Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Aplikace od Autodesku pro Apple

Pátek, 06 Duben 2012 13:26

Tags: Aplikace | Apple | Autodesk | CAD

novotny-01Tsunami, které zatím nedorazilo. Tedy nedorazilo, a to (nejen) do České republiky. Takto by mohl být nazván stav na poli mobilní platformy, ale především desktopových CAx řešení. V roce 2010 na Autodesk University během přednášky Manufacturing Keynote proběhl spontánní průzkum mezi posluchači na téma Kdo vlastní telefon iPhone. I přes relativně lepší cenovou dostupnost této technologie a domovskou zemi firmy Apple se ve velkém sále přihlásilo poměrně málo lidí. Reakce na otázku: „Kdo by chtěl iPhone vlastnit?" byla jednoznačná – přihlásili se snad všichni. Na Autodesk University 2011 už nemělo smysl se ptát. Kdo neměl iPhone, měl alespoň iPad. Ti systémověji založení měli obojí. V oblasti přenosných počítačů však platforma Apple byla i nadále okrajovou záležitostí.

Proč tomu tak je, dotváří dotaz, který byl položen zástupcům firmy Autodesk a CAD Studio během CADFóra 2011. Tato konference je určena především pro techniky, zejména strojaře a stavaře, a tento poslední ročník byl spíše věnován správě dokumentace než CAD programům. Programová řešení postavená na něčem jiném než na Windows se nediskutovala, tedy kromě zmíněného dotazu.

Tazatel se ptal, kdy bude více dostupných aplikací pro Mac OS X. Odpověď nemohla uspokojit žádného příznivce, natož majitele počítače firmy Apple. Malá nabídka programů z důvodu malého rozšíření hardwaru je na úrovni „věčné" diskuse nad tím, zda byl dříve programovací jazyk C, nebo operační systém UNIX. A zda „céčko" způsobilo rozmach UNIXu, nebo naopak. Že se UNIX stal základním stavebním kamenem Mac OS X, o tom už rozhodně není pochyb.

novotny-02

Návrat AutoCADu na Mac platformu

Na Autodesk University 2010 byl pro Mac OS X opětovně „vzkříšen" AutoCAD. Jeho existence pro počítače Mac skončila v roce 1994 a jeho faktický návrat na počítače Mac nastal až na jaře roku 2011 s produktovou řadou 2012. Aktuálně se k němu přidal Autocad LT for Mac. Je tedy pravda, že pro nemalou skupinu stavařů a strojařů firma Autodesk nabízí opravdu málo programů pro Mac.

Avšak opustíme-li klasickou stavařinu a strojařinu, v souhrnu firma Autodesk pro Mac nabízí třináct nativně fungujících aplikací. Konkrétně se vedle obou AutoCADů jedná o Autodesk Alias Automotive (design), Autodesk Alias Design (design), Autodesk Alias Surface (design), Autodesk FBX (meziprogramová komunikace), Autodesk Maya (animace, vizualizace), Autodesk SketchBook Designer (koncepční návrhy design), Autodesk SketchBook Pro (2D grafika), Autodesk Smoke (média, televize), Autodesk Stitcher (grafika, 3D processing), Autodesk Mudbox (volné modelování), mental ray Standalone (3D renderovací engine).

novotny-03

K tomuto výčtu můžeme přidat programy pro mobilní zařízení pro operační systém iOS, kterými jsou AutoCAD WS (není třeba představovat), Autodesk SketchBook ve verzích Mobile, Express a Pro, Autodesk Design Review Mobile (prohlížeč dat), Autodesk Buzzsaw Mobile (týmová spolupráce), Autodesk Inventor Publisher Mobile Viewer (prohlížeč návodové dokumentace), Autodesk Bluestreak Mobile (týmová spolupráce), Autodesk 123D Sculpt (volné 3D modelování), Autodesk ForceEffect (názorné výpočty lineární statiky, vyvíjeno v Děčíně) a Pixlr-o-matic (úprava fotografií). Vedle těchto zejména pro práci určených aplikací lze v Apple Store získat Autodesk TinkerBox (technická hra nejen pro techniky), Autodesk Fluid FX (zábavné úpravy obrázků) a Autodesk Time FX (nekonvenční hodiny). Celkem tedy firma nabízí 13 aplikací pro Max OS X (z toho jsou mnohé technologickými špičkami ve svém oboru) a 14 aplikací pro iOS. To činí Autodesk jedním z největších propagátorů Mac platformy vůbec, přitom se o tom nikterak v superlativech nemluví.

Pro ty, kteří chtějí nebo musí pracovat i na programech fungujících zatím jen na Microsoft Windows, má Autodesk certifikované řešení v podobě emulátoru PC Parallels Desktop od firmy Parallels, Inc., na něm instalovaný operační systém Microsoft Windows a Autodesk Inventor, Autodesk 3ds Max, Autodesk Revit Architecture a další. Není pochyb o tom, že se jedná o poněkud košaté a ne zrovna levné řešení. Ne kvůli samotnému konstruktérskému (grafickému) programu, ale kvůli základním stavebním kamenům (dva operační systémy), které cenu celého řešení hardwarově-softwarového řešení prodražují.

Profesionální aplikace na Mac OS

Tím tsunami, které zatím nedorazilo, jsou profesionální CAD, CAM, FEM atd. aplikace pro Mac. Přitom zainteresovaných zájemců a lidí, kteří o technologiích Apple uvažují, je bezesporu dost. Zatímco pro práci s grafikou a hudbou je Mac v podstatě standardem, technici jsou posud mimo primární oblast zájmu.

Situaci může změnit cloud. Na toto slovo musí být už mnoho čtenářů počítačových magazínů alergických. Cloud – když už nebude v masovém měřítku fungovat na mimopodnikové úrovni. Na vnitropodnikové úrovni je mnohdy až s podivem, že stále ještě masově nefunguje (na úrovni terminálů a virtuálních PC). To zejména v oblasti kancelářských aplikací, skladového hospodářství, technické přípravy výroby a jiných podobně hardwarově nenáročných aplikací.

V konstrukční praxi je situace poněkud jiná. Každá milisekunda ve zpoždění odezvy manipulace s CAD/CAM/FEM modelem je znát a pro uživatele je nepřípustná (nejedná se o vrtoch uživatelů, ale faktický problém v interakci člověka s výpočetní technikou). Situace se navíc „komplikuje" tím, že „trénovaný" uživatel – zdatný konstruktér je schopen jakoukoli disharmonii mezi tím, co od PC (ať už reálného nebo virtuálního) chce a co od něj získává, výrazně více vnímá. Nemluvě o nástupu nových technologií virtuální reality do konstrukčních kanceláří, které přenáší výrazně větší objemy dat. A to nemluvíme vůbec například o disponibilitě, kvalitě a stabilitě přenosů, zabezpečení dat a dalších aspektech cloud řešení. Proto vysokorychlostní sítě (vysokorychlostní datové přenosy) i na velké vzdálenosti jsou nezbytnou podmínkou většího rozšíření CAx cloud programů.

novotny-04

Řízení životního cyklu výrobku

Na Autodesk University 2011 firma Autodesk představila řešení komplexního vývoje produktu nazvané Autodesk PLM 360. Tento balík programů je nezávislý nejen na produktu, tedy není určen jen pro strojařské a stavařské produkty, ale především není závislý na softwarové platformě. Pak nehraje roli, zda je uživatelem provozován na Microsoft Windows, nebo Mac OS X, či Linuxu. Ale je také pravda, že obhospodařování PLM systému má přece jen blíže ke kancelářské než konstrukční praxi. Nezbývá tedy než konstatovat, že pro techniky pracovní stanice budou ještě po nějakou dobu důležitou výbavou konstrukčních pracovišť. Přitom nativní CAx aplikace pro Mac, když už nebudou působit jako tsunami, mohou příjemně rozvlnit poněkud stojaté vody. V některém z příštích vydání vám přineseme porovnání, jak si aktuální Mac platforma fakticky stojí vedle Windows na poli CAx programů.


Mohlo by vás zajímat: