Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Nová velkoformátová multifunkce od Xeroxu

Čtvrtek, 12 Leden 2012 15:05

Tags: Tiskárny | Velkoformáty | Xerox

xerox-01Xerox 7142MFP – barevné kopírování, tisk i skenování

V oblasti projekční a výkresové dokumentace již dávno není doménou pouhý tisk. Na základě požadavků trhu se od černobílého tisku nebo kopírování vyvinuly technologie až do systémů kombinujících v sobě veškeré potřebné funkce, které dnes konstrukční, projekční i architektonická činnost vyžaduje. Nový velkoformátový multifunkční systém poskytuje uživatelům nejen plnobarevný tisk aplikací CAD, GIS nebo GEO, ale zároveň i plnobarevné skenování a všechny funkce barevného kopírování.

 

Rychlý barevný tisk

Základem systému je tisková barevná jednotka používající pro tisk standardní barevný model CMYK. Ten z pohledu CAD aplikací plně postačuje, navíc oproti vícebarevným systémům garantuje nižší náklady na provoz. Díky technologii permanentních tiskových hlav s proměnlivou velikostí tiskového bodu poskytuje také vynikající kvalitu v grafickém tisku, a není tedy třeba se obávat i tisků ve vysoké fotokvalitě na materiály typu fotopapír. Hlavní předností pro konstrukční a projekční společnosti je možnost tisku na lehká nepotahovaná média, tedy běžné výkresové papíry gramáže 80, 90 nebo 95g/m2, která lze v případě potřeby také komfortně strojně skládat. Zhotovení čárového výkresu formátu A1 je záležitostí 40 sekund, formát A0 je vytištěn za 1,5 minuty. Komfort a produktivitu tisku umocňuje i možnost použití přímého tisku mnohých, nejčastěji používaných datových formátů. To znamená, že datový soubor není třeba otvírat v aplikaci, ale je možné jej zaslat na Xerox 7142MFP přímo. Způsobů se nabízí hned několik. Pokud se jedná o tisky od uživatelů, je možné použít speciální aplikaci řídící jednotky – Xerox Free Flow Accxes kontroleru, Instant Accxes. Po jejím nastavení se zpřístupní na každé pracovní stanici složka tvářící se systémově jako zcela běžný adresář. Pouhým zkopírováním požadovaných tiskových souborů do této složky (funguje i systém Drag&Drop) jsou data zpracována Free Flow Accxes kontrolerem a vytištěna. Jednotlivým adresářům lze zákaznicky upravit nastavení parametrů dle požadavků zákazníka. Druhý způsob využívá k tisku dodávanou aplikaci Accxes Client Tools, kde lze navíc jednotlivým souborům před tiskem přiřadit různá nastavení a parametry. Oba způsoby navíc umožňují dávkové tisky, což pomocí standardního ovladače možné není. Stačí tedy u digitálního archívu směrovat výstup požadované sestavy na některý Hot Folder a tisky proběhnou zcela automaticky. Takto lze na tiskárnu přímo odesílat standardní datové formáty HP-GL, HP-GL/2, TIFF a dále PDF Adobe PostScript 3, CALS, Calcomp a z rastrových také JPEG 2000, PNG, GIF i BMP. Z dalších velmi zajímavých formátů uvítají konstruktéři a projektanti možnost přímého tisku souborů Autodesk DWF (v6.0) a DGN Microstation. Pro běžné uživatele Windows, kteří preferují tisk přímo z aplikace, zůstává pochopitelně možnost tisku pomocí systémového ovladače zachována a tiskárna je podporována ve všech používaných verzích od Windows XP, Windows Vista i Windows 7, a to jak 32-, tak i 64bit prostředí. Pro instalaci centrálního řízení lze využít podporu Windows Server 2003 a Windows Server 2008.

xerox-02

Komfortní barevné kopírování

Systém Xerox 7142MFP vám dokáže zhotovit plnobarevnou kopii dokumentu velice snadno a rychle. Ke komfortu ovládání přispívá především uživatelské rozhraní používající velký přehledný barevný LCD dotykový panel, na kterém je možné zadávat veškeré požadované parametry. Navíc si lze nejčastěji používaná nastavení uložit pod vlastním pojmenováním a rychle je tak v případě potřeby vyvolat. Kopírovací proces umožňuje definovat všechny související parametry – počet kopií, změnit měřítko při zvětšování nebo zmenšování kopie, zvolit si kvalitu výstupu nebo typ originálu. Zadáním počtu kopií obdržíte na výstupu vysoce kvalitní kopie. Celý systém pracuje v multitaskovém řízení, tedy ihned po nasnímání originálu lze zadávat další operace, realizovat skenování nebo zhotovit kopie z dalších originálů. Pokud je to nutné, lze navíc výstup kopií směrovat i na jiné tiskové zařízení libovolného výrobce, například kopírovat na A4/A3 kancelářskou laserovou tiskárnu.

Celý proces kopírování i komunikaci s uživatelem má na starosti zcela nová aplikace pocházející také z vývojové dílny společnosti Xerox. Systém Accxes Copy Touch vám skutečně garantuje jednoduché, rychlé a přehledné zadání a získání kopie jedním dotekem. To ale zdaleka není vše. Díky velkému barevnému panelu probíhá při kopírování nebo skenování náhled obrazu snímaného originálu v reálném čase s možností nastavení obrazu přímo dotykem na obrazovce. Kromě parametrů, jako jsou kontrast, zesvětlení či ztmavení, umožňuje nastavení také černého a bílého bodu, což je velmi důležité pro vyvážení pozadí při kopírování starých zašedlých originálů. Technologie Sure Scan pracuje systémem jednoho snímání a vícenásobného výstupu. Náhled kopírovaných či skenovaných dat přímo na obrazovce systému Xerox 7142MFP je realizován před zhotovením kopie, což významným způsobem eliminuje chybné výstupy. Teprve v okamžiku, kdy kvalita odpovídá požadavku, je spuštěn proces na výstupu.

Vysoká produkce kopírování i skenování

Díky snímací jednotce nové technologie CIS, ale především díky vysokému výkonu hardwaru a systému Xerox Free Flow Accxes kontroleru dosahuje Xerox 7142MFP nejrychlejších hodnot v produktivitě na současném trhu. Při kopírování barevného CAD výkresu formátu A1 v náhledové kvalitě obdržíte výstup první kopie již za 1 minutu a 40 sekund, v běžné kvalitě za 3 minuty 40 sekund. V těchto časech jsou započítány veškeré operační časy, tj. doba potřebná na snímání originálu (skenování), procesní čas (zpracování dat a případně aplikace nastavení typu originálu a dalších parametrů) a čas tisku i s přidruženými operacemi (kontrola média, čištění, oříznutí a další). Jednoznačný přínos technologie Sure Scan v produkci nastává v případě požadavku na více kopií od jednoho originálu, kdy se již přičítá pouze čas tiskového procesu. Pro stejný originál a při požadavku například 3 kopií formátu A1 jsou všechny zhotoveny za pouhé 4 minuty.

Systém Xerox 7142MFP umožňuje kromě tisku a kopírování také operace standardního skenování do souboru. Lze tak digitalizovat různé typy originálů – výkresovou dokumentaci, architektonické plány a návrhy, elektrická schémata a diagramy, seismické, vědecké nebo geologické mapy a mnoho dalších. Díky přímému snímání s vysokou přesností a rozlišením obdrží uživatel data ve vynikající kvalitě. Možnost volby rozlišení i různých datových formátů vám zajistí potřebnou kompatibilitu s používaným softwarem.

xerox-03

Barvy, kalibrace a hardware

Práce s barevnými předlohami a tiskem vyžaduje pro odpovídající výstup zajistit správné nastavení celého procesu. U profesionálních grafických tisků je nutné použít barevné profily, které vznikají poměrně náročným procesem kalibrace a vyžadují většinou speciální přístroje nebo grafickou tiskárnu se zabudovaným měřením. Systém barevné kalibrace Xerox vychází na zařízení Xerox 7142MFP z požadavku na snadné, jednoduché a rychlé ovládání a plně záměru v této oblasti vyhovuje. Není třeba žádných přístrojů ani speciálně vyškolené obsluhy. Díky Xerox Closed Loop kalibrační technologii ji zvládne běžný uživatel v rámci standardních funkcí. Celý proces zabere pouze pár minut a je opět plně řízen z dotykového panelu stroje. Každý si tak má možnost nakalibrovat proces na libovolné médium v potřebné kvalitě. Xerox Free Flow Accxes kontroler vyvolá potřebnou tabulku barev, kterou odešle na výstupní zařízení. Tím může být buď přímo Xerox 7142MFP nebo libovolný plotr jiné značky, případně laserová A4/A3 tiskárna. Vytištěný arch se vloží zpět do skeneru Xerox 7142MFP, kde proběhne rozpoznání a nasnímání. Následný výpočet korekcí a úprav je uložen do uživatelského seznamu médií pod libovolné označení a je možné toto médium používat k tisku nebo kopiím.

Řízení celého systému Xerox 7142MFP zajišťuje Xerox Free Flow Accxes kontroler, který svým hardwarem splní i ty nejnáročnější úlohy a požadavky. Kontroler pracuje v operačním prostředí UNIX, což garantuje nejen vysoký výkon a stabilitu, ale především bezpečnost. O dostatečnou paměť se starají vysokorychlostní moduly s kapacitou 3 GB a jako vyrovnávací úložiště jsou použity dva pevné disky s kapacitou 160 a 80 GB, což jsou na plotr parametry opravdu úctyhodné. Datové připojení je realizováno přes Ethernet port 10/100/1000 Mb. Skenovat lze buď do uživatelských mail boxů, nebo na síťové disky, případně přímo na FTP server. Lokálně je možné provádět také skenování na libovolné vložené USB médium, například Flash disk nebo USB pevný disk, případně lze z těchto médií také rovnou tisknout. Pro sken fungují operace automatického pojmenování souborů s indexací, možnost procházet adresářovou strukturu přímo na ovládacím panelu stroje nebo založit si vlastní složky.

Něco málo z technických parametrů

Podrobné technické údaje systému Xerox 7142MFP jsou dostupné na stránkách dodavatele nebo v technickém listu. Vybíráme zde proto ty nejzajímavější a uživateli nejvíce sledované:

  • rozlišení výstupu 360 až 2400 dpi (tisk) nebo 50 až 600 dpi pro sken a kopírování
  • rozsah šíře tisku, skenování a kopírování od 190 do 1080 mm
  • rychlost tisku 40 sekund/A1 High Speed mód
  • rychlost snímání originálu při kopírování nebo skenování 5,03 m/min. v barvě
  • produkční rychlost kopírování 1 minuta 40 sekund/A1 (snímání + proces + výstup)
  • rozsah rozlišení při skenování 150 až 600 dpi
  • detekce média a registrace – plně automatická
  • tiskové, kopírovací a skenovací módy – plně uživatelsky definovatelné
  • tisková technologie Piezo Drop Variable, tiskový mód CMYK
  • používaná barviva Pigment nebo Dye, objem 220 ml na barvu
  • uživatelské rozhraní – barevný 15" LCD dotykový panel
  • sledování nákladů na tisk, účtování, web server, přístupové úrovně

Systém Xerox 7142MFP je dostupný v České a Slovenské republice sítí certifikovaných prodejních partnerů, jejichž seznam naleznete na stránkách společnosti Xerox. Ceníková cena plné konfigurace je stanovena na 309 450 Kč včetně softwaru, startovací sady zásobníků a role média.


Mohlo by vás zajímat: