Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Optimální řešení pro velkoformátový tisk?

Úterý, 01 Prosinec 2009 14:19

Tags: CAD | GIS | Tiskárny

HP DesignJet T1120Za současné ekonomické situace je vhodné myslet nejen na technické parametry tisku, ale také na jeho celkové náklady. Letošní novinka HP – řada tiskáren DesignJet T1120 – se proto nese ve znamení kvalitního, výkonného a zároveň velmi úsporného tisku z CAD a GIS aplikací. Podívejme se, co v praxi přináší konstrukčním a projekčním týmům.
Velkoformátové tiskárny HP se v České republice těší značné oblibě mezi odbornou veřejností – od architektury a stavitelství přes řešení geoprostorových projektů až po tradičně silné strojírenství a výrobu. Tisková řešení HP v této oblasti dlouhodobě zaujímají majoritní pozici. O příčinách zde není nutno déle spekulovat – kvalitní tiskové výstupy při výhodných nákladech si přímo v praxi nakonec mohla vyzkoušet většina projektantů napříč obory. Co nového však uživatelům CAD a GIS přináší HP s řadou DesignJet T1120? Stojí za to uvažovat o pořízení této technologie (či o přechodu ze starší tiskárny) s cílem zvýšit kvalitu tisku a dlouhodobě ušetřit?

Zacíleno na CAD a GIS

Možná to znáte sami – zcela jiný pocit získáte, máte-li vizualizaci na monitoru, nebo máte-li ji vytištěnou vedle sebe. Kvalitní tisk pomáhá podporovat vnímání i lepší pochopení unikátních projektů na týmových poradách, prezentacích u zákazníka i při představení firmy v rámci veletrhů a výstav.
Nová řada velkoformátových zařízení HP Designjet T1120 byla vyvinuta právě na míru specifickým požadavkům uživatelů z technických oborů:
  • Díky podpoře formátu HP-GL2 si perfektně rozumí s CAD a GIS řešeními společnosti Autodesk a dalších výrobců.
  • Šestice samostatných inkoustů zajišťuje, že projekty i na papíře vypadají přesně podle představ jejich tvůrců.
  • Levnější provoz podporují tři oddělené tiskové hlavy.
  • Díky tisku na role papíru metrických rozměrů a bezokrajovému tisku ISO formátů nemusí uživatel ořezávat výkresy – šetří tím materiál i svůj čas.
  • S pomocí aplikace HP Web Jetadmin lze snadno sledovat náklady na tisk i posílat k tisku nejrůznější datové formáty (HP-GL2, TIFF, PDF atd.).
  • Data jsou zpracovávána v plotru – není potřeba využívat výkonu pracovní stanice uživatele a tím zpomalovat jeho práci.
Šestice samostatných inkoustů umožňuje dosáhnout věrného barevného tisku
Šestice samostatných inkoustů umožňuje dosáhnout věrného barevného tisku

Náklady na tisk až v první řadě

Většina společností je dnes postavena před úkol efektivně snížit své provozní náklady, přitom s co nejmenším či nulovým dopadem na kvalitu práce a její obchodní prezentaci. Vedoucí projekčních a konstrukčních týmů, jejichž práce obnáší i tisk dokumentace pro výrobní, schvalovací či prezentační účely, jsou často překvapeni při zjištění, že pořízení nového plotru je může přijít v důsledku levněji než pravidelný tisk na stávajícím starém zařízení. Stěžejní jsou totiž celkové náklady na tisk, nejen pořizovací cena! Málokterý uživatel si spočítá, že náklady na tisk častokrát převýší cenu zařízení. O výhodnosti nového řešení HP leccos napoví tabulka skutečných nákladů na tisk typického výkresu.

Druh média ISO formát Vytištěná plocha [m?] Tisková kvalita Spotřeba inkoustu [ml] Náklady na tisk* [Kč] Doba tisku [s]
HP Bright White Inkjet Paper A0+ 1,05 Fast (draft) 0,26 3,06 108
Normal (final) 0,38 4,52 188
Best (enhanced) 0,43 5,15 577
* Náklady na tisk jsou kalkulovány včetně tiskové hlavy.
Náklady byly kalkulovány na testovacím výkrese formátu A0+ s běžným pokrytím
Náklady byly kalkulovány na testovacím výkrese formátu A0+ s běžným pokrytím

Papír pro každou příležitost

Tisková média HP jsou určena pro práci v kanceláři i terénu. Jejich správnou volbou lze ovlivnit nejen výsledný dojem z vytištěné projektové dokumentace, ale výrazně i náklady na tisk. Například řada HP Recycled Bond Paper pomáhá šetřit náklady díky tisku na ekologický recyklovaný papír za velmi nízkou cenu. Pro tisk s maximálním požadavkem na výsledný efekt prezentace je doporučena řada HP Bright White Inkjet Paper s oslnivým podáním bílého podkladu. Pro práci v exteriéru, kde je vyžadována větší odolnost tisku vůči vnějším vlivům (při zachování proporcí), je připravena řada HP Heavyweight Coated Paper.

Nechtěných kompromisů není třeba

Novinky HP pro tento rok jasně sledují trend kvalitního tisku za výhodnou cenu a mohou pomoci firmám dosahovat atraktivních tištěných výstupů i při ekonomicky nepříznivé situaci v jejich oborech. Právě kvalitní prezentace projektů je často oním pomyslným jazýčkem na vahách při získávání nových zakázek.

Plotr, který si rozumí i s 3D
K čemu by byla moderní velkoformátová řešení, kdyby neuměla spolehlivě a rychle zpracovávat požadavky na tisk z 3D CAD a GIS systémů. I v České republice tak uživatelé mohli zaznamenat například příkladnou spolupráci HP s Autodeskem. Nejnovější tisková řešení si mohou sami vyzkoušet na seminářích – přímo ve spojení s pokročilými technologiemi pro podporu počítačového navrhování. Silným pomocníkem se zde ukazuje být formát HP-GL2, který byl v Hewlett-Packard vyvinut právě pro tisk vektorů. Díky spolupráci na ovladačích s předními světovými vývojáři CAD softwaru a při korektním nastavení tiskového profilu je tak zajištěna nekompromisní kvalita, plná barevná věrnost i přesnost tisku projektové dokumentace.

Efektivní spolupráci multifunkčního řešení HP DesignJet T1120 SD-MFP a moderního 3D CAD systému si mohli vyzkoušet mj. i návštěvníci červnového Dne uživatelů řešení Autodesk Inventor

Mohlo by vás zajímat: