Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Ohlédnutí za nitranským MSV 2012

Pátek, 08 Červen 2012 12:06

Tags: MSV | Nitra | Strojírenství | Výstavy

MSV_Nitra_P5221267Mezinárodní strojírenský veletrh v Nitře proběhl ve dnech 22. až 25. května. Ještě dnes najdete na internetu mnoho odkazů, kterými firmy, jež se veletrhu zúčastnily, zvou na tuto akci návštěvníky a potenciální zákazníky. Nitranské elektronické noviny Ohlas (jako jedny z mála) okomentovaly ukončený 19. MSV těmito slovy: „MSV v Nitře si nadále udržuje svou pozici odborně a kvalitně připraveného strojírenského veletrhu, se kterým se souběžně prezentují také odvětví, která jsou technologicky úzce provázána se strojírenstvím. Ministerstvo hospodářství Slovenské republiky převzalo záštitu nad 19. ročníkem, čímž významně poctilo tuto jedinečnou akci.“

Připadá mi to jako hodnocení veletrhu z doby, do které je situován letitý seriál Inženýrská odysea. Nechci upírat pořadatelům snahu o uspořádání prestižní akce, ale vynaložené úsilí se poněkud míjí účinkem, když zde není ochota dostatečného počtu vystavovatelů se prezentovat. To se pak mohou cítit návštěvníci ošizeni a v dalších letech se rozhodnou, že svou návštěvou podobnou akci už nenavštíví. Podobně to funguje i u vystavovatelů, kteří se, podobně jako mnozí před nimi, napříště raději věnují úsilí svým samostatným akcím a jimi pozvaným hostům.
Nevím nakolik se na tomto jednání projevují dozvuky hospodářské recese, jisté je, že na západ od nás se výstavnictví těší podstatně lepšímu „zdraví“.
Z pohledu návštěvníka, který pamatuje bohaté roky 2007 a 2008, vypadaly téměř tragicky pavilony A, B a C. Galerie v nich byly prázdné a nepřístupné a i plocha v přízemí byla obklíčena panely, které zmenšovaly výstavní prostor, aby počet stánků zde umístěných připadal náhodně zabloudivšímu jako snesitelný. Kde nebyly stánky, tam byly alespoň odpočinková plochy. No, nemyslím, že by bylo potřeba nějak moc odpočívat.
Podle náhodně zaslechnutých ohlasů soudím, že posílila přítomnost firem z oblasti svařování, takže snad alespoň zde byl vidět nějaký pokrok. Protože na strojírenském veletrhu bývají hlavními exponáty obráběcí stroje, stačil by pro celý MSV v Nitře asi jeden pavilon, letos tuším M2. A pokud jde o firmy nabízející CAD/CAM softwary a s nimi spojené služby, dala by se jejich účast bez nějakého velkého přehánění asi spočítat prstech jedné ruky.
Pro větší naplnění výstaviště probíhaly souběžně s MSV i další akce a doprovodné programy. Mezi nimi například již vlastně zmíněná výstava Eurowelding, a dále pak Chemplast, EMA nebo konference Nitra Electron 2012. Po dvouleté přestávce se také na ploše mezi pavilony představila tematická výstava Stavmech-Logitech, která do roku 2009 dotvářela pravidelně vzhled celé výstavy, a i letos výrazně vzhledu výstaviště pomohla.
Přes toto negativní hodnocení myslím, že veletrhy typu MSV mají svůj smysl a je potřeba je pořádat. Pokud se sejde dostatek vystavovatelů, určitě nebude ani nouze o návštěvníky, kteří rádi přijedou na místo, kde si mohou výrobky různých firem, o které mají zájem, v klidu prohlídnout a pohovořit o nich s odborníky, porovnat je a utvořit si svůj názor. Ač je internet bohatou informační základnou, podobné možnosti poskytuje jen v omezené míře. Proto přeji nejen MSV v Nitře, ale všem podobným veletrhům, aby překonaly recesi a my se na nich mohli znovu a znovu potkávat a sledovat, co se ve vystavovaných oborech děje, co je nového.
MSV_Nitra_P5221270
Formulové exponáty STU v Bratislavě

MSV_Nitra_P5221273
Divácky vděčné muzeální exponáty

MSV_Nitra_P5221319
Zahradní technika a pily Stihl

MSV_Nitra_P5221336
Ultralight Viper, který na Slovensku vyrábí společnost Tomark

MSV_Nitra_2012_P5221353
Tabulky s informací, že stroj je ovládán produkty dodávanými společností Nexnet, byly na mnoha strojích

MSV_Nitra_P5221391
Na stánku DMG / Mori Seiki byl představován CAM software Esprit a MCAE zde nabízela Tebis

MSV_Nitra_2012_P5221427
Stánek společnosti SolidVision sdílela také firma Schier Technik a potkat jste mohli například pány Ivana Cimra a Zdeňka Baštu

MSV_Nitra_2012_P5221400
Na obvyklém místě nechyběl stánek Centersoftu, našli jsme i společnost M&P

MSV_Nitra_2012_P5221434
IPM Solution nabízela produkty PTC, firma AGI vystavovala různé sestavy 3D tiskáren Fabster

MSV_Nitra_2012_P5221475
Společnost Prima Bilavčík ukazovala 3D skenery pro různé oblasti použití

MSV_Nitra_2012_P5221397
Mezinárodnost akce dotvrzovaly například obráběcí stroje americké společnosti Haas Automation


Mohlo by vás zajímat: