Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

K urychlení konstrukční práce přispěl Inventor

Středa, 25 Listopad 2009 13:02

Tags: 3D CAD | Autodesk | CAD

AutodeskVe firmě Emotek, s. r. o., pracují s návrhovým softwarem Autodesku od úplného začátku – jen původní 2D software AutoCAD postupně vyměnili za 3D řešení Autodesk Inventor. Toto řešení umožňuje konstruktérům a dalším pracovníkům, kteří přicházejí do kontaktu s digitálními prototypy a výrobní dokumentací, dodat produkt dle potřeb zákazníka v požadovaném termínu a s vyšší efektivitou. Tímto způsobem podporuje konkurenceschopnost Emoteku na trhu.

 

Zákazník

Když kdysi konstruktéři Ing. Tibor Fülöp a Ing. Jaroslav Šugra nastoupili do Výzkumného ústavu mechanizácie a automatizácie, začali pracovat na vývoji elektrojiskrových obráběcích strojů – vyřezávacích a hloubicích. Již od samého začátku pracovali na raných verzích softwaru AutoCAD. V rámci změny vlastnických vztahů po roce 1989 byli donuceni odejít z výzkumného ústavu. Rozhodli se ale převzít závazky ústavu v oblasti výroby a rekonstrukce elektrojiskrových hloubicích a řezacích strojů a od roku 1994 začali pracovat ve vlastní společnosti Emotek.

V současné době společnost navrhuje a vyrábí elektrojiskrové řezačky, jak finální strojírenskou (zajišťovanou s pomocí subdodavatelů), tak řídící elektronickou část a software. Produkty firmy jsou i elektrojiskrové hloubicí stroje a též jednoúčelové stroje postavené na bázi vlastního vývoje v oblasti konstrukce a řízení strojů. Vlastním produktem firmy je mimo jiné EmoCAM 2009, software CAD/CAM na přípravu programů pro elektrojiskrové řezací stroje. Mezi zákazníky společnosti patří především malé a střední firmy ze Slovenska, České republiky a Maďarska. Více informací o společnosti lze nalézt na www.emotek.sk.

Autodesk Inventor

Princip elektrojiskrového obrábění a výzvy

Elektrojiskrové obrábění spočívá v kombinaci velmi přesné mechaniky a elektroniky. Stroj generuje napěťové impulzy, které způsobí, že mezi elektrodou a obráběným materiálem při vzdálenosti několika setin milimetru vznikne elektrický výboj, který v obráběném materiálu vyhloubí malý kráter. Postupně s tím, jak ubývá materiálu na obráběném výrobku, vzniká požadovaný přesný profil. V porovnání s tradičními metodami se sice jedná o pomalejší způsob obrábění, který je ale na druhou stranu velmi přesný. Na rozdíl od jiných způsobů také umožňuje obrábět velmi tvrdé kovové materiály a např. vyrábět součástky s vnitřními rohy s malými poloměry. Technologie elektrojiskrového obrábění využívají především právě firmy vyrábějící nástroje z tvrdých kalených materiálů s vysokými požadavky na přesnost. Hloubicí stroje se též používají na výrobu forem a jinak těžko obrobitelných tvarových zahloubení.

V porovnání se zahraničními švýcarskými či japonskými zařízeními, která jsou větší a výkonnější, dodává společnost Emotek zařízení ve třídě menších strojů. Hlavní konkurenční výhodou zařízení Emoteku je příznivý poměr cena/výkon, vysoká spolehlivost a kvalitní technická podpora, kterými oslovují menší a středně velké společnosti ve středoevropském regionu. Velmi významným faktorem obchodního úspěchu firmy je proto neustálé zvyšování efektivity vývoje a výroby, které dovoluje udržovat náklady společnosti na konkurenceschopné úrovni.

Autodesk Inventor

Designové výzvy a řešení

Společnost Emotek svá zařízení neustále inovuje dle zákaznických požadavků. Jedním z posledních projektů firmy Emotek je elektrojiskrová drátová řezačka EIR-EMO2. Jedná se o pětiosou drátovou řezačku se čtyřmi řízenými osami umožňující velký rozsah posuvu s vysokou přesností polohování při minimální půdorysné ploše. Zařízení obsahuje integrovaný systém na přípravu řídících programů umožňující import a export geometrických tvarů a automatickou konstrukci tvaru podle zadaných parametrů.

Klíčovými výzvami v procesu konstrukce těchto zařízení je přístup k databázi jednotlivých součástek, výpočty a technická podpora, a 3D modelování. Nicméně, díky neustálému zkracování periody životního cyklu, kdy zákazníci vyžadují inovace čím dále rychleji, je potřeba také poměrně často vylepšovat konstrukci zařízení, což klade na konstruktéry nároky na rychlost a efektivitu při dodržení vysoké kvality práce.
Konstruktéři firmy pracovali od jejího založení se softwarovými řešeními od Autodesku. Nejdříve se jednalo o produkty AutoCAD 13 a AutoCAD 2000. Protože bylo zapotřebí využívat výhody 3D technologií a také z důvodu tehdejších dobrých znalostí a zkušeností s 2D technologií od Autodesku, přešli nakonec konstruktéři na 3D software Autodesk Inventor, který v současné době používají již přes 6 let. V nejnovější verzi softwaru Autodesk Inventor byl kompletně zpracován také vývoj zmíněné řezačky EIR-EMO2. Software od Autodesku dodává do společnosti firma ŠTOR Computers.

Autodesk Inventor

Přínosy Autodesk Inventoru

Inventor zvýšil efektivitu celého vývojového procesu, urychlil tvorbu dokumentace, modelu stroje a představy o konstrukci a pomohl též zlepšit porozumění návrhu u dalších spolupracovníků. Dovoluje vypracovat kvalitněji návrh z hlediska designu a technické, výpočetní podpory. Díky tomu, že Inventor obsahuje dostatečné nástroje pro vizualizaci a simulaci funkce zařízení, poskytuje navíc možnost lepší vizuální prezentace zákazníkovi.

Obecně řečeno rozšiřuje Autodesk Inventor v Emoteku možnosti konstruktérské práce. V souvislosti s pravidelným každoročním vylepšováním funkčnosti řešení Autodesk Inventor plánuje Emotek využít zejména ty inovace, které umožní dále urychlit a zefektivnit konstruktérskou práci a eliminovat rutinní činnosti v modelování či tvorbě výkresů.


„Pozorně sledujeme vývoj v oblasti návrhového CAD softwaru, protože v naší branži představuje jeden z klíčových výrobních nástrojů umožňující zvyšovat naši výkonnost a efektivitu dle požadavků trhu. Pokud chceme udržet krok, musíme pracovat s moderními 3D nástroji. Při výběru takovéhoto 3D nástroje jsme nakonec zvolili řešení Autodesk Inventor hlavně díky výborné předchozí zkušenosti s 2D softwarem společnosti Autodesk.“
Ing. Jaroslav Šugra
strojní konstruktér
Emotek

 

 

 


Mohlo by vás zajímat: