Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Nadace ABF vstoupila do světa BIM

Autor článku: Petra Vaňková   
Čtvrtek, 15 Červen 2017 00:00

Tags: BIM | Bim.Point | Stavebnictví

abf bim ilustracniAsi těžko bychom hledali pro jeden z pilotních projektů vhodnější budovu. Sídlo Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství na Václavském náměstí v Praze funguje jako školicí centrum České stavební akademie. Své rozmanité prostory rovněž nabízí i k pronájmu pro odborná setkání, obchodní jednání, pro konferenční, výstavní a jiné akce. Správa takové budovy má tedy logicky svá specifika a konkrétní požadavky.

S předsedou správní rady Nadace panem Ing. arch. Janem Fibigerem, CSc., jsme v kontaktu asi 3 roky. Výčet jeho pracovních zkušeností je skutečně dlouhý, kromě Nadace působí i jako předseda správní rady ČVUT nebo prezident SIA ČR. A co bylo pro naši spolupráci rozhodující – je nadšencem pro BIM a v metodě BIM vidí budoucnost. Zaujala ho možnost spravovat budovu Nadace pomocí Bim.Pointu a od přání k realizaci byl jen krůček. Bim.Point je webový on-line nástroj na efektivní práci se všemi informacemi o budově nebo stavbě během celého životního cyklu budovy. Je určen všem, kteří potřebují pracovat s daty o budově a jejími prvky, zejména vlastníkům a správcům budov.

abf bim 1

Pořízení dokumentace

Budova Nadace neměla dokumentaci stávajícího stavu zpracovanou v BIMu, proto bylo naším prvním krokem její pořízení. Informační model budovy BIM je v podstatě digitální model, který reprezentuje fyzický a funkční objekt s jeho charakteristikami. Slouží jako otevřená databáze informací o objektu pro jeho zrealizování a provoz po dobu jeho užívání a umožňuje efektivní předávání informací mezi všemi účastníky stavebního procesu. Z dostupných podkladů v papírové i digitální 2D formě a z informací získaných během několika obhlídek kolegové ze společnosti di5 architekti inženýři, s. r. o., zpracovali pasport budovy v BIMu. Bim.Point je technologicky nezávislý na komerčních licencích – výměna a sdílení dat a údajů o stavbě probíhá pomocí otevřeného souborového formátu IFC prostřednictvím pouze webového prohlížeče. Již v průběhu zadávání dat do modelu jsme přihlíželi k tomu, jaké informace o jednotlivých prvcích bude potřeba evidovat.

abf bim 2

BIM model

Pro představu o podrobnosti – do BIM modelu byla zanesena data např. o kotlech, videoprojektorech a dalších provozně důležitých zařízeních. Kromě 3D geometrie a polohy jednotlivých zařízení v objektu poskytuje BIM model rovněž aktuální (uživatelem zadané) informace pro potřeby facility managementu – typ kotle, jméno zodpovídající osoby, datum provedení posledního servisu, datum poslední platné revize a termín, do kdy má být provedena revize příští, to vše včetně kontaktu na servisní nebo revizní firmu. K prvku je připojeno PDF (nebo i jiné formáty – např. jpg, doc, xls) s manuálem k obsluze nebo kopie zprávy o revizi. Všechny tyto informace jsou v prostředí Bim.Pointu uspořádány na uživatelsky volitelných kartách. Tímto způsobem je přehledně zpracována databáze všech dokumentů budovy.

abf bim 3

Výhody 3D modelu

Správce budovy si pochvaluje nové způsoby komunikace se servisními firmami, které mu Bim.Point umožnil. S pracovníkem servisní firmy diskutují přímo u počítače nad 3D modelem, což je rychlejší a pohodlnější. Bim.Point není pouze prohlížečka 3D modelu, ale umožňuje tabulkově databázový přístup ke všem parametrům prvků. V digitální formě tak zkontrolují všechny dostupné revize, kdy proběhla poslední údržba, výběrový seznam vyexportují do .xls tabulky, se kterou mohou dále pracovat.

abf bim 4

Pronájmu předchází virtuální prohlídka

Prostory centra jsou nabízeny k pronájmu jako zasedací a školicí místnosti. Pro potenciálního zájemce umožňuje BIM model atraktivní virtuální prohlídku, jak aula, konferenční sál nebo galerie reálně vypadají. Tuto funkci Nadace ještě plně nevyužívá, ale je v plánu umístit na webové stránky QR kódy pro jednotlivé prostory. Načtením QR kódu pomocí smartphonu s gyroskopem (pohybovým senzorem) se ocitnete uprostřed místnosti, následným otáčením telefonu se na displeji otáčí panoramatický obraz místnosti a zájemce si zvolené prostory může opravdu důsledně prohlédnout.

Vyzkoušejte sami : http://panorama.enscape3d.com/view/exkiizp2.

Úskalí přechodu na digitální dokumentaci

Při zavádění Bim.Pointu do praxe jsme v Nadaci museli řešit drobné dílčí problémy. Některé stávající počítače nesplňovaly doporučené hardwarové požadavky. Nejsložitější se tradičně ukázal problém s pružností přístupu lidí. Začít využívat nový nástroj a upravit své stávající postupy je pro většinu z nás ten nejobtížnější úkol. Převedení tradiční „analogové“ dokumentace do digitální podoby vyžaduje především vymyslet a potom i dodržovat pravidla, která nastaví jasnou strukturu informací a tím i celkový pořádek. A toto není vůbec jednoduchý úkol.

abf bim 5

Povzbuzení na závěr

S Nadací i nadále spolupracujeme a pomáháme uživatelům s postupným převáděním stávající evidence do Bim.Pointu. Na základě poznatků a zkušeností z tohoto pilotního projektu dále vylepšujeme a zdokonalujeme i naši aplikaci Bim.Point.

Videoukázku možností využití informací budovy v podobě BIM modelu v nástroji Bim.Point můžete zhlédnout na https://youtu.be/JxPzDDMUn34.
Velmi nás povzbudil přístup pana předsedy Fibigera k Bim.Pointu a k BIM obecně: „Naše stavebnictví nutně potřebuje zvýšit efektivitu řízení. Je nezbytné mimo jiné celý proces elektronizovat a datově standardizovat. BIM je bezesporu ta správná platforma, jak toho dosáhnout. Co nejširší využívání elektronických nástrojů, jako je Bim.Point, nám tuto cestu usnadní.“

A jak byste Bim.Point mohli využívat pro svou práci vy? Kontaktujte nás, domluvíme si schůzku a navrhneme řešení na míru vašim požadavkům.

www.bim-point.com

vankova@bim-point.com


Mohlo by vás zajímat: