Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

CAD/CAM software Edgecam ve výrobě elektropříslušenství

Autor článku: Petra Slaninová   
Úterý, 25 Září 2012 13:01

Tags: CNC | EDGECAM | Nexnet | WAPE

nexnet-5Firma VAPE, spol. s r. o., byla založena v roce 1991 v Těšnovicích, hlavní náplní práce byl vývoj, výroba a prodej zapalování, alternátorů a regulátorů pro motocykly a jiné zážehové motory. V průběhu let se firma i výroba rozrůstala, proto VAPE přesunula výrobu do vlastního a rozsáhlejšího objektu v Kroměříži, kde postavila ještě další dvě budovy. Nyní má výrobní prostory na výborné úrovni kopírující evropský trend.



Společnost se dodnes zabývá vývojem, výrobou a prodejem zapalovacích systémů, digitálních řídících jednotek, alternátorů, regulátorů a jiných přístrojů s použitím na motocykly, vodní čluny, sněžné skútry, rogala a jiné zážehové motory. Díky dobrému technickému zázemí a kvalifikovaným pracovníkům VAPE zaujímá v ČR a řadě zemí Evropy přední pozici ve výrobě elektropříslušenství. Své výrobky vyváží do mnoha zemí Evropy, např. do Německa, Španělska, Rakouska, Švýcarska aj.

Specifické zaměření výroby vyžaduje celou řadu odborných profesí, jako strojní obrábění, lisování plastů, tváření plechů za studena, osazování plošných spojů součástmi SMD, strojní montáž, dále montáže elektronických přístrojů a alternátorů. Firma je vybavena moderními CNC stroji v oboru kovoobrábění, lisování plastových komponentů a popisování laserem.

VAPE má přední postavení mezi firmami v oboru i díky vlastnímu vývoji všech výrobků a zajištění souvisejících administrativních činností v oblasti obchodu, ekonomiky a řízení. Strategií společnosti je poskytnout zákazníkům kvalitně vyrobený a profesionálně dodaný výrobek, a to i výrobek přizpůsobený dle přání a požadavků zákazníka.

nexnet4
K zajištění takto precizní výroby je nezbytné mít na tvorbu technologie CNC obráběcích strojů také kvalitní a sofistikovaný CAD/CAM systém. Ve společnosti VAPE si proto zvolili Edgecam, na související otázky bude odpovídá Dipl.-Ing. Ladislav Vašíček, vývojový konstruktér.

Jakými CNC obráběcími stroji společnost VAPE disponuje?
Používáme CNC stroje Haas. Do našeho technologického vybavení patří 4 soustruhy typů SL10 až ST20 a 3 obráběcí centra typů od MiniMill po VF3.

V Edgecamu pracujete již pět let, jak vypadala technická příprava výroby před nasazením Edgecamu a co vás vedlo k jeho pořízení?
Edgecam jsme zakoupili brzy po pořízení prvních CNC strojů. Do té doby jsme stroje programovali ručně s pomocí 2D výkresů v AutoCadu a pomocným odměřováním z 2D geometrie. Protože souběžně s 2D CAD dokumentací používáme i 3D modelář a z modelu odvozenou 2D dokumentaci, chtěli jsme využít potenciál 3D modelu pro urychlení a usnadnění tvorby programů pro CNC, což nám Edgecam komfortně umožňuje.

nexnet2
Jak probíhal výběr CAD/CAM systému a podle čeho jste usoudili, že Edgecam pro vás bude nejvhodnější?
Při rozhodování jsme kladli důraz na pozitivní reference spolupracujících firem, odborných médií a na schopnost komunikace s 3D CAD systémem. Důležitá pro nás byla také kvalitní podpora.

Jaké přínosy měla implementace Edgecamu do vaší výroby, doporučili byste jej i dalším firmám?
Rychlost a kvalita vytvoření programů, verifikace 3D modelu programátorem, názornost operací při simulaci obrábění, uživatelská databáze nástrojů umožňující vytvoření vlastních tvarově různých nástrojů včetně držáků převzetím geometrie z 2D CAD systému.

Kolik licencí Edgecamu jste zakoupili a v jaké konfiguraci?
Používáme licenci pro soustružení a licenci pro pokročilé frézování včetně solid obráběčů pro import 3D modelů z různých systémů.

Které funkce Edgecamu jsou pro vaši práci důležité?
Načítání modelů z 3D CAD, provázanost s tímto modelem a automatická indikace změn na 3D modelu s výzvou uživateli k aktualizaci CNC kódu. Simulace obrábění, databáze nástrojů. Za velmi zdařilé osobně považuji ovládání programu při manipulaci s 3D modelem (otáčení, zoomování, pan), které i mezi CAD/CAM aplikacemi patří k nejlépe vyřešeným, zvládnutelným pohodlně jednou rukou.

nexnet1
Jaký CAD systém používáte v konstrukci? Využíváte výhodu propojenosti konstrukce a technologie v prostředí Edgecam v případě změnových řízení?

Používáme systém společnosti PTC – Creo, dříve Pro/Engineer. Část výrobků máme navrženou v programu Inventor firmy AutoDesk. V případě změny 3D modelu oceňujeme možnost mít téměř okamžitě k dispozici přepočítané obráběcí dráhy na upravený 3D model.

Projevilo se v časových či jiných úsporách nasazení Edgecam ve VAPE?
Ano, docela zásadně. Časová náročnost tvorby programů se značně snížila, a to zejména u tvarově složitých dílů a při úpravách 3D modelů.

Využíváte služeb aktualizace a technické podpory od společnosti Nexnet? Jste s nimi spokojeni, popř. co vám přináší?
Ano, aktualizace využíváme, technickou podporu v případě potřeby také. Technická podpora je bez potíží dostupná, pracovníci jsou zkušení, vyřešení případných problémů bylo vždy rychlé. Rychlost reakce firmy Planit na aktuální dění na poli 3D CAD systémů jsme měli možnost ověřit při uvedení Creo 1.0, kdy nový Solid obráběč pro novou verzi jádra Granite byl k dispozici již v následující verzi Edgecamu.

Autorka pracuje u akciové společnosti Nexnet, tradičního dodavatele CAD/CAM řešení pro strojírenství.

www.nexnet.cz

Mohlo by vás zajímat: