Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Měříte efektivně?

Autor článku: Radek Valla   
Pondělí, 04 Červenec 2016 00:00

Tags: 3D CAD | CAD | Měření

merite efektivne ilustracniProgramování souřadnicových měřicích strojů může být velmi časově náročné, zejména pro komplexní díly. Tento proces lze velmi urychlit použitím 3D CAD modelu pro pomoc při programování. Model lze použít jak „online“, přímo na stroji, tak i „offline“, na počítači nepřipojeném ke stroji, který je tak k dispozici pro měření dílů.

Poprvé byly digitální modely použity v 80. letech. Měřicí programy byly vytvořeny offline za použití stejného softwaru, který byl použit pro vytvoření CAD modelu. Ve spojení s integrací této funkce v aktuálním měřicím softwaru představil Werth Messtechnik v roce 1996 termíny 2D CAD Online a 2D CAD Offline. Online programování s použitím 3D CAD modelů dovolovalo ergonomické, interaktivní operace. Dnes, díky modernímu softwaru, mohou být z 3D CAD modelu vytvořeny komplexní měřicí sekvence pro širokou škálu senzorů a to jak Online, tak i Offline. Jednou z největších výhod programování z CAD dat je ta, že není potřeba žádné ruční pozicování senzoru. To se týká zpracování obrazu, optických senzorů vzdálenosti a množství dotykových senzorů.

Výhody jsou zřejmé zejména pro vysoce přesné měření s využitím zpracování obrazu. Zde jsou použita relativně velká zvětšení kvůli dosažitelnosti požadovaného rozlišení. Například k určení průměru díry, která je větší než zorné pole, se musí senzor přesunout do několika pozic, tak aby měřil „na obraze“. Pozice segmentu měřené kružnice je zachycena v každé této pozici senzoru. S podporou CAD se tento proces pozicování vyvolá automaticky, když je vybrán odpovídající CAD element. Takové funkce jsou dostupné pro měření široké škály geometrických elementů, kdy se CAD křivky a dráhy vybírají pro měření v grafickém obraze.

Zejména u měření dotykem je zde velké riziko kolize mezi senzorem a dílem. Při tvorbě programu musí uživatel brát v úvahu pojezdové pozice. Například při měření válce dotykovou sondou musí operátor definovat minimálně pět měřených bodů společně s množstvím bezpečnostních pozic.

merite efektivne 1

Dnes stačí jeden klik myší na element, který má být změřen. Při použití dotykových sond ve skenovacím režimu, software automaticky rozmístí skenovací dráhy podle předdefinované úlohy.

Čas ušetřený vytvářením programu pomocí CAD Online a CAD Offline je značný. Pro složité díly se časová úspora při práci s pomocí CAD modelu pohybuje v řádech několika hodin na díl.

Dalším plusem pro off-line programování je jeho vysoká důležitost při sledování produkce. Program může být vytvořen dokonce ještě předtím, než je vyroben první díl. Ten může být změřen okamžitě po výrobě a mohou být udělány korekce. To minimalizuje dobu nečinnosti měřicího a výrobního stroje a tím se zvyšuje efektivita celého výrobního řetězce.

www.metrologie.cz


Mohlo by vás zajímat: