Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Efektivní návrh plechových dílů ve skvělém poměru cena/výkon

Autor článku: Jiří Tomíček   
Pondělí, 04 Prosinec 2023 16:01

V dnešní rychlé a ekonomicky náročné době hraje klíčovou roli efektivní a přesné navrhování plechových dílů. S rostoucími požadavky na kvalitu a složitost komponent, je nezbytné využívat výkonné CAD/CAM nástroje. Tyto nástroje usnadňují a urychlují vývoj od jednoduchých klempířských výrobků až po složité tažené díly. Podívejme se na tři hlavní kategorie plechových dílů a na softwarová řešení, která jsou pro jejich návrh vhodná a zároveň vás cenově nezruinují.

1. Jednoduché „klempířské“ plechy

Využití softwaru: ZWCAD Professional a TDS-Technik

Pro rychlý návrh a rozvin klempířských výrobků, jako jsou hranaté i kulaté trubky, různé tvarovky typu T odbočení „kolena“ a „kalhoty“, se perfektně hodí kombinace ZWCAD Professional a nadstavby TDS-Technik. Tento software umožňuje s vysokou přesností vytvářet návrhy připravené pro výrobu na pálících a řezacích strojích. Jeho uživatelsky přívětivé rozhraní a inteligentní nástroje usnadňují práci i méně zkušeným konstruktérům, což urychluje celkový proces návrhu.

2. Složitější ohýbané plechy

Využití softwaru: ZW3D Standard

Pro složitější ohýbané díly, které vyžadují práci na ohraňovacích lisech, je ideální volbou program ZW3D Standard. Jeho specializovaný modul pro plechové díly umožňuje konstruktérům přesně navrhovat složité díly, včetně potřebných K-faktorů. ZW3D Standard usnadňuje nejen návrh, ale i rozvin těchto dílů do DXF formátu, což je kompatibilní s většinou řezacích strojů.

3. Tažené plechy a střižné nástroje

Využití softwaru: ZW3D Standard s modulem FTI

Pro návrh tažených plechových dílů je ideální ZW3D Standard s modulem FTI. Tento modul je specializovaný na rozvin a analýzu tažených plechových komponent. Nabízí komplexní řešení pro analýzu deformace materiálu, určení nejlepších střižných nástrojů a optimálního rozložení síly pro tažení. Díky tomuto modulu je možné nejen navrhovat plechy, ale i předpovídat jejich chování během výrobních procesů, což je klíčové pro odvětví jako elektro, automotive nebo letectví.

Kombinace softwarových řešení jako ZWCAD ProfessionalTDS-TechnikZW3D Standard s moduly pro plechové díly a FTI přináší silné nástroje pro konstruktéry a výrobní inženýry. Tyto programy nejen zrychlují návrh a přípravu výroby, ale také zvyšují přesnost, snižují množství odpadu a nákladů na materiál. Ve světě, kde efektivita a inovace jsou klíčové, tyto výhody představují značnou konkurenční výhodu.

Jiří Tomíček, CADservis, s.r.o.


Mohlo by vás zajímat: