Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Monitory 16:10 pro grafiky i konstruktéry

Úterý, 28 Prosinec 2010 09:07

Tags: Monitory | Recenze

monitory01Dvacet dva a dvacet čtyři palců jsou již dostatečně velké úhlopříčky displeje jak pro mnohé uživatele, kteří se věnují DTP, práci s fotografií či videem, tak pro konstruktéry, pracovníky v oblasti GIS a samozřejmě pro nejširší „počítačovou" veřejnost. Všichni ovšem víme, že v kontextu různorodosti požadavků uživatelů a možností současných monitorů je při výběru vhodného produktu velikost displeje mnohdy sice jedním z hlavních kritérií, ale sama o sobě zároveň často i nejméně podstatným a téměř nic neříkajícím údajem. Ke zjištění, zda nám vyhoví vytipovaný model, o něm samozřejmě potřebujeme znát mnohem více. O dvou současně nabízených zajímavých monitorech s podobně velkými displeji, jinak ale zcela odlišných, pojednávají následující recenze.

LG Flatron W2420R

Už obsah balení monitoru LG Flatron W2420R jasně oznamuje, že se jedná o model určený profesionálům v oblasti grafiky. V krabici najdeme vedle veškerého standardního příslušenství také skládací stínítko a kalibrační sondu LG Spyder 3 s kalibračním programem True Color Finder.

Flatron W2420R je 24palcový širokoúhlý (16:10) monitor osazený pokročilým TFT panelem typu Super-IPS s RGB LED podsvícením. Díky 10bitovému zpracování signálu dokáže reprodukovat široký gamut pokrývající až 135 % škály barev NTSC a celý barevný prostor Adobe RGB, což jej předurčuje zejména pro grafická pracoviště, fotografy, profesionály v oblasti videa a další uživatele, kterým záleží na přesném barevném podání. Nejen díky těmto vlastnostem je stejně dobře využitelný také v oblastech CAx či GIS, kde se zase více uplatní zejména velká úhlopříčka a rozlišení displeje.

Robustní panel o tloušťce přibližně 10 cm je spojen se stojanem mechanizmem, který mu umožňuje poměrně hladké výškové nastavení, horizontální náklon i otočení o 90°. Točna v kruhové základně pak dovoluje otáčení celého monitoru do stran. Speciální spony v zadní části nohy můžeme použít k úhlednému uspořádání všech kabelů připojených k panelu.

Displej v libovolné nastavené pozici drží pevně a monitor je na pracovním stole díky své masívní konstrukci velmi stabilní. Zvláště profesionální grafici mohou ocenit dodané pevné dvoudílné stínítko, které se na panel snadno přichytí; lze jej používat pouze při práci s displejem orientovaným normálně, na šířku.

monitory02

LG Flatron W2420R má místo ovládacích tlačítek dotekové senzory, které však reagují už při těsném přiblížení prstu. Jejich odezva není nejrychlejší, v OSD nabídce se nelze pohybovat příliš svižně, neboť snímač neregistruje rychle opakovaný poklep na jedno „tlačítko". Osobně mi toto omezení poměrně dost vadilo, zvláště po určité době zácviku, kdy již způsob navigace v menu přechází „do krve" a rychlost odezvy se tak stane hlavní překážkou v pohotovém dohledání a nastavení požadované funkce. Na druhou stranu, monitor je z těch zařízení, která obvykle jednou seřídíme a nastavení pak po dlouhou dobu neměníme. Z těchto důvodů nemusí příliš vadit ani poněkud méně intuitivní ovládání, konkrétně způsob procházení a výběru položek v menu pomocí několika vícefunkčních „tlačítek" umístěných vedle sebe. Přehledně členěná OSD nabídka, ačkoliv je na první pohled spíše chudá, obsahuje vedle všech základních funkcí také řadu pokročilých nastavení, která najdeme „hlouběji" v menu. Jmenujme například nastavitelný odstín a sytost, a to dokonce zvlášť pro každou ze šesti barev R, G, B, C, M, Y, hodnotu gama, úroveň černé, ostrost, či způsob zobrazení malých rozlišení (přes celý displej, maximální vyplnění displeje při zachování původního poměru stran obrazu, 1:1). Nemáme-li speciální požadavky na barevné podání, můžeme si jej upravit obvyklým výběrem z přednastavených barevných teplot v rozsahu 5000 až 9300 K, nebo volbou režimu sRGB, popř. Adobe RGB. Přepínat mezi barevnými módy (uživatelské, sRGB, Adobe RGB, kalibrace, emulace) lze přímo po stisknutí „mode", není potřeba vstupovat do hlavního menu.

K přiložené kalibrační sondě a programu True Color Finder je dodána příručka v PDF, dobře popisující jejich instalaci i používání. Sonda se k monitoru připojuje přes USB, ke snazšímu umístění na plochu slouží háček z vnitřní strany stínítka, za který se sonda pomocí své šňůry zavěsí.

Zapůjčený monitor poskytoval ve výchozím nastavení brilantní obraz s velmi živými barvami, zvláště v odstínech červené a zelené (barevný mód „user") a celkově studenějším nádechem. Pro získání přirozenějšího podání lze s výhodou využít zmíněnou možnost nastavení saturace jednotlivých barevných složek. Kombinací řady uvedených nástrojů pro práci s barvami, hodnotou gama, jasem či kontrastem pak můžeme upravit charakter obrazu prakticky libovolně.

LG Flatron W2420R je velmi zajímavý, bohatě vybavený 24" monitor, který by měl být schopen vyhovět požadavkům i nejnáročnějších uživatelů. Nebylo by asi korektní tento model za 31 000 Kč (s DPH) přímo doporučit pro CAD/CAM pracoviště, kde by jeho hlavní přednosti pravděpodobně zůstaly nedoceněny a nevyužity, nicméně jako nadstandardní řešení samozřejmě může výborně sloužit i tam. Pro grafiky, DTP studia či profesionální videopracoviště pak Flatron W2420R představuje kvalitní monitor s výborným poměrem ceny a užitné hodnoty.

Philips Brilliance 225BL

Zcela jinou kategorii než výše recenzovaný LG Flatron zastupuje Philips Brilliance 225BL. Tento monitor, rovněž v černém provedení, nabízí 22" TFT displej (poměr stran 16:10) typu TN+film, ovšem s moderním LED podsvícením a vyznačuje se kromě jiného příznivou cenou.

Na rozdíl od testovaného zástupce LG v případě tohoto modelu Philips rozhodně nemůžeme hovořit o robustním provedení. Naopak, tenký panel, noha i základna působí velice subtilním dojmem, monitor zrovna nevyniká fyzickou stabilitou, zavadíme-li o stůl nebo přímo o panel, displej se snadno rozhoupe. V pozici, do které zobrazovač nastavíme, však drží zcela pevně. Panel můžeme v poměrně velkém rozsahu výškově posouvat, horizontálně naklápět i otáčet do stran. Otočení o 90° – na výšku u tohoto modelu možné není.

Philips Brilliance 225BL je vybaven DVI-D rozhraním s podporou HDCP a klasickým analogovým VGA (D-Sub). Disponuje rovněž USB 2.0 rozbočovačem umožňujícím připojit dvě USB zařízení (porty najdeme na panelu vlevo zboku) a spodní lištou s reproduktory a sluchátkovým výstupem. Také u tohoto monitoru je ovládání řešeno dotekovými senzory. Ty se nacházejí ve střední části předního panelu a jejich piktogramy se bíle rozsvítí až po doteku. Jednou ze specialit modelu 225BL je PowerSensor, který slouží k infračervené detekci přítomnosti uživatele ve vzdálenosti mezi 30 a 100 cm od displeje (toto výchozí nastavení lze změnit), kdy po jeho odchodu od monitoru dochází ke snížení jasu obrazu.

monitory04

Produkty Philips jsou známy uživatelskou přívětivostí, která se v případě Brilliance 225BL odráží v jednoduchosti a přehlednosti rozvržení OSD menu i způsobu práce s ním. Už v této nabídce najdeme poměrně slušné možnosti nastavení obrazu, včetně funkcí, jako jsou nastavení gama, barevné teploty, módu sRGB, aktivace funkce Smart Contrast (dynamicky analyzuje zobrazený obsah a přizpůsobuje kontrast za pomoci zvýšení/snížení intenzity podsvitu), nastavení intenzity LED kontrolky napájení, či volba metody zobrazení malých rozlišení (k dispozici bohužel není režim 1:1, pouze fullscreen a 4:3 s maximálním vyplněním obrazovky).

K dispozici je však ještě rozšířené ovládání prostřednictvím dodané softwarové aplikace Smart Control Premium. Ta vedle základních funkcí nabízí řadu pokročilejších a snadno použitelných nástrojů pro požadované doladění obrazu. V nabídce práce s barvami najdeme například možnost nastavení úrovně černé, bílého bodu, či kalibrace barev. Prostředí aplikace je velmi přehledné, bohužel však není v češtině.

Obraz zapůjčeného monitoru vykazoval rovnoměrné podsvícení, slušný kontrast a dobré barevné podání s celkově mírným posunem ke studeným tónům.

Ačkoliv Philips Brilliance 225BL nabízí pokročilé možnosti práce s barvami a další funkce, které u profesionálních panelů využívají grafici či DTP studia, tento TN model na rozdíl od testovaného monitoru LG rozhodně uvedeným uživatelům doporučit nelze. Velmi dobře naopak může sloužit (nejen) na CAx pracovištích jako cenově dostupný monitor, který kromě potřebné dostatečně velké úhlopříčky a rozlišení obrazu, přijatelných pozorovacích úhlů či digitálního vstupu nabízí ještě celou řadu praktických funkcí či nadstandardních „drobností". A konečně, jako šikovný domácí či kancelářský monitor pak jistě osloví celou řadu „běžných" uživatelů, kteří hledají cenově dostupný produkt známé značky.

monitory05


Mohlo by vás zajímat: