Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

CAD/CAM TopSolid

Autor článku: CENTERSOFT   
Pondělí, 13 Březen 2017 00:00

Centersoft ilustracniTopSolid – komplexní CAD/CAM pro oblast konstrukce a obrábění kovů (verze 7) nebo v podobě pro konstrukce a obrábění v nábytkářství (verze 6) je dodáván společností CENTERSOFT na český trh již osmý rok.
Obě varianty disponují objemovým, parasolidovým modelářem, specifickými, vlastními volitelným moduly pro aplikační rozšíření jak v oblasti CAD, tak v oblasti CAM.

Kovo

Setkáváme se zde se specifickou podporou konstrukce a výroby forem, ohýbání a rozvinů plechu, konstrukcí postupových nástrojů a tomu odpovídajícími technologiemi. Systém je vybaven kinematikou, může být rozšířen o pevnostní výpočty nebo simulaci zatékání plastů do forem apod. Standardní součástí je generátor výkresové dokumentace. V oblasti CAM jsou to technologie jako soustružení, frézování, drátořez, generování elektrod nebo řezání paprskem apod. TopSolid 7 umožňuje připravovat dráhy nástroje spolu se simulací kinematiky stroje a kontrolou kolizí nebo bez nich.

Interiéry a dřevo

TopSolid verze 6 v oblasti konstrukce interiérů a jejich doplňků má své specifické prostředí umožňující práci s komponentami pro opakované použití právě tak jako s nahodilými obecnými designovými výrobky do interiéru. Speciální funkce konstrukce při tvorbě nábytku podporují různé spoje, kování, povrchovou úpravu apod.

Centersoft 1

Zvláštní metodou práce při konstrukci nábytku je metoda „driver bloku“, kterou je možné použít i v rámci návrhu celého interiéru. Požadované části natékají do předdefinovaného prostoru a automaticky jej vyplňují při respektování přednastavených pravidel chování. Součástí je generátor výkresové dokumentace, kusovníky, optimalizace plochých dílců do tabulí, možnost užít generátor fotorealistické prezentace a další.

V CAMu pro zpracování dřeva jsou podporována specifika dřevoobráběcích strojů, jako jsou multivrtací hlavy, různé agregáty, pilové agregáty apod. I zde je k dispozici kompletní simulace na kinematickém modelu stroje včetně simulace ubíraného materiálu, automatické pohyby trámců a přísavek, přepolohování dílce, kontroly kolizí a generátoru technologické dokumentace.

V současné době vycházejí nové verze obou systémů – verze 6.18 a verze 7.11.

Centersoft 2

Nová verze 6.18 systému CAD/CAM TopSolid přináší zvýšenou kvalitu ergonomie při práci s daty – přehlednější systém záložek a „Start Page“ pracovní plochu s odkazy k aktuálním datovým souborům projektu. Dále je zajištěn inovovaný přístup k nastavení statusu pracovních podmínek objektů nebo přímý přístup na sociální sítě, na YouTube nebo do blogu uživatelů TopSolidu pro rychlé sdílení nápadů.

Můžeme se těšit na nový interface TopSolidu CIX pro stroje Biesse Rover a jejich systém BiesseWorks nebo BSolid. Byly rovněž posíleny funkce pro pružné a obsažné generování kusovníků a jejich případný export do CSV.

Novinkou je možnost tvorby skriptů pro komplexní z pracování zakázky jedním tlačítkem. Skript umožňuje spuštění logicky sestavených kroků nutných např. pro generování hromadné výkresové dokumentace, technologie, technologické dokumentace, kusovníků apod. bez nutnosti absolvovat jednotlivý každý krok osobně. Skript je uživatelsky otevřený.

Pro výkresovou dokumentaci je posílena funkce tabulek vrtaných otvorů, funkce indexování výkresů apod.

Šablony výkresové dokumentace mohou být nyní doplněny o „Styly pohledu“, které pak při automatickém generování aplikují vyrovnaný a jednotný „střih“ výstupu.

Centersoft 3

V oblasti CAM je například posílena funkce multivrtacích agregátů – řízení jejich pohybu v případě kombinovaného nebo nekompletního osazení vrtacích hlav, kdy dochází k návratu vrtací hlavy za účelem kompletace operace a další.

Nová verze 7.11 systému CAD/CAM TopSolid přináší novou analýzu závislostí jednotlivých dílců v rámci projektu a PDM.

V CAD části je to řada drobných i zásadních novinek a úprav. Režim skici má další možnosti v parametrické přípravě, plošný modelář upravený systém zaoblování objektů v komplikovaných polohách přechodů mezi stěnami, rozvin potrubí, rozšířenou podporu zaslepování otvorů v plochách při jejich opravách nebo při přípravě ploch při konstrukci forem.

Centersoft 4

Další rozšíření je pak v oblasti optimalizace dílců do desek nebo v pevnostních FEA výpočtech.

Pokrok zaznamenáte v rozvinech plechů nebo v překladači importovaných souborů.

Novinek je mnohem více, jsou však natolik specifické, že jejich výčet je spíše otázkou konzultace.

V oblasti CAM najdeme novinky ve všech režimech obrábění – od elektrod až po pětiosé kontinuální frézování. Někde je to životnost nástroje, jinde jsou to nové, efektivnější tvary generovaných drah nástroje nebo upravené možnosti definice stroje. Může to být nově koncipovaná práce s polotovarem ve čtyřosém frézování obecných těles nebo doplněná funkce excentrického soustružení.

Je možné se také těšit na posílenou simulaci kinematiky stroje při práci s Andrea head systémem apod.

Úpravou prošla synchronizace vícekanálových strojů, nová je metodika osazovaní kinematických modelů strojů kombinovanými nástroji.

Snadné je také přenášení existujících drah nástroje mezi různými dílci v různých souborech pro urychlení technologické přípravy obrábění podobných dílců.

Centersoft 5

Upravená a přepracovaná je verifikace drah nástroje s ohledem na ubíraný materiál a kontrolu kolizí.

Pro práci s roboty je vypracován integrovaný interface pro přenos do systému RoboDK.

Změn a úprav v zájmu uživatele je ještě mnohem více. V případě vašeho zájmu se obraťte na dodavatele systému – CENTERSOFT, s. r. o.

www.centersoft.cz
centersoft@centersoft.cz