Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Úspěšná Altium Designer Roadshow 2013 v Brně

Pátek, 29 Listopad 2013 16:24

Tags: Altium | Brno | Designer 14 | Retry | Roadshow

ADRS PB288965-1348Historická budova brněnského VUT na Božetěchově ulici přivítala ve čtvrtek 28. listopadu další zastavení Altium Designer Roadshow 2013. Byli jsme na akademické půdě a tak také začátek se posunul o akademickou čtvrthodinu oproti zveřejněnému programu. Téměř zcela zaplněné místnosti se postavili čelem dva zástupci firmy Retry, která je distributorem Altium Designeru (dále AD) firmy Altium v ČR i SR. Nejprve se slova ujal Radek Hroch a představil firmu Altium. Ta je pokračovatelem firmy Protel. Centrála společnosti bývala v Austrálii, ale byla přesunuta do Šanghaje. V Austrálii bylo podle všeho málo vývojových kapacit a byly drahé.

AD se používá v mnoha světových firmách a také u nás má velký počet zákazníků. Mnoho licencí je akademických, ovšem i na školách jsou licence komerční, což je dáno sepjetím škol s průmyslem a nutností pracovat na komerčních projektech. Studenti, třeba pro diplomové práce, mohou při splnění jistých požadavků získávat licence zdarma.
RHaPT PB288893
Zmíněná brněnská roadshow byla podle mého názoru poněkud ochuzená, protože přednášejícími byli pouze zástupci firmy Retry. Na akcích v jiných lokalitách se zapojili do programu i zástupci uživatelů AD, takže přednášky mohly být o to zajímavější a s mnoha konkrétními dotazy a odpověďmi.
Po svém úvodu si mohl Radek Hroch řečnicky odpočinout až do odpoledního závěrečného slova a předal slovo svému kolegovi Petru Tošovskému z technické podpory AD. Ten postupně probral ukázky použití AD v praxi, pak se zaměřil na novinky ve verzích 13 a 14 a nakonec probral tipy a triky či málo známé nástroje v AD. Řekl bych, že Petr Tošovský byl prvním přednášejícím, kterého jsem viděl běžně používat k programu 3D myš od 3Dconnexion, navíc v programu, kde bych 3D myš vůbec neočekával jako běžné ovládací zařízení. Myslím, že by se lidé prezentující produkty ze strojírenství nebo stavebnictví měli nad sebou zamyslet.
3D v Altium Designeru není používáno pouze na kontroly, ale i k lepšímu znázornění vedení jednotlivých signálů na desce. Také pro názornost projektu, provedení větších sestav, rozmístění nejen elektrických, ale i mechanických a jiných součástek.
Novinky v AD 14 přišly na řadu po obědě. Přítomní posluchači se dozvěděli, že do knihoven přibývají desetitisíce nových prvků. Není nejlepší volbou stahovat knihovny do off-linu, protože občas tu jsou chyby. Proto je asi nejlépe pracovat s cloudovým úložištěm Altium Vault, kde všechny položky procházejí revizemi. K Vaultu je přístup přes web nebo přímo z AD, ale jen když má uživatel zaplacené předplatné neboli Subscription. Ve verzi 14 – počítá se s tím, že do budoucna budou vždy koncem daného roku uvolňovány nové verze AD s dvojciferným označením roku následujícího – byl přepracován systém doplňků, plug-iny se přejmenovaly na extensions. Je tu možnost doprogramování vlastních uživatelských doplňků. Přibyl import z Cadsoft Eaglu (od verze 6.3), jsou také podporovány novější verze DWG DXF.
3conPB288968Je možné navrhovat součástky uvnitř desky, u nás se to asi moc nepoužívá. Dále byly probrány ohebné a smíšené spoje a v souvislosti s tím byla zmíněna firma PragoBoard, jejíž zástupce měl předešlý den i o těchto spojích přednášku na pražské Altium Designer Roadshow.
Po otázkách a odpovědích a již zmíněném závěrečném slovu Radka Hrocha došlo ke slosování odevzdaných dotazníků spokojenosti a tři účastníci byli odměněni 3D myšmi od 3Dconnexion. To byl jistě velký důvod ke spokojenosti, ale jistě ani ostatní si nemohli na kvalitu přednášek nebo výborné občerstvení během celé akce nijak naříkat.


Mohlo by vás zajímat: