Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Napěchovaný funkcemi

Pondělí, 15 Listopad 2010 12:58

Tags: Monitory | Recenze

monitor24palcový profesionální monitor nejen pro náročnou grafiku

Robustní NEC MultiSync PA241W je novým zástupcem řady monitorů NEC Professional, určených pro velmi náročné uživatele. Disponuje novým typem panelu P-IPS s rozlišením, schopným díky 10bitovému zpracování signálu zobrazit přes bilión barev. Monitor se vyznačuje propracovaným konstrukčním provedením a kromě toho nabízí bohatou funkční výbavu a nezvykle rozsáhlou konektivitu. Možnosti tohoto velmi zajímavého modelu, který nám byl zapůjčen k otestování, přibližuje následující recenze.

Tři samostatné digitální vstupy spolu s tradičním analogovým VGA, či USB rozbočovač se dvěma vstupními a třemi výstupními porty – například tato rozhraní jsou součástí již zmíněné široké konektivity PA241W. Jednou ze zajímavých funkcí, která přítomnosti hned několika obrazových vstupů využívá, je duální režim obrazovky – obraz v obraze či zobrazení vedle sebe s náhledem v reálném čase.

Monitor má odnímatelný panel s možností otočení na výšku, čemuž výrobce uzpůsobil i umístění ovládacích tlačítek. V normální orientaci displeje – na šířku – najdeme tlačítka v pravém dolním rohu, kde jsou rozvržena do tvaru zrcadlového L, při otočení na výšku se pak dostanou do levého spodního rohu panelu, přičemž jejich popisky, zobrazované na displeji, se automaticky přizpůsobí natočení panelu. V „tlačítkové" liště najdeme také čidlo, sloužící k automatickému ztmavení obrazu v závislosti na okolních světelných podmínkách.

S monitorem NEC MultiSync PA241W se i přes jeho robustní konstrukci (monitor váží nemalých 10,6 kg) manipuluje velmi snadno. Už při vyjímání z krabice dobře poslouží úchopný prvek v zadní části panelu, zatímco displej již umístěný na stole můžeme poměrně lehce nastavovat výškově i stranově. Praktické je také řešení pro úhlednější uspořádání připojených kabelů.

monitor1

Zapůjčený monitor poskytoval brilantní, rovnoměrně podsvícený obraz s velkými pozorovacími úhly a celkově neutrálním barevným podáním. Jako u naprosté většiny displejů se však i v případě tohoto modelu při zobrazení testovacích barevných stupnic setkáme s nepříliš přesvědčivými rozdíly v podání některých vzájemně blízkých tónů ve středních oblastech zelené, azurové a žluté škály. Tento drobný nedostatek uživatel nicméně při běžném používání prakticky neodhalí. Navíc monitor disponuje rozsáhlými možnostmi nastavení barev (nabízí např. šestiosou barevnou správu – seřízení barev prostřednictvím složek R, G, B, C, M, Y), jasu, kontrastu či hodnoty gama, stejně jako přednastavenými obrazovými režimy, v nichž se vizuální rozlišitelnost jednotlivých odstínů mírně různí.

Za pozornost u modelu MultiSync PA241W rozhodně stojí jeho ovládání, respektive OSD menu a možnosti, které nabízí. Už základní nabídka, která se na první pohled nezdá být příliš obsáhlá, zahrnuje vedle řady dalších funkcí i takové speciality, jako je nastavitelná úroveň černé (do 5 cd/m2), odstín, sytost a jas zvlášť pro každou ze tří základních a doplňkových barev, nastavení teploty bílé, ostrosti, umístění a velikosti druhého obrazu v módu PIP, časovač vypnutí monitoru a mnoho dalších voleb. V menu však najdeme také nenápadnou položku „advanced settings", která otevírá dveře k rozsáhlé nabídce dalších pokročilých funkcí. Samotná podoba menu je zde již velmi strohá, jednotlivé záložky (skupiny voleb) jsou označeny pouze čísly od 1 do 9, zbývající tři pak písmeny A, B, C. Prostřednictvím těchto nabídek získáváme přístup k (pře)nastavení výchozí konfigurace monitoru, jeho chování při práci s různými zdroji signálu apod. K dispozici jsou zde takové funkce, jako je pět metod nastavení gama (pro sRGB, pro laboratorní barevný prostor, pro lékařské snímky, programovatelné, vlastní), seřízení uniformity, emulace vnímání barev pro různé citlivosti zraku na barvy, zapnutí/vypnutí funkce vylepšené odezvy, nastavení úsporného režimu (ECO) či volby pro automatickou regulaci jasu. Z dalších velmi nezvyklých funkcí jmenujme například úpravu vodorovné pozice jednotlivých kanálů R, G, B, jejich nezávislé jemné barevné doladění a dokonce nastavení ostrosti zvlášť pro každou z těchto složek (uvedené možnosti se týkají pouze obrazu z analogového vstupu). Právě pro analogový vstup najdeme v nabídce ještě celou řadu dalších nastavení. Pokud naopak potřebujeme monitor připojit pomocí dlouhého digitálního (DVI) kabelu, můžeme v pokročilém menu zvolit funkci, která vyrovnává zhoršení kvality obrazu způsobené slábnutím signálu v dlouhém kabelu. Celkový posun barev do žluta, k němuž dochází po delší době používání monitoru, pak umožňuje korigovat jiná speciální funkce (proces trvá asi 30 minut). Monitor má také počítadlo provozních hodin i úspor výdajů za elektřinu při využívání ECO módu.

technicke_parametry

Výčet všech nastavení a možností, které pokročilým uživatelům NEC MultiSync PA241W nabízí, by zdaleka přesahoval rámec článku, každý zájemce si však z webu výrobce může stáhnout podrobnou českou dokumentaci k tomuto produktu. Jako „třešničku na dortu" už tedy uvedu jen nastavitelnou barvu (modrou nebo zelenou) a intenzitu LED signalizace zapnutí, či možnost zapnout/vypnout zobrazení loga NEC při spuštění monitoru.

MultiSync PA241W je profesionální, v mnoha ohledech výjimečný monitor renomované značky. Za to se samozřejmě platí. Nicméně přestože dnes můžeme pořídit monitor se stejně velkým displejem i více než třikrát levněji, nepovažuji, vzhledem k tomu, co tento model dokáže nabídnout, cenu necelých 28 tisíc korun (bez DPH) za přemrštěnou. Přednosti PA241W však samozřejmě nevyužijí všichni. Nebylo by korektní přímo jej doporučovat uživatelům, kteří ke své práci na CAD či jiném pracovišti potřebují „jen" velký monitor s dostatečně velkým obrazovým rozlišením, dobrou ergonomií, popř. nízkou spotřebou energie. Tito zákazníci dnes mají na výběr skutečně z velké nabídky mnohem levnějších vhodných řešení. Plně docenit kvality tohoto modelu naopak dokážou uživatelé, kteří se na profesionální úrovni věnují grafice, digitálnímu zpracování fotografie či videa, pracovníci v oblasti zdravotnictví, stejně jako řada nadšenců. Těm by displej měl být schopen po léta poskytovat kvalitní a barevně vysoce konzistentní obraz.

Na testování zapůjčila firma NEC.

Mohlo by vás zajímat: