Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Soukromý cloud pro domácnost i firmu - WD My Book Live Duo s kapacitou 4 TB

Autor článku: Karel Heinige   
Pondělí, 12 Listopad 2012 00:00

Tags: 4 TB | Data | Recenze | WD MyBook Live Duo | Western Digital

WD MyBookLiveDuo 01Úložného prostoru není v dnešní době nikdy dost a vstříc domácím i firemním uživatelům vychází mnoho výrobců. Jedním z těch nejstarších, který navíc přímo vyrábí klasické pevné disky, je Western Digital, známý i pod zkratkou WD. Tento výrobce, kdysi začínající s procesory pro kalkulačky, již delší dobu nabízí externí úložná zařízení svým vzhledem evokující podobu klasických vázaných knih. Do naší redakce se dostal k otestování WD My Book Live Duo 4 TB, externí pevný disk s gigabitovým ethernetovým rozhraním.

Western Digital My Book Live Duo je jedním z nejkompaktnějších 4TB NAS (Network Attached Storage) zařízení na trhu. Jeho rozměry jsou pouhých 165x157x99 milimetrů. I přes tyto malé rozměry se do něho vejdou dva pevné disky s kapacitou po 2 TB a nezbytná elektronika. Na rozdíl od jiných My Book modelů je zde velmi jednoduchý přístup k diskům a jejich případné výměně. Víko na horní straně se otevírá tlačítkem, pod kterým je přímý přístup k diskům v kovové konstrukci, a disky se dají jednoduše a bez použití dalších nástrojů vyjmout.

Disky je možné konfigurovat do RAID 0 nebo RAID 1. V případě RAID 0 (proužkování – stripping) je i díky rychlému procesoru s taktem 800 MHz a gigabajtové síťové kartě dosahováno velké rychlosti čtení a ukládání dat. RAID 1 (zrcadlení – mirroring) je sice pomalejší a použitelná kapacita je „jen" 2 TB, ale majitelé tohoto zařízení mohou v tomto případě ocenit bezpečnost uložení dat. Ve výchozím nastavení je pro My Book Duo použit RAID 0. Port USB na zadní straně umožňuje přidat další úložiště. Kromě nastavení do RAIDu je možné ještě použít konfiguraci JBOD, což je kompromis mezi objemem, rychlostí a bezpečností.

WD MyBookLiveDuo 02

V balení My Book Live Duo je dodáváno CD se softwarem pro systém Windows, který detekuje NAS na síti. Nástroj WD Quick View umožňuje sledovat disk My Book přes ikonu v oznamovací oblasti. Průvodce dává možnost provádět další úkony, mezi nimi například instalaci a konfiguraci zálohovacích nástrojů, jako jsou WD SmartWare, Windows Backup pro Windows nebo Time Machine pro Mac. První zmíněný nástroj umožňuje zvolit, kolik verzí zálohovaných souborů chcete zachovat, výběr adresářů, které chcete zálohovat, zálohování souborů v případě nečinnosti PC a přesné naplánování záloh.

Live rozhraní

WD MyBookLiveDuo 03Webové rozhraní „WD 2go" umožňuje snadno nastavit osobní cloud nebo streamovat vzdálené multimediální soubory přes DLNA. Praktické webové konfigurační rozhraní umožní snadno nastavit sdílení, uživatele, prohlížet zálohy atd. Práva uživatelů mohou být úplná, nebo jen pro čtení. Jako i u jiných zařízení lze nastavit e-mailové adresy, na které chodí upozornění a výstrahy o tom, že něco není v pořádku. Když povolíte funkci FTP server, můžete nastavit vzdálený a mobilní přístup k „osobnímu cloudu" a WD My Book Live Duo se stává webově orientovaným úložištěm s možností přístupu z mobilních aplikací nebo webového prohlížeče na jiných počítačích. Domácí uživatelé ocení streamování audio- a videosouborů uložených na NAS.

Testy rychlosti

Úložná zařízení se většinou testují na rychlost čtení a zápisu malých a velkých souborů v poskytovaných RAID režimech, případně je udávána průměrná rychlost přenosu. V RAID 0 jsme při přenosu velkého 3GB souboru naměřili průměrnou rychlost kolem 38 MB/s, malé soubory byly přenášeny rychlostí cca 14 MB/s. V RAID 1 vykazoval přenos velkého souboru průměrnou rychlost kolem 30 MB/s a malé soubory se přesouvaly rychlostí asi 9,5 MB/s.

Domácnosti i firmy

My Book Live Duo je ideální pro domácí uživatele, kteří chtějí streamovat svá média, ale i pro malé firemní uživatele, kteří při volbě používání WD My Book Live Dua v režimu RAID 1 získají velmi spolehlivé úložiště dat se solidním zabezpečením proti havárii disku a následné ztrátě dat. Zařízení je velmi kompaktní a relativně tiché, byť při nočním domácím sledování uložených filmů bych je přímo vedle počítače mít nechtěl. Slabší, ale stále nadprůměrné, jsou výsledky výkonnostních testů u menších souborů, resp. mixu různých velikostí souborů. Jsou i rychlejší NASy, ale až v kategorii profesionálních zařízení, cenově podstatně výše postavených. V poměru cena/výkon lze udělit tomuto typu My Booku jedničku.

Parametry a specifikace

  • Kapacita: 2x 2000 GB
  • Disková pole: RAID 0 a RAID 1
  • Procesor: 800 MHz
  • Rozhraní: RJ-45 (10/100/1000 Mbps)
  • Podporované systémy: Apple Mac OS X Leopard / Snow Leopard / Microsoft Windows 2000 / XP / Vista / 7
  • Rozměry: 165 x 157 x 99 mm
  • Hmotnost: 2,15 kg
  • Software: WD SmartWare

Mohlo by vás zajímat: