Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Technické výpočty – Vyzkoušejte cloud technologii IDEA StatiCa

Autor článku: Lubomír Šabatka   
Pátek, 21 Září 2012 12:58

Tags: Cloud | IDEA RS | IDEA StatiCa | Výpočty

IDEA_RS-cloudV současné době jsme svědky trochu kuriózní situace. Vědecko-technické výpočty začaly v osmdesátých letech minulého století na velkých sálových počítačích. Od té doby je trendem jejich provozování na stále menších lokálních počítačích. V současnosti lze ale v řadě oborů sledovat zdánlivě opačný posun – cloud technologie přenáší výpočty zpět do velkých sálů počítačových firem. Podobnost je ovšem jen zdánlivá. Cloud totiž nabízí pohodlnou lokální instalaci a zaručenou dostupnost odkudkoliv prostřednictvím internetu a k tomu přidává obrovskou kapacitu a rychlost serverů velkých počítačových center.

Cloud je nyní populární slovo. Stále více firem a aplikací přenáší svoje počítačové aktivity z vlastních lokálních počítačů na velká centra. Obrovskou výhodou je škálovatelnost, kterou cloud nabízí. Uživatel může kdykoliv použít tolik instancí programu, kolik právě potřebuje. Většina současných aplikací je založena na ukládání a sdílení datových souborů. Je ale cloud vhodný i pro technické výpočty?

Společnost IDEA RS se o praktické využití cloudu k technickým výpočtům pokouší jako první v oboru. Vyvíjí zejména programy pro statické výpočty a navrhování stavebních konstrukcí. Hlavním produktem jsou dimenzační programy pro betonové, předpjaté a ocelové prvky. Ty firma napojuje na existující kvalitní CAD modeláře a 3D statické programy, jako jsou MIDAS, AxisVM nebo RFEM. Kromě toho nabízí IDEA RS řadu jednodušších, lehce ovladatelných statických programů zvláště v oblasti 2D statiky. Tyto programy lze provozovat jako standardní lokální instalace, ale zároveň i jako plnohodnotné cloudové aplikace. Firma je v současnosti provozuje v rámci prototypu na svých stránkách www.idea-rs.cz, od poloviny roku 2012 je najdete na samostatném portálu www.ideastatica.com. Tento projekt byl realizován za finanční podpory z prostředků státního rozpočtu České republiky prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu.

Cloud přináší nové možnosti i pro vědecko-technické výpočty. Výpočet je uživateli nabízen formou služby, kterou využívá a platí jen tehdy, když ji potřebuje. Taková služba nalezne uplatnění u široké škály uživatelů, kteří podobné výpočty provádí jen velmi zřídka (stavaři, architekti), dále u dražších aplikací, které statik specialista nepoužívá každodenně, a v neposlední řadě jsou cloud aplikace ideální pro výuku na technických středních školách a univerzitách.

IDEA RS plánuje další rozvoj cloud aplikací ve spolupráci s partnery. Jedním z nich je i korejská firma MIDAS IT, světová jednička v oboru 3D statiky stavebních konstrukcí. Pokud by vás zajímaly zkušenosti korejských odborníků i předních českých expertů z této oblasti, zaregistrujte se na konferenci „Pokročilé MKP řešení pro mostní a geotechnické inženýrství“, která se uskuteční 16. května na Fakultě stavební VUT Brno. Konferenci pořádá IDEA RS ve spolupráci s firmou MIDAS IT a s Jihomoravským inovačním centrem.

Mohlo by vás zajímat: