snímače doplňuje technologie Exmor provádějící přímo v čipu A/D konverzi signálu a dvoustupňovou redukci obrazového šumu. Při snímání s nízkou hladinou šumu lze proto plně využít vysoké rozlišovací schopnosti přesných objektivů α. O rychlou manipulaci s obrovským množstvím obrazových dat generovaných 24,6megapixelovým snímačem se stará dvojice nových procesorů BIONZ. Ještě před konverzí jsou na data ve formátu RAW aplikovány výkonné algoritmy redukce šumu, které se posléze použijí ještě jednou při zpracovávání obrazu. Procesory BIONZ se také podílejí na možnosti kontinuálně snímat rychlostí 5 snímků za sekundu při plném rozlišení.
Pokročilí fotografové ocení matnicový hranolový hledáček nabízející ostrý obraz a přibližně 100% pokrytí plochy snímače.
Technické přednosti tohoto fotoaparátu podtrhuje rychlý a přesný 9bodový systém automatického ostření. Autofokus doplňuje 10 asistenčních bodů ostření, které napomáhají detekovat fotografovaný objekt, vylepšený systém odlišení částí scény mimo zaostření a speciální F2,8 senzor pro přesnější automatické ostření s vysoce světelnými objektivy.
α900 je vybavena technologií SteadyShot INSIDE. Tento zdokonalený systém vestavěné optické stabilizace nabízí se všemi kompatibilními objektivy až čtyři kroky korekce pohybu aparátu.
Ke kontrole snímků slouží třípalcový displej Xtra Fine LCD o výjimečně vysokém rozlišení 921000 obrazových bodů. Obraz je ostře a jasně vidět i venku při jasném okolním světle. K dispozici je pestrá škála možností zobrazení v režimu „index“ zjednodušující výběr nejlepších snímků, úplný RGB histogram a režim zobrazení fotografických informací o snímku. Snímky lze prohlížet také na HD televizoru prostřednictvím HDMI propojení.
Nová funkce Inteligentního náhledu simuluje na displeji účinek nastavení vyvážení bílé, optimalizace dynamického rozsahu a hodnoty expozice, aniž by došlo k uložení snímku. Po potvrzení na fotoaparátu se všechna nastavení použijí pro příští snímek. Díky tomu může fotograf přesně pracovat s výslednou podobou snímku v situacích vyžadujících složité nastavování.
Tělo α900 se šasi z vysokopevnostního hliníku a díly ze slitiny hořčíku je zkonstruováno tak, aby dlouho bez problémů sloužilo i v nejnáročnějších podmínkách. Hledáček, sloty na paměťové karty, ovládací prvky a další citlivé oblasti jsou chráněny proti prachu a vlhkosti při fotografování pryžovými těsnícími kryty. Uvnitř fotoaparátu je protiprachový systém chránící snímač před prachem, který může do aparátu vniknout při výměně objektivu.
Battery grip VG-C90AM (volitelné příslušenství) umožňuje stabilní a pohodlnou manipulaci s aparátem při orientaci na výšku i na šířku. Pojme dva vysokokapacitní akumulátory a obsahuje všechny hlavní ovládací prvky, takže jsou snadno dostupné při vertikálním držení fotoaparátu. Grip je ze stejného materiálu jako samotná α900, tedy ze slitina hořčíku s pryžovými částmi.

Kompatibilní objektivy
K dispozici je nyní široká nabídka kompatibilních objektivů α, které fotografům pomohou plně využít potenciál full-frame obrazového snímače.
Vedle optiky Sony řady G se objeví v nabídce výkonný teleobjektiv 70-400mm F4-5.6 G SSM vybavený motorem Super Sonic wave Motor o velkém točivém momentu, který se stará o rychlý a tichý chod autofokusu.
Další objektiv značky Carl Zeiss, rychlý a výkonný Vario-Sonnar T 16-35mm F2.8 ZA SSM se širokoúhlým zoomem, se hodí na interiéry, krajiny a náročné reportážní použití.
Celý systém ještě doplňuje nový výkonný blesk HVL-F58AM (GN 58) vybavený novým systémem Sony „Quick Shift Bounce“, který nabízí široké kreativní možnosti práce s osvětlením, bleskem a úhly odrazu. Díky speciální konstrukci „Quick Shift Bounce“ lze hlavu blesku při fotografování na výšku snadno a rychle otočit a zachovat potřebný směr odrazu. Při použití ve studiu dokáže bezdrátový ovladač blesku spočítat poměr výkonu pro skupinu až tří blesků a usnadnit tak ovládání složitých systémů osvětlení.

Technické parametry

Typ fotoaparátu Digitální zrcadlovka s výměnným objektivem
Bajonet Typ Sony α kompatibilní s bajonetem Minolta Typ A (kromě DT)
Kompatibilita objektivu Objektivy Sonyα a Konica Minolta α/MAXXUM/DYNAX
Obrazový snímač CMOS „Exmor“
Velikost obrazového snímače 35,9×24,0 mm
Počet efektivních pixelů 24 610 000
Ochrana proti prachu Antistatická vrstva na nízkoprůchodovém filtru a posuvném mechanismu obrazového snímače
Paměťová média MS Duo/PRO Duo/PRO-HG Duo, CF Typ I/II (Microdrive), kompatibilní s UDMA (Mode5)
Slot pro paměťové karty Duální: Memory Stick Duo/Compact Flash
Formát snímků JPEG, RAW (formát ARW2.1), RAW+JPEG
Optimalizace dynamického rozsahu Vypnuto, Standardní/Pokročilá: Auto/Pokročilá: Úroveň
Stabilizace obrazu Na posuvném mechanismu obrazového snímače
Redukce šumu Zapnuto/Vypnuto, k dispozici u časů delších než 1 s, Vysoká/Normální/Nízká/Vypnuto, k dispozici při nastavení na ISO 1600 a vyšší
Systém autofokusu Systém detekce TTLCCD line senzory9 bodů + 10 asistenčních bodů ostření
Citlivost ISO Ekvivalent ISO 200 - 3200, hodnoty ISO od ISO100 do ISO6400 lze nastavit v rámci rozšířeného rozsahu citlivosti ISO
Systém blesku Externí, bezdrátové ovládání pomocí HVL-F58AMBlesk ADI / Předbleskové měření TTL
Závěrka Elektronicky řízená, vertikální chod, v ohniskové rovině, rozsah časů 1/8000 s - 30 s, bulb
Rychlost sériového snímání Vysoká: při maximu cca 5 snímků za sekundu, Nízká: cca 3 snímky za sekundu
LCD displej 7,5 cm (3,0"), TFT Xtra Fine, 921600 (640×3(RGB)×480) obrazových bodů
Typ baterie InfoLitium NP-FM500H, 7,2V
Výdrž baterie Cca 880 snímků (podle metodiky CIPA)
Rozměry    156×117×82 mm
Hmotnost 850 g