Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Urbaniště aneb patří GIS do územního plánování?

Pátek, 02 Prosinec 2011 14:29

Tags: GIS | Seminář

MENDELU-panorama1_1148Provozně ekonomická fakulta (PEF MENDELU) pořádá 7. prosince od 15 hodin první odborný seminář zaměřený na využití GIS v územním plánování. Jeho cílem je zahájit dialog mezi všemi zainteresovanými subjekty v tomto procesu. Hlavní otázkou semináře bude, zda-li jsou geografické informační technologie pro podporu územního plánování přínosem či nikoliv. Diskutovat zde tak budou nejen odborníci a studenti z PEF MENDELU, ale také řada českých architektů. Odborná část bude doplněna vernisáží obrazů a výstavou sféroblastů přítomných architektů.

„Více než čtyři roky se všichni zainteresovaní v procesu územního plánování pohybují v intencích nového stavebního zákona. Všichni – od urbanistů, přes pořizovatele, až k samosprávě mají možnost, ba povinnost využívat územně analytické podklady vedené geografickými informačními technologiemi“ popisuje současnou situaci doktorka Kominácká, hlavní organizátorka semináře. Jsou ovšem v tuto chvíli všechny procesy nastaveny optimálně? Jsou geografické informační technologie pro podporu územního plánování přínosem nebo spíše naopak?

MENDELU-panorama2468_1148
Nejen na tyto otázky se bude snažit na prvním semináři nalézt odpověď vyvážená skupina odborníků z řad architektů i akademických pracovníků. Konkrétně svoje stanoviska budou prezentovat ing. Arch. Jana Kaštánková, ing. Arch. Vladimír Dujka, ing. Vladimír Klimeš a ing. Bedřich Kubík. Vše zastřeší odborníci na geografické informační technologie i zainteresovaní studenti z PEF MENDELU. Odborná část semináře bude doplněna vernisáží obrazů a výstavou sféroblastů přítomných architektů.

Seminář, který se bude konat 7. prosince od 15 hodin v budově Q, pořádá PEF MENDELU u příležitosti otevření specializované učebny zaměřené na výuku počítačové grafiky a GIS. Jsou srdečně zváni všichni ti, kteří se o problematiku GIS či územního plánování zajímají a rádi by se třeba i na zlepšení procesu podíleli, dodává Kominácká.

Mohlo by vás zajímat: