Google překladač: English Deutsch

PLM pro všechny

Autor článku: Redakce   
Úterý, 22 Březen 2016 00:00

Tags: Cortona 3D | Industrial Technology Systems | PDM | PLM | Teamcenter

Teamcenter ilustacniFirma Industrial Technology Systems, s. r. o., začala už před 10 lety, jako jedna z prvních společností, zavádět PLM systém Teamcenter. Od prvotních implementací, které se týkaly především oddělení konstrukce, jsme se dnes posunuli do stadia, kdy se Teamcenter v moderních společnostech implementuje prakticky do všech oddělení.

Poslední desetiletí bylo pro mnohé podniky významné v tom, že implementovaly systémy na řízení jejich CAD dat a proces schvalování 3D a 2D výkresů. Kromě CAD dat, spravovaných v PDM (Product Data Management) systému, začali konstruktéři do databáze přidávat i ostatní informace, týkající se vyvíjených výrobků. Kromě toho, že takový systém splnil základní cíle, které byly postaveny před zavedením PDM systému, se zjistilo, že použití informací uložených do PDM systému může být daleko rozsáhlejší, než se na začátku plánovalo:

  • Obchodníci potřebují v obchodním procesu 3D modely, výkresy a ostatní technická data, aby úspěšně přesvědčili zákazníka pro nákup vašeho výrobku
  • Vedoucí různých oddělení potřebují vidět, v jakém stavu jsou rozpracované projekty
  • Pracovníci kontroly potřebují dostat správné konstrukční podklady, aby mohli zkontrolovat výrobek a kontrolní protokol přiložit k informaci o výrobku
  • Oddělení uživatelské dokumentace musí vytvořit dokumentaci pro používání výrobku a přitom používá data uložená v PDM
  • Servis musí pro vyvinutý výrobek vypracovat seznam a popis náhradních dílů a návody na provádění servisních zásahů. Zase na to používá konstrukční data uložená v PDM
  • Výrobě už nestačí papírový výkres, ale potřebuje elektronické montážní návody a NC programy v elektronické podobě
  • Všechna jmenovaná oddělení musí reagovat na změny a zajistit aktuálnost všech dokumentů

Industrial Technology Systems o tom hovořila již před 10 lety, když se začalo s implementací Teamcenter ve strojírenských podnicích v České republice. PDM jen začíná v konstrukci, ale použití dat bude daleko rozsáhlejší. Mezitím i odborná veřejnost definovala, že toto širší použití dat týkajících se výrobku se jmenuje PLM – Product Lifecycle Management.


Cortona 3D umožnuje, aby se vaše 3D CAD modely v kombinaci s textovými informacemi transformovaly do interaktivních 3D návodů.

Architektura Teamcenter byla od začátku taková, že nabízela moduly pro různé činnosti. Ty umožňovaly, aby každá profese, která potřebuje konstrukční data, mohla najít správná data a používat je dle svých potřeb. Během praktické aplikace bylo zjištěno, že profese mimo konstrukci potřebují jiné uživatelské prostředí, než bylo připravené pro konstruktéry:

  • Nalezení potřebných informací musí být daleko jednodušší – musí se podobat dnes všeobecnému způsobu vyhledávání dat, na které jsou lidé zvyklí na internetu, v různých portálech nebo e-shopech
  • Data musí být nalezena na jakémkoliv zařízení, včetně chytrých telefonů nebo tabletů
  • Klientské aplikace musí být použitelné bez instalace. Není možné, aby IT běhalo za každým manažerem, obchodníkem a instalovalo mu aplikaci na jeho notebook, tablet nebo smartphone

Teamcenter Active Workspace – nové uživatelské prostředí

S uvedením nové verze Teamcenteru začala firma Industrial Technology Systems pro své uživatele implementovat nové uživatelské prostředí Teamcenter, vyvinuté speciálně pro profese mimo konstrukci. Nové prostředí je navržené dle posledních „INTERNET“ trendů a každý, kdo kdykoliv nakupoval něco na internetu, může bez jakéhokoliv školení ihned používat jakýkoliv modul Teamcenter pomocí Active Workspace. Stačí mu na to jakékoliv zařízení, které umožňuje spuštění internetového prohlížeče. Kromě standardně dodávaných funkcí může zákazník flexibilně přizpůsobit vzhled a automatizovat funkce, které odpovídají jeho specifickým potřebám. Tímto je otevřená cesta k tomu, aby konstrukční data uložená v Teamcenteru používal každý, kdo je potřebuje.

Správa dokumentů a obsahu

Dnešní svět nutí firmy k rychlejšímu uvedení výrobků na trh, k většímu počtu inovací a rozmanitějšímu portfoliu výrobků. To přináší i zvýšené požadavky jak na rychlost, tak i na kvalitu dokumentace a technických publikací k výrobkům. Řešení aplikace Teamcenter pro správu dokumentů a obsahu – Teamcenter Content Management nabízí nástroje pro tvorbu a publikování dokumentů, které umožňují oddělit obsah od formy. To vám dovoluje připravit obsah dokumentů a poté ho použít pro vytvoření různých typů publikací. Ať už ve smyslu pro různé konfigurace výrobku, tak i způsobu prezentace. Můžete ze stejného obsahu automaticky vytvořit tištěnou dokumentaci, webovou stránku nebo interaktivní příručku.


Teamcenter Active Workspace umožnuje nahlížení na technická data uložená v Teamcenteru na jakémkoliv zařízení.

Zbavíte se opakovaného přepisování stejného textu a kopírování obrázků pro různé účely. Teamcenter se postará o to, aby ve veškerých publikacích vždy byl aktualizován obsah. Vaše dokumentace bude mít jednotnou grafickou formu, ať bude obsah vytvářet kdokoliv. Obsah můžete efektivně a opakovaně používat a zjednodušit tak tvorbu dokumentů a můžete používat normy pro strukturování dokumentace jako S1000D a DITA. S aplikací Teamcenter můžete řídit celý proces technického publikování od tvorby přes recenze a překlady až k dodávkám. Dokumenty mohou obsahovat přímé odkazy na data výrobků, aby bylo možné dostat upozornění na změny ve výrobku a reagovat na ně. To samé platí pro správu dokumentů v různých jazykových mutacích. Změna obsahu v hlavním jazyce vyvolá upozornění na potřebu aktualizace odpovídajících částí v ostatních jazycích.

Teamcenter vám pomůže vytvářet a spravovat kvalitnější dokumentaci a technické publikace k výrobkům rychleji a s nižšími náklady. Zkušenosti zákazníků, kteří už zavedli Teamcenter Content Management, jsou, že se celkový proces vydávání dokumentace zkrátí o 30 % a náklady redukují až o 50 % oproti klasickému způsobu tvorby uživatelské dokumentace.


Teamcenter Content Management zabezpečuje, aby uživatelská dokumentace byla vytvořena o 30 % rychleji a o 50 % levněji.

Aktivní 3D dokumentace

Speciální typ dokumentace se vyvinul v posledních několika letech díky rychlému vývoji mobilních zařízení, která umožňují používat elektronickou dokumentaci kdekoliv a kdykoliv. Vaše 3D CAD modely v kombinaci s textovými informacemi se transformují do interaktivních 3D návodů na montáž, interaktivních objednávacích portálů, elektronických katalogu náhradních dílů, interaktivních návodů na používání zařízení až do instruktážních návodů a kompletního e-learningu. V rámci Teamcenter Content Managementu tvorbu takové dokumentace umožňuje speciální modul Cortona 3D Rapid Author. Proč utrácet hodiny a hodiny psaním dlouhých návodů, sezením na kurzech, které si už po pár týdnech nikdo nepamatuje a které by se musely opakovat po každé inovaci produktu? Všechno může být umístěno na každém smartphonu nebo tabletu, který si vezmete kamkoliv a nahrajete si do něj tolik dokumentace, že byste ji určitě nedali do kufru nebo by se nedala umístit do výrobní haly, pokud byste to měli v papírové formě.

Teamcenter vám umožní, abyste vaši společnost transformovali z papírové společnosti na digitální společnost. Dnes už nikdo nepochybuje, že v několika příštích letech žádná společnost nebude moci fungovat na tomto trhu bez toho, aby se netransformovala na digitální společnost.

Industrial Technology Systems pomocí softwaru Teamcenter tuto transformaci už provádí v řadě firem v České republice.


Mohlo by vás zajímat: