Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Tradiční ohýbaný nábytek

Středa, 18 Březen 2009 09:08

Tags: CAD | CAM

se vyrábí pomocí Alphacamu
Firma TON a.s. patří mezi výrobce s velmi dlouhou tradicí. Po celou dobu existence se firma zabývá výrobou nábytku z ohýbaného dřeva. Kořeny vzniku společnosti nalézáme už v roce 1853, kdy vznikla Továrna bratří Thonetů a kdy se židle "thonetky" dostaly jako módní prvek do všech interiérů a jako výrobní unikát z ohýbaného dřeva do světových učebnic.

V současné době TON vyrábí široký sortiment židlí, barových židlí, křesel, stolů a věšáků a je objemem produkce největší v Evropě. Roční produkce dosahující jednoho milionu kusů směřuje především k zákazníkům do zemí Evropské unie, Spojených států amerických, Japonska a Austrálie.

Princip ohýbání dřeva se používá v Bystřici pod Hostýnem již téměř 150 let. Jedná se o technologii výroby nábytku z bukového dřeva, která spočívá v plastifikaci dřeva, aby se dalo lépe ohýbat. Ruční ohyb opěradlové části nejen nejznámějších židlí na světě číslo 14 a číslo 18 se provádí pomocí tvárnice, jejíž tvar kopíruje speciální pásnice zabraňující praskání ohýbaného dřeva.

Aktivity společnosti zaměřené k  návrhu a zavádění nových výrobků zvyšují tlak na zavádění moderních technologií, do kterých firma TON investovala v posledních letech nemalé prostředky.

Důraz byl kladen na zvýšení efektivity, kvality a bezpečnosti výroby.  Původní klasická technologie plastifikace dřeva sytou párou byla ve větší míře nahrazena plastifikací dřeva VF ohřevem. Při strojním opracování dřeva byly jednoúčelové stroje nahrazeny CNC stroji – v současné době firma provozuje 5 vícevřetenových CNC kopírovacích frézek a 10 pětiosých obráběcích center od fi. BACCI. Na povrchové dokončení výrobků se využívají stříkací roboty.

Nasazení moderních CAD/CAM produktů do provozu firmy TON nám více přiblíží rozhovor mezi Jiřím Cvátalem ze společnosti NEXNET, zástupcem dodavatele, a Rostislavem Kahajou, vedoucím TPV.

Židle Thonet z kolekce CLASSIQUE a dvě židle Liberton z kolekce Design & Steel

JCh: Můžete krátce popsat práci oddělení technologie přípravy výroby před nasazením CAD/CAM software?

RK: Před zakoupením CNC strojů a softwaru Alphacam byla výroba postavena na využívání jednoúčelových strojů – spodních a horních frézek, jednostranných čepovaček, dlabaček. Práce na těchto strojích byla často velmi namáhavá a nebezpečná. Pro každou jednotlivou operaci musely být pro výrobu zhotoveny přípravky, což prodlužovalo dobu zavádění nové výroby a při šíři výrobního sortimentu také kladlo zvýšené nároky na organizaci výroby.

JCh:  Co vaši firmu vedlo k úvahám o zakoupení CAD/CAM software?

RK: K zakoupení prvních CNC strojů a CAD/CAM software nás přiměl vývoj trhu s ohýbaným nábytkem a neustálý tlak na zrychlení vývoje a zavádění nových produktů do výroby.  Bez moderních technologií by nebylo možné držet krok s novými trendy  zvýšeného využívání VF tvarových výlisků.

JCh:  Jak probíhal výběr CAD/CAM řešení a co vás přesvědčilo, že právě Alphacam je to pravé řešení pro vás?

RK: Před pořízením prvních CNC strojů jsme s využitím CAD/CAM softwaru neměli žádné zkušenosti a k výběru softwaru Alphacam nás nasměroval výrobce CNC strojů pro nábytkářský průmysl – italská firma BACCI. Ta v době zavádění CNC technologií ve firmě TON využívala Alphacam jako standardní software pro programování strojů a dodávala k němu některá nadstavbová řešení, jako například nadstavbu pro programování vícevřetenových kopírovacích frézek. Pořízení Alphacamu bylo tedy logickým krokem a zaručovalo minimalizaci problémů při zavádění nové technologie.

Technologie ohýbání dřevěné opěrky židle

JCh:  Jak dlouho již používáte CAD/CAM software Alphacam ve výrobě a v čem vidíte přínos jeho nasazení?

RK: První CNC stroje a software Alphacam byly pořízeny v roce 2000. Využívání CNC strojů napojených na CAD/CAM systém Alphacam nám umožňuje pružněji reagovat na požadavky zákazníků, umožnilo nám také slučování operací a tím přispělo k zefektivnění výroby. V neposlední řadě také vedlo ke snížení podílu ruční práce a odstranění rizikových operací.

JCh: Kolik stanic Alphacamu používáte, respektive kolik osob v oddělení TPV s Alphacamem pracuje?

RK: Ve firmě využíváme dvě pracovní stanice se softwarem Alphacam, které využívají pracovníci technické přípravy výroby. Pracovní stanice jsou pomocí technologické sítě propojeny se všemi CNC stroji a je tak zajištěna centrální správa programů a možnost rychlé editace při zjištění problému, či požadavku na rychlou a operativní změnu programu.

Technologie ohýbání dřevěné opěrky židle

JCh: Jaký CAD produkt využívá vaše konstrukce? Využíváte výhod provázanosti konstrukce a technologie v prostředí Alphacam?

RK: V konstrukci využíváme pro tvorbu 3D modelů a výkresové dokumentace software Solidworks, který při výběru CAD systému nejlépe naplnil naše očekávání a specifika konstrukce ohýbaného nábytku. Při technické přípravě výroby plně využíváme možností, které poskytuje kompatibilita systémů Alphacam a Solidworks. Díky nativní podpoře načítání 3D modelů z CAD systému  Solidworks v CAM systému Aplhacam je  zajištěna tvorba kompletní výkresové dokumentace i obráběcích programů pro CNC stroje.

JCh: Můžete nás seznámit s přínosem, který nasazení CAM systému Alphacam ve výrobě vaší firmě přineslo?

RK: Z mého pohledu bylo největším přínosem zrychlení a zjednodušení zavádění nových výrobků a tím i rychlejší reakce na požadavky trhu. Kompatibilita CAD systému Solidworks a CAM systému Alphacam nám umožňuje již při tvorbě prvních 3D modelů nového výrobku současně chystat upínací přípravky a tvořit obráběcí programy.

Společnost Nexnet je tradičním dodavatelem,
CAD/CAM řešení pro zpracování dřeva.


Mohlo by vás zajímat: