Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

NICOM kurzy – digitální kompozice

Čtvrtek, 16 Červenec 2015 14:41

Tags: 3DS | Autodesk | Kompozice | Kurzy | Max | Nicom | Pokročilí | Vzdělávání

Nicom kompozice1-1529Nástroje filmových studií ve službách 3D vizualizací
Render trvá obvykle hodiny, pokud má být kvalitní. A to vůbec není řeč o animacích, kde jde často o dny i týdny. Pokud zjistíte, že je něco špatně celý proces se opakuje. A nemusí to být hned chybně, stačí, když jen potřebujete tu a tam někde něco přebarvit, upravit odlesky či stíny. Jednoduše řečeno, mít finální podobu renderu rovnou ze 3d programu je zbytečně omezující. Render připravený pro kompozici přitom nezabere žádné extra úsilí a dokáže ušetřit významné množství času při následných korekcích.

Nicom kompozice1a-1529
Kompozice v 3ds Max Design

Kompozice
Kompozice je ve své podstatě obrazová koláž. Vrstvením jednotlivých prvků na sebe můžeme jednoduše vytvořit komplexní scény a nekonečně je kombinovat a upravovat.
Jednoduchý obrázek se tak může skládat například z vrstvy s pozadím, vrstvy s nějakým hlavním hrdinou a drobnými efekty nakonec. Díky vrstvení můžeme jednotlivé vrstvy upravovat a korigovat například jejich barevnost, světlost, sytost a mnoho dalších.
Každá taková vrstva se může skládat z několika dalších. Tak například Hrdina v popředí má vrstvy základních barev, vrstvy světel, stínů, odlesků … Díky tomu, že je ve vrstvách, můžeme tyto vrstvy také jednoduše upravovat až po té, co je vyrenderovaný a to je hlavní výhodou kompozice.

Nicom Autodesk Composite-1529
Autodesk Composite

Ať už se Vám dostane do ruky jakýkoliv profesionální 3d renderovací software (například 3ds Max, Maya, Houdini, Modo, Blender, a další), můžete jednoduše nastavit, které vrstvy 3d scény se budou renderovat a ty následně komponovat dohromady v některém z kompozičních programů.

Kompoziční programy
Kompozitory zabudované v 3d programech
Prakticky každý profesionální 3d software, který umí renderovat má v sobě zabodovaný i jednoduchý kompoziční nástroj, se kterým si pro začátek určitě vystačíte. Například takový Stae sets kompozitor přímo uvnitř 3ds max je velice jednoduchý a účinný v této oblasti, kdy pak budete chtít jít s komponováním dále, umožní Vám exportovat kompozice například do Adobe After effects.
Perfektním řešením pro kompozici je také Autodesk Composite (program dříve dodávaný spolu Autodesk 3ds Max, Maya, Softimage), který dnes Autodesk poskytuje zcela zdarma, a to se vyplatí.

Nicom State sets-1529
State Sets v 3ds Max

Kompoziční programy 1. ligy
Ve filmovém světě, kde většina těchto programů vznikla, jsou kompozitory ještě o pár kroků dále, jsou 2d i 3d, dovolí vám vytvářet a upravovat animace, přidávat další efekty a mnoho a mnoho dalšího.
Takovým programe je například Nuke, původně vyvinutý v Digital Domain (studio pro vizuální efekty), nyní pod hlavičkou britské The Foundry, nebo jeho největší rival Blackmagic Fusion. A samozřejmě ani Autodesk nezůstává pozadu se „svým“ odkoupeným řeším v podobě Autodesk Smoke.

Keep calm and use compositing
Abychom to na závěr shrnuli, kompozice Vám ušetří spoustu času a nervů, Vaše rendery budou vypadat lépe a za méně času stráveného za počítačem a to nejdůležitější: naučíme Vás jak na to na pokročilých kurzech Autodesk 3ds Max v autorizovaném školicím středisku Autodesk – NICOM.

Na kurzu se vám bude věnovat zkušený lektor a autor tohoto článku Ondřej Hudeček.

 


Mohlo by vás zajímat: