Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Ponorka iRobot Seaglider měří ropu v Mexickém zálivu

Úterý, 13 Červenec 2010 07:48

irobot_seaglider_1028.jpgÚniky ropy z vrtné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu sleduje nejen celý svět, ale také podvodní ponorky Seaglider. Tyto bezpilotní automatické ponorky společnosti iRobot, která je u nás je známa především díky inteligentním robotickým vysavačům, jsou v současné době využívány jako platforma pro shromažďování dat v oceánu ve snaze monitorovat rozsáhlé úniky ropy v Mexickém zálivu. iRobot Seaglider měří teplotu, slanost a koncentraci ropných látek ve vodě v hloubkách až 1.000 metrů. To dovoluje výzkumníkům shromažďovat data i v takových místech, kam se běžně s pomocí tradičních plošin nebo jiných podvodních přístrojů nedostanou, a potenciálně odhalit přítomnost ropy a její pohyb v postižených oblastech.

Podvodní vozidla Seaglider, tzv. kluzáky, mají v Mexickém zálivu hlavní úkol najít a sledovat velké mraky rozptýlených ropných částic v hloubce přibližně 700 metrů. Výhodou těchto strojů je, že mohou pracovat až 10 měsíců v nepřetržitém provozu a data mohou být přenášena přes satelit pomocí internetového připojení několikrát denně po celém světě.

iRobot Seaglider je určen pro dlouhotrvající mise pokrývající tisíce kilometrů. Je schopen provádět dlouhé vytrvalostní cesty, protože je oproti tradičním vrtulovým systémům poháněn změnami vodního vztlaku. Jelikož nemusí být ovládán z lodi a je jednoduché z něj získávat a shromažďovat data, je považován za velmi efektivní nástroj. Více než 120 Seagliderů již bylo dodáno zákazníkům po celém světě, včetně americké armády, vládních agentur a výzkumných organizací.