Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Xerox se pouští do tisku součástek pro výzkum NASA

Čtvrtek, 13 Únor 2014 23:49

Tags: 3D tisk | Elektro | Elektronika | NASA | PARC | Součástky | Tisk | Xerox

Xerox ilustracni foto-1407PARC (Palo Alto Research Center), výzkumné centrum společnosti Xerox, pracuje na nové technologii, která umožní tisknout elektronické součástky pro vesmírný výzkum NASA. Tým odborníků pracuje na vývoji tisku tepelných a světelných senzorů, které by byly vhodné pro průzkum povrchu planety Mars. V budoucnu se takto budou moci tisknout například i elektronické součástky poháněné solární energií, které jsou schopny bezdrátové komunikace. Elektronické senzory by sbíraly informace o prostředí na povrchu Marsu, které by potom bezdrátově přenášely zpět na Zemi.

Tento projekt je součástí ambicióznějšího cíle NASA, kterým je tisk kompletní vesmírné rakety. Druhá etapa mise, na které spolupracuje právě výzkumné středisko PARC, potrvá 14 měsíců. Poté bude testována odolnost tištěných elektronických součástek v náročných podmínkách vesmíru, které zahrnují radiaci, extrémní teploty či vakuum.
Tištěné součástky jsou již běžné v oblasti spotřebitelských zařízení. Většinou vznikají na inkoustových tiskárnách se specializovaným inkoustem. Elektronika je tímto způsobem vytištěna na tenkou plastovou fólii. Specializovaná tiskárna v laboratořích PARC se podobá inkoustové, nebo dokonce 3D tiskárně, ale zkoumají zde také možnosti hloubkového tisku. Velké válce by tak mohly vtlačit inkoust do plastu, podobně, jako jsou dnes tištěny noviny. To by umožnilo rychlejší a levnější tisk elektroniky.
Výhodou tištěných elektronických součástek je to, že při jejich výrobě nevzniká odpad. V případě tradiční výroby je po dokončení součástek potřeba umýt chemikálie a další zbytky, zatímco tištěné součástky jsou vyráběny pouze s nezbytným materiálem.


Mohlo by vás zajímat: