Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

NICOM 3d kurzy – svět není placatý

Čtvrtek, 26 Březen 2015 17:54

Tags: Autodesk | Corel | Kurzy | Nicom | Rhino | Trimble | Vzdělávání

autodesk-nicomZamyslete se, kdy jste naposledy viděli nějaký návrh domu, bytu, zahrady, auta nebo třeba jen nějakého domácího spotřebiče pouze ve 2d? Buď je to už nějaký ten pátek nebo to za moc nestálo, že? Svět kolem nás je jednoduše prostorový, a proto jej v prostoru také vyvíjíme. Ono ale není zase tak samo sebou vytvořit něco slušného ve 3d, i když 3d programů na úrovni, je k dispozici snad i větší množství, než těch 2d. Dokonce spousta z nich je dokonce starší než ty pro 2d grafiku. Například takový Photoshop vydala firma Adobe v roce 1990, dnes je mu 25 let. První vlaštovky 3ds Max tu byly už o dva roky dříve, a to nebylo první 3d.

3d programů je k dispozici celá řada, od 3d náčrtníků, strojírenských a architektonických programů až po 3d animační software používaný u filmu.

3d náčrtníky
Většina náčrtníků patří mezi CAD programy, ale i tak se svým použitím liší. Jedná se hlavně o takové, které vám umožní rychle naskicovat něco přímo ve 3d, bez zbytečných konstrukčních detailů a po té to dál vylepšovat. Většina náčrtníků nemá vlastní renderovací systém a tak je třeba pro parádní výsledek něco při instalovat nebo to poslat dál. Tyto náčrtníky jsou často k dispozici zdarma a jejich vlajkovou lodí je Trimble SketchUp (svého času znám jako Google SketchUp), zadarmo je sice jen k nekomerčnímu užití, ale s tím si spousta uživatelů hlavu neláme. SketchUp samozřejmě není jediným zástupcem své kategorie, za zmínku určitě stojí také balík nástrojů Autodesk 123D, který je zdarma pro všechny účely.
Objevte s námi svět 3d navrhování na kurzech SketchUp včetně renderování ve volně dostupném programu Kerkythea.

Computer-aided design – CAD
Počítačem podporované navrhování (CAD) je označení téměř pro všechny kategorie 3d programů, ale nejvíce patří právě těm strojírenským a stavařským. Nejznámějším zástupcem je jednoznačně AutoCAD a jeho široká rodina programů od strojírenství až po architekturu. AutoCAD už dávno není záležitostí jen technického kreslení ve 2d jako tomu bylo dříve, on to umí dobře i ve 3d a má i vlastní render.
AutoCAD je sice dominantou oboru, není ale rozhodně jediný. V široké škále podobných produktů najdeme například ArchiCAD, ZWCAD, CorelCAD a další CADy. Pro specifičtěji zaměřené uživatele je tu konstruktérský Inventor, architektonický Revit Architecture nebo v designerském odvětví hojně používané programy AliasRhino.
Většina těchto programů sice má vlastní renderovací řešení, ale pokud budete chtít mít profesionálně vypadající vizualizace, je dobré sáhnout po nějakém rozšíření nebo poslat Vaše modely do některého z renderovacích programů.
Ze široké škály CAD programů od AutoCADu po Inventor si stačí vybrat ten, který je pro Vaši práci nejvhodnější a můžeme začít ve 3d.

3d Modelovací, animační a renderovací programy
Ačkoliv ve většině těchto programů dáte dohromady stejné modely jako v těch předchozích, v jedné zásadní věci se liší, nejsou to konstrukční programy pro přesné strojírenské nebo architektonické navrhování. Jsou zaměřeny na vizuální výsledky spíše než na strojní přesnost. Modelování v těchto programech je v mnoha případech výrazně odlišné od konstrukčních způsobů v CAD programech, právě proto, aby finální renderování a práce s geometrií byla co nejrychlejší. Tyto programy jsou většinou vytvořeny přímo pro filmový nebo herní průmysl.
Jedním z pionýrů této kategorie je například 3ds Max, první verze běželi ještě na MS Dos. Za zmínku rozhodně stojí i ty ostatní jako je u filmu populární Maya, na efekty zaměřené Houdini, Autodeskem nedávno pohřbený Softimage, Modo od Foundry a nebo nejlepší zástupce bezplatné kategorie Blender. Všechny mají v sobě zahrnuty jak modelovací, animační a vizualizační nástroje, tak vlastní renderovací řešení nebo možnost doinstalovat externí. Každý z nich si díky vlastnímu způsobu práce našel své místo mezi nejlepšími.
Kterýkoliv z nich lze také přímo použít pro vytvoření profesionálních vizualizací návrhů vytvořených v některém z konstrukčních programů a některé mají přímo implementované prostředí pro spolupráci s těmito programy, jako například 3ds Max.
K tomu, jak můžete využít profesionálních filmových výstupů pro vaše vizualizace nebo k tomu, abyste mohli animovat vizuální efekty, neváhejte navštívit některý z našich kurzů 3ds Max nebo 3ds Max Design.

Svět 3d grafiky nabízí nepřeberné množství možností prakticky pro každé odvětví, tak nebuďte placatí.


Mohlo by vás zajímat: