Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Alphacam dokončuje Gaudího sen

Autor článku: Petr Blažek   
Úterý, 23 Únor 2010 12:05

Tags: Alphacam | Obrábění | Stavebnictví

gaudi2.jpgJednou z nejznámějších referencí je Gaudího nádherná stavba v Barceloně – Sagrada Familia. Katedrála, kterou ročně navštíví více než 2 milióny turistů, je považována za hlavní představitelku originální tvorby v rámci světové architektury. A jelikož její stavba, která započala v roce 1882, přičemž odhad dostavby je stále někde za dalších 80 let, je stále v plném proudu, byl vybrán produkt Alphacam k maximálnímu urychlení a zpřesnění procesu tvorby a obrábění nejen tvarových částí, včetně soch. Alphacam, který je nejpoužívanějším softwarem při opracování kamene, by měl maximálně přispět k rychlejšímu dokončení celé stavby. Nasazení softwaru bylo rozhodnuto nadací Sagrada Familia již v roce 2004, a to za přísných podmínek, které musí korespondovat s principy zavedenými samotným Gaudím. Software je nasazen na víceosém CNC stroji Bermaq, a to hlavně k výrobě přesných modelů konceptů – převážně v měřítku 1/10 – z pěny a plastů, než se po jejich odsouhlasení přejde k plné výrobě a velikosti do kamene.

gaudi1.jpgPoužitá konfigurace Alphacamu, 5osý modul Alphastone umožňuje vytváření komplexních obráběcích strategií, s plnou možností kontroly podřezů na plochách, což značně zjednodušuje celý způsob obrábění. Jednou použité strategie mohou být uloženy jako obráběcí styly – dále libovolně zkombinovány s automatickými hrubovacími a dokončovacími operacemi – a znovu a znovu použity pro další podobné součásti. Výsledkem je tak mnohonásobně kratší čas přípravy, při maximální produktivitě výroby.
Většina nejsložitějších chrámových tvarů je vytvořena podle Gaudího předloh v programu CATIA. Modely jsou načteny přímo do Alphacamu, kde dojde k vytvoření obráběcího postupu a následnému vygenerování NC kódu pro CNC stroj Bermaq. V případě, že velikost modelu přesahuje schopnosti os stroje, dokáže Alphacam rozdělit data do vrstev a podle nich následně automaticky vytvořit skupinu komponent a tvarů pro finální složení celé sestavy v měřítku 1:1.
„Toto je způsob, kterým Gaudí zhruba před stoletím pracoval, vytvoření miniaturní verze všech typů architektonických detailů, aby bylo možné zjistit, zdali je možné průniky jednotlivých tvarů vůbec propojit,“ říká Raúl Ruiz, vedoucí týmu Alphacam inženýrů ve Španělsku. „Je těžké hovořit o tom, co je efektivní na tomto způsobu prototypování u projektu, který není ani po 120 letech zdaleka u konce. Nicméně takto dnes se softwarem Alphacam pracujeme. Systém programování je velmi jednoduchý a účinný, což vše posouvá dobrým směrem,“ pochvaluje si Ruiz. „A to je přesně důvod, proč Alphacam porazil ostatní CAD/CAM systémy. Navíc se může opřít o výhodu již hotových a odladěných postprocesorů pro většinu CNC strojů v oblasti zpracování kamene, včetně IMT, Breton a OMAG. To dělá z Alphacamu více méně jednoznačnou volbu pro mnoho kameníků ve Španělsku a v mnoha dalších zemích.“

gaudi3.jpgDříve byly veškeré konstrukční díly a jejich modely pro Sagradu Familiu vytvářeny v kamenických dílnách ručně. Současný posun proto nebyl pouze ve snížení počtu zručných kameníků, ale také odstraněním zmetkovosti, která logicky při práci vznikala. V současné době mohou inženýři, na základě plné vizualizace, vyzkoušet a odladit všechny nepříznivé pracovní metody, které by v konečném důsledku mohly vést ke vzniku např. prasklin nebo jiných narušení kamenných dílů. Bezpečnost při výrobě stropních nosníků, pilířů nebo okenních rámů, které jsou všechny z kamene, je na prvním místě.

Jakmile byly provedeny testy ohledně návaznosti tvorby konstrukčních prvků v CATII a jejich následný proces obrobení v Alphacamu, vybrala nadace patnáct dodavatelů, kteří se podílí na dostavbě celého komplexu. S rychlostí a přesností Alphacamu se tak nyní zdá být dokončení Gaudího snu konečně realitou.


Mohlo by vás zajímat: