Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Skeletonové saně levně a za krátkou dobu

Čtvrtek, 04 Březen 2010 21:05
noelle1009m.jpgNávrhářský tým z Utahu s využitím svých zkušeností s obráběním kovů a CAD softwarem SolidWorks vyrobil skeletonové saně pro olympioničku za zlomek času a o desítky tisíc dolarů levněji, než kolik obvykle stojí výroba takovýchto vysoce specializovaných saní. Skeletonové saně jsou kompaktní závodní vozidlo, které jezdci při velice rychlé jízdě ledovým korytem ovládají pouze přenášením váhy svého těla. Členka amerického olympijského týmu a držitelka světového poháru z let 2005 a 2007 Noelle Pikusová-Paceová se po poškození starých saní obrátila se na svého manžela Jansona Pace a jeho zaměstnavatele. Janson Pace je průmyslový konstruktér v návrhářské, inženýrské a výrobní společnosti NuQuest ze Salt Lake City. Software SolidWorks pomohl návrhářům společnosti NuQuest uplatnit jejich zkušenosti s výrobou průmyslového vybavení, například elektrických řídicích panelů nebo přístrojových lyžin, při vysoce specializované výrobě skeletonových saní vyhovujících olympijským předpisům.

Aplikace SolidWorks Simulation umožnila vyzkoušet sílu saní, zátěž, kterou musí unést, i vhodné materiály, aby nedošlo k ohnutí nebo deformaci. Všechny součásti byly vymodelovány v SolidWorks a po provedení simulací patřičně upraveny. Nebylo potřeba vyrábět prototypy, hned první model vyšel.
Výsledkem inovace společnosti NuQuest jsou skeletonové saně, které splňují olympijské požadavky, a přitom opouštějí mnohé ortodoxní principy konstrukce saní. Skeletonové saně tvoří nosná plocha ze skelných vláken, kovové šasi a dvě čepele. Většina skeletonových saní je svařovaných, ale saně od firmy NuQuest jsou šroubované. Díky tomu je jednodušší vyměnit poškozené nebo chybně fungující díly, aniž by bylo nutné vystavit rám saní žáru a deformaci. SolidWorks také umožnil společnosti NuQuest experimentovat s různými materiály, které v mezích pravidel mezinárodních soutěží zvýšily rychlost saní.
Sáně byly vyrobeny za čtyři měsíce, což je o roky méně, než obvykle trvá propracování nového návrhu k dokonalosti. Aplikace SolidWorks Simulation tak ušetřila firmě desítky tisíc dolarů při vývoji.