Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Databáze pro projekt Gaia

Pondělí, 14 Červen 2010 14:18

Tags: GIS

galaxy1024.jpgSpolečnost InterSystems oznámila, že Evropská kosmická agentura ESA si vybrala vysoce výkonnou objektovou databázi InterSystems CACHÉ pro zajištění zpracování vědeckých dat v projektu Gaia. Cílem této kosmické mise je mapování Galaxie, a to s dosud nebývalou přesností. Mise Gaia bude zahájena v polovině roku 2012 a bude pořizovat soupis miliard hvězd v naší galaxii. Gaia bude pozorovat všechna vesmírná tělesa od největších po nejmenší. Během pětiletého období bude každé těleso pozorováno průměrně 70krát a bude se přesně zaznamenávat poloha, vzdálenosti, pohyby a změny jasu.
Gaia by měla objevit stovky tisíc nových těles, jako jsou planety mimo naši sluneční soustavu a subhvězdné objekty známé jako hnědí trpaslíci. V naší sluneční soustavě má Gaia nalézt stovky tisíc planetek. Kvůli velkému množství dat, které bude ESA shromažďovat a analyzovat, potřebuje tento projekt výkon a škálovatelnost, které přesahují hranice běžných databází. Tyto specifické potřeby vedly European Space Astronomy Centre, středisko ESA v Madridu, k tomu, že se rozhodlo využít databázi CACHÉ, aby pomáhala při zpracování vědeckých dat z družice.
William O’Mullane, manažer pro vědecké činnosti mise Gaia pro ESA, zdůraznil: „S CACHÉ získáme výrazně vyšší výkon a škálovatelnost, než by bylo možné s jinými databázemi. Budeme moci přímo do CACHÉ ukládat desítky tisíc Java objektů za sekundu a pořád budeme mít možnost používat SQL pro dotazování na data.”
Jordi Calvera, manažer InterSystems pro oblast Pyrenejského poloostrova, uzavírá: „InterSystems CACHÉ byla navržena tak, aby vyhovovala potřebám projektů, kde je nutné analyzovat velké objemy dat. Jsme rádi, že se ESA rozhodla pro CACHÉ a spolupráci s InterSystems.”

Mohlo by vás zajímat: