Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Revoluce v soustružení – úběr materiálu je více jak 3krát vyšší díky novému hrubování Edgecam Waveform

Autor článku: Redakce   
Středa, 15 Červenec 2015 00:00

Tags: CAD | CAM | EDGECAM | hrubování | Waveform

edgecam waveform ilustracniTesty prokázaly, že nová strategie CAD/CAM systému Edgecam, hrubování Waveform pro soustružení, nabízí při použití s nástroji SECO s nejnovější technologií Seco Duratomic více než 3krát rychlejší úběr materiálu, než při tradičním způsobu obrábění.

V návaznosti na úspěch technologie Edgecam Waveform pro frézování, představil CAD/CAM systém Edgecam od verze 2015 R1 zcela novou strategii pro hrubování – hrubování Waveform pro soustružení. Díky této strategii je možné dodržet konstantní zatížení nástroje a tím i navýšit řezné podmínky, což vede k až 3,3 násobnému zvýšení množství odebraného materiálu za minutu, dramatickému zkrácení strojního času obrábění, zkrácení obráběcích drah a snížení a rovnoměrnějšímu opotřebení nástrojů. Podobně jako u dalších cyklů v Edgecamu se i tento cyklus přizpůsobuje aktuálnímu tvaru polotovaru a tím se maximálně eliminuje „řezání vzduchu“.

Wesley Tonks, manažer pro strategickou spolupráci Edgecamu, popisuje výsledky testů prováděných ve spolupráci se společností Seco. „Při kombinaci strategie Edgecam Waveform s novou generací nástrojů Seco Duratomic bylo dosaženo zvýšení množství odebraného materiálu z 134,4 cm3 na 448 cm3 za minutu. Tedy navýšení je více než 3,3krát! Jedná se o velmi efektivní způsob hrubování, který dramaticky zkracuje strojní časy.“

edgecam waveform

Technologie Duratomic zvyšuje odolnost nástroje. Mark Fleming, marketingový a obchodní manažer firmy Seco, říká: „Ačkoli Duratomic i Waveform můžou být nasazeny naprosto samostatně, perfektně se navzájem doplňují, jak prokázaly i provedené testy.“ 

Bylo porovnáváno obrábění nelegované uhlíkové oceli EN8 na stroji Mazak Integrex 200-LLL, nejprve pomocí tradiční technologie a poté s využitím Waveformu. Výsledky byly následující:

Tradiční technologie:

řezná rychlost Vc [m/min]: 280
hloubka záběru Ap [mm]: 4
posuv [mm/ot] 0,12
úběr materiálu: [cm3/min] 134,4

Waveform:

řezná rychlost Vc [m/min]: 280
hloubka záběru Ap [mm]: 2
posuv [mm/ot] 0,8
úběr materiálu: [cm3/min] 448,0

Wesley Tonks vysvětluje: „Hrubování Waveform je vysokorychlostní hrubovací strategie udržující konstantní zatížení nástroje tím, že dodržuje jeho opásání ve všech místech hrubovací dráhy. Plynulá dráha Waveformu zabraňuje trhavým pohybům a zpomalování stroje, ke kterým dochází při prudkých změnách směru obrábění při běžném hrubování. Použití Waveformu umožňuje zkrácení strojního času díky zvýšení rychlosti odstraňování materiálu, prodlužuje životnost nástroje, prodlužuje cykly údržby stroje.“

Výsledky praktických testů prokázaly zvýšení objemu odebraného materiálu o 333 % při snížení délky NC drah o 50 % a zároveň prodloužení životnosti nástrojů o 20 %. Kombinace technologie Edgecam Waveform a technologie SECO Duratomic jasně prokázala dramatické zvýšení produktivity a snížení nákladů.

Nezáleží na tom, jestli vaše firma obrábí jednoduché či složité dílce, s technologií Edgecam Waveform můžete zkrátit strojní časy a opotřebení strojů i nástrojů také ve vaší společnosti!


Mohlo by vás zajímat: