Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Velký levný monitor nejen pro konstrukční kancelář

Úterý, 28 Prosinec 2010 16:37

Tags: Monitory | Recenze

philips01Čtyřiadvacetipalcový displej s poměrem stran 16:10, velmi dobré obrazové parametry, jednoduchý, oku lahodící design a v neposlední řadě velice zajímavá cena charakterizují nedávno uvedený značkový monitor Philips Brilliance 240B1CB, jež nám byl zapůjčen k otestování. Základní vlastnosti předurčují tento model k nasazení do kancelářského i domácího prostředí. Philips Brilliance 240B1CB můžeme sehnat buď v „celočerném", nebo kombinovaném provedení, kdy noha a zadní část panelu jsou černé, zatímco podstavec a rám displeje je postříbřený. Monitor vypadá velmi elegantně, jeho konstrukce však nepůsobí nijak robustně. Pokud máme rozviklaný stůl, o monitor zavadíme nebo je prostě vystaven vibracím, musíme počítat s tím, že se displej snadno rozhoupe. Co se však týče stability nastavení polohy a výšky panelu, zde můžeme být zcela bez obav.

Zobrazovač lze výškově posouvat v rozsahu sedmi centimetrů, horizontálně naklápět i otáčet do stran. Otočení o 90° – na výšku u tohoto modelu možné není.

Philips Brilliance 240B je vybaven DVI-D rozhraním s podporou HDCP, má také klasické analogové VGA (D-Sub), audio vstup i výstup, vestavěné stereo reproduktory a USB 2.0, které je zde ovšem poněkud diskutabilní vzhledem k pouze jednomu vstupnímu a jednomu výstupnímu portu.

Ovládání se u tohoto modelu provádí pomocí vedle sebe umístěných tlačítek vpravo pod displejem a velice přehledného ikonového OSD menu s textovými popisy (čeština mezi dostupnými jazyky chybí).

Nabízí se však ještě jiná, pohodlnější možnost nastavení, prostřednictvím softwarové aplikace SmartControl II. Ta vedle základních funkcí nabízí i pokročilejší, snadno použitelné nástroje pro doladění obrazu i regulaci hlasitosti vestavěných reproduktorů. V nabídce funkcí pro práci s barvami najdeme například možnost nastavení bílého bodu či kalibrace barev, možné je jemné doladění fáze a časování (pokud pracujeme s analogovým signálem), jasu, kontrastu a dalších parametrů.

philips02
Samotné OSD menu pro přímé ovládání tlačítky pak obsahuje všechny obvyklé funkce standardního kancelářského LCD monitoru, k dispozici jsou zde ale i pokročilejší nebo méně běžná nastavení, jako gamma (v hodnotách 1.8, 2.2 a 2.6), vynucení formátů 4:3, 16:9, „fullscreen", či možnost zobrazení malých rozlišení bez interpolace, tedy v 1:1. Samostatnou položkou je v menu SmartContrast (vypnuto/zapnuto) – funkce, která dynamicky analyzuje zobrazený obsah a přizpůsobuje kontrast za pomoci zvýšení/snížení intenzity podsvitu.

Obraz zapůjčeného monitoru vykazoval rovnoměrné podsvícení, slušný kontrast a velmi dobré barevné podání. Zobrazení bylo barevně neutrální, vyvážené a příjemné. Philips Brilliance 240B nemůže splnit všechny náročné požadavky profesionálních grafiků, velmi snadno si jej však dovedu představit také jako dobře použitelný a zároveň cenově dostupný monitor pro amatérské zpracování digitální fotografie. Bez výhrad pak jistě Philips Brilliance 240B může sloužit uživatelům v konstrukčních kancelářích i na řadě dalších pracovišť, kde je požadován velký displej za rozumnou cenu. Rozumné by ale u tohoto monitoru měly být i jeho provozní náklady. Nízkou spotřebu elektrické energie dokládá u 240B i certifikace Energy Star 5.0, což rozhodně znamená plus, zvláště při dlouhodobém používání a instalaci více kusů ve firmě.

Technické parametry:

Displej: 24" (16:10),1920×1200, TFT LCD TN-film, matný povrch
Podsvícení: CCFL trubice
Možnost zobrazení malých rozlišení v 1:1: ano
Rozteč bodů: 0,270 mm
Kontrastní poměr: 1000:1
Jas: 300 cd/m2
Doba odezvy zobrazení: 5 ms
Pozorovací úhly (H/V): 178°/178° při kontrastu > 5:1
Otáčení panelu o 90°: ne
Výškové nastavení: ano
Stranové natáčení: ano
Ergonomická norma TCO: TCO 5.0
Obrazové vstupy: 1× DVI-D (HDCP), 1× D-Sub
Další rozhraní: USB 2.0 rozbočovač (1/2), audio vstup, výstup na sluchátka
Příkon: < 34,8 W, eco mód 30,7 W, pohotovostní režim < 0,8 W
Barevné provedení: černé; černé/stříbrné
Záruka: 3 roky
Přibližná cena (bez DPH): 6000 Kč

Na testování zapůjčila firma MMD Monitors & Displays.

Hodnocení:

  • rovnoměrnost podsvícení *****-
  • barevné podání *****-
  • ovládání *****-
  • výbava ****--
  • Poměr cena / užitná hodnota ******

Mohlo by vás zajímat: