Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Není dvaadvacítka jako dvaadvacítka

Pondělí, 23 Květen 2011 14:28

Tags: Eizo | Monitory | Philips

monitory-01aneb dva netradiční 22" monitory (nejen) pro CA.. a grafiku

Monitor s širokoúhlým 22" displejem již dnes obecně nepovažujeme za příliš velký, ale ani malý, dalo by se v podstatě říci, že pro většinu činností je tato velikost optimální (to bohužel neplatí pro stále dominantnější formát 16:9). Nicméně nároční uživatelé, jako konstruktéři či profesionální grafici, když mohou, jistě rádi sáhnou po panelu větším. Ne vždy je to ale možné. Právě pro ty uživatele, kteří si z různých důvodů nemohou nebo nechtějí pořídit velký monitor, avšak vadí jim relativně nízké obrazové rozlišení většiny 22" LCD, může být zajímavý tentokrát recenzovaný profesionální displej Eizo. Další testovanou novinku, 22" monitor Philips pak může ocenit řada uživatelů z nejrůznějších oblastí, kteří hledají ekonomicky výhodné řešení v podobě kvalitního moderního monitoru s pokročilou výbavou.

 

EIZO FlexScan SX2262W

FlexScan SX2262W představuje v nabídce Eizo první 22" model z foto-video řady SX, a svým způsobem jde o monitor poměrně atypický. Jeho displej má totiž při dvaadvacetipalcové úhlopříčce rozlišení 1920×1200 pixelů (16:10), s kterým se běžně setkáváme až u 24" panelů. S použitím menších obrazových bodů, než je obvyklé, souvisí nejen jemnější zobrazení fotografií i vektorové grafiky, ale samozřejmě také drobnější písmo např. v nabídkách aplikací. To nemusí vyhovovat každému a je proto na zvážení budoucího uživatele, zda zvolit takový displej nebo investovat do 24" modelu se stejným rozlišením. V každém případě mohou FlexScan SX2262W velmi ocenit například uživatelé na stísněnějších pracovištích, kteří požadují kvalitní alternativu k většímu profesionálnímu monitoru.

monitory-02

Eizo FlexScan SX2262W je osazen pokročilým S-PVA panelem s širokým gamutem (95 % AdobeRGB, 92 % NTSC). Vedle dvou DVI-I konektorů disponuje také, stejně jako grafické modely řady CG, DisplayPortem, který umožňuje zpracování vstupního videosignálu s barevnou hloubkou 10 bitů na každý kanál (R, G, B), a tedy zobrazení až 1,07 miliardy barev. Aby mohl profesionální grafik takovýto potenciál displeje plně využít, potřebuje k tomu samozřejmě počítač s odpovídající hardwarovou a softwarovou podporou, tedy jak grafickou kartu, tak grafický software pracující s deseti bity na kanál, jejichž nabídka se postupně rozrůstá. Přínos ve zobrazování jemných přechodů by měl být značný, zvláště velký kvalitativní posun jistě poznají nároční „černobílí" fotografové, kteří jsou při digitálním zobrazení běžně limitováni 256 odstíny šedé běžně, zatímco monitor tohoto typu dokáže zobrazit šedou škálu s 1024 odstíny.

FlexScan SX2262W však není určen výhradně pro foto, video či DTP, nepatří sice mezi nejlevnější modely, ale stále je natolik dostupný a především univerzální, že se jeho pořízení vyplatí i mnoha dalším uživatelům, kteří sice naplno nevyužijí všech zmíněných výhod, zato ocení kvalitní profesionální monitor s vysokým rozlišením a řadou funkcí.

Výrobce vybavil SX2262W vysoce flexibilním a odlehčeným stojanem FlexStand, který umožňuje jednoduše nastavit spodní hranu panelu až do úrovně desky stolu, stejně jako naopak displej vysunout o 225 milimetrů, otočit jej o 90°, ve velkém úhlu horizontálně naklápět i natáčet do stran.

Na robustním panelu upoutá pozornost řada, přece jen trochu nezvyklých až deseti ovládacích tlačítek, ohraničená zleva světelným senzorem a zprava kontrolkou napájení.

U monitorů Eizo jsme se dlouhá léta setkávali s víceméně nezměněným OSD menu, které sice často umožňovalo přístup k nejpokročilejším funkcím a nastavením, ovládání však nebylo příliš ergonomické. První pohled na deset tlačítek u SX2262W může budit obavy, že ani zde to s ergonomií není lepší, opak je ale naštěstí pravdou. Výrobce ovládání zcela přepracoval a nyní máme k dispozici graficky i rozvržením velmi zdařilé menu, přibyla rovněž „světelná" nápověda či popisky, zobrazující se nad jednotlivými tlačítky v závislosti na jejich aktuální funkci/dostupnosti. Některá nastavení nebo výběry (přednastavené obrazové režimy, vstupy, regulace jasu) lze provádět přímo, bez hlavního menu.

Základních i speciálních funkcí nabízí tento monitor opravdu celou řadu. Protože jde o model pro foto-video, samozřejmostí je zde například nastavení gamma, barevné teploty, módu sRGB, nechybí ale ani seřiditelný odstín a saturace (celkově nebo pro jednotlivé složky R, G, B, C, M, Y). Jinými specialitami jsou Contrast Enhancer či Outline Enhancer s funkcí zvýraznění nebo změkčení kontur, automatická optimalizace jasu, volba priority vstupního signálu, vypínání stavové LED kontrolky a v neposlední řadě počítadlo provozních hodin či EcoView Index (popsaný už v minulých recenzích monitorů Eizo).

Zapůjčený monitor jsem měl možnost vyzkoušet připojený pouze přes DVI rozhraní a ověřit si jeho očekávanou schopnost s rezervou vyhovět požadavkům jistě naprosté většiny i náročných uživatelů v různých oblastech (pokud akceptují už popsanou odlišnost od „standardu" – menší obrazový bod). Obraz testovaného FlexScanu vykazoval podle očekávání vysokou kvalitu, neutrální podání bez nežádoucího barevného posunu, zcela rovnoměrné podsvícení, obraz celkově působil velmi vyváženě.

Výrobce k monitoru standardně dodává kromě jiného signálové kabely DVID/DVI-D a DVI-I/D-Sub15, USB kabel, CD s ICC profily, ovládací aplikací ScreenManager Pro a dalším obsahem. FlexScan SX2262W je k dispozici pouze v černém provedení.

Philips 225PL2EB

Zdařilý, velice elegantní odlehčený design, LED podsvícení a příznivá cena asi nejvýrazněji charakterizují 22palcovou novinku Philips 225PL2EB. Pokud se recenzovaný monitor Eizo vyznačuje robustní konstrukcí, pak provedení tohoto modelu od Philipse působí právě naopak, zároveň mu ale rozhodně nechybí potřebná stabilita na pracovním stole ani vysoká flexibilita. Tenký displej můžeme snadno výškově nastavovat, otočit o 90° a samozřejmě i naklápět. Hladké natáčení panelu do stran umožňuje točna vespod podstavce. Ve střední části je panel zezadu zesílen a najdeme v něm standardně dolů mířící konektory DVI-D, D-Sub, napájení a audiovstupu. Monitor je vybaven i USB rozbočovačem, jeho vstupní a dva výstupní porty výrobce umístil již do ztenčené části panelu, kabely se zde připojují kolmo. Další dva USB porty jsou snáze přístupné vlevo zboku. Vzadu je také mechanický kolébkový vypínač.

monitory-03

Philips 225PL2EB patří mezi levnější a ve své kategorii velmi dobré monitory, vhodný je jak pro jakékoliv běžné kancelářské i domácí nasazení, tak pro uživatele v CA.. oblasti, kterým stačí 22" obrazovka s rozlišením 1680×1050 pixelů, stejně jako jistě i pro řadu jiných pracovišť. Narozdíl od již popsaného Eizo FlexScanu, zastupujícího zcela jinou třídu, ovšem tento monitor rozhodně není vhodný pro náročné zpracování fotografií, DTP a jiné barevně kritické aplikace. Ostatně, jen málokdo by asi od takto levného modelu s LED podsvíceným panelem typu TN+film něco podobného očekával.

Zapůjčený Philips 225PL2EB nabízel rovnoměrně podsvícený, kontrastní a barevně poměrně vyvážený, ovšem celkově studenější obraz. Jeho jakoby zářivkový charakter zřejmě vychází z použitého W-LED podsvitu. Dostatečně velké pozorovací úhly umožňují dívat se na displej i zešikma, aniž by docházelo k obtěžujícímu zkreslování barev. 1000:1 je výrobcem udávaný typický kontrastní poměr modelu 225PL2EB a není důvod tomuto údaji nevěřit. Přinejmenším úsměvná je ale hodnota 20 000 000:1, kterou Philips s oblibou uvádí nejen u tohoto LCD jako tzv. SmartContrast. Teoretická představa, že by uživateli vůbec hrozila možnost pouhým okem pohlédnout na takto kontrastní zobrazovač je spíše děsivá. Co se tedy za oním označením SmartContrast skrývá?

Podle popisu výrobce jde o technologii, která kontrast průběžně upravuje i změnou intenzity podsvícení, a to na základě automatického analyzování zobrazeného obsahu v reálném čase.

„Chytrých" funkcí nabízí tento monitor více. SmartSaturate dynamicky řídí sytost barev, zatímco SmartSharpness má vylepšovat ostrost (obě tyto funkce najdou uplatnění zejména při sledování filmů, fotografií či hraní her, při práci například s kancelářskými a jinými podnikovými aplikacemi je nevyužijeme). „Smart" je ovšem také dodaný program pro softwarové ovládání monitoru. Praktická, graficky atraktivní utilita Philips SmartControl Premium umožňuje za pomocí speciálních obrazců upravovat parametry obrazu a nastavovat více funkcí a pohodlněji než prostřednictvím dotekových tlačítek a OSD menu, byť je u tohoto monitoru i klasické ovládání jednoduché a intuitivní. Čtyři dotekové senzory mají piktogramy decentně podsvícené neoslňující bílou. Jedním z „tlačítek" můžeme aktivovat přímou nabídku přednastavených obrazových režimů (office, photo, movie, game, economy, off). V samotném menu pak najdeme přehledně uspořádané, víceméně základní funkce, nechybí ale ani nastavení gamma v rozsahu 1,8 – 2,6, či volba sRGB. Pokud potřebujeme z nějakého důvodu používat menší rozlišení než 1680×1050 pixelů, máme na výběr pouze ze zobrazení přes celou plochu displeje nebo v poměru 4:3, mód 1:1 monitor nenabízí.

Užitečnou výbavu Philipse 225PL2EB představuje tzv. PowerSensor, což je nastavitelný infračervený snímač okolního osvětlení. Pokud je aktivován (funkci lze zapnout přímo dotekovým tlačítkem), displej automaticky snižuje jas, jakmile se uživatel vzdálí. Výhodou je, že lze individuálně nastavit citlivost rozpoznávání přítomnosti osoby.

Philips 225PL2EB je při své nízké ceně překvapivě vybavený a dobře vypadající model, který se dá směle doporučit do mnoha kanceláří, včetně konstrukčních. Kromě těchto parametrů a slušně kvalitního zobrazení je zajímavý také svoji energetickou nenáročností.

monitory-04


Mohlo by vás zajímat: