Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Výroba střižných nástrojů ve společnosti ATD začíná a končí se softwarem VISI

Autor článku: Nexnet   
Pátek, 04 Srpen 2017 00:00

Tags: ADT | Atlantic | Vero Software | VISI

Atlantic ilustracniPříběh společnosti Atlantic Tool & Die začíná 1. června roku 1937, kdy čtyři společníci v čele s Ernestem Mehwaldem založili malou dílnu na Fulton Road ve státě Ohio v USA. Byli to emigranti z Evropy, ale všichni čtyři velmi schopní konstruktéři a navíc vysoce kvalifikovaní pro výrobu forem. Proto tedy není divu, že se jejich malá dílna do roku 1942 rozrostla a přestěhovala se do větších prostor. Postupem času se výhradním majitelem společnosti Atlantic Tool & Die (ATD) stala rodina Mehwaldů. Firma se předávala z otce na syna. Nejstarší syn Ernesta Mehwalda Frank nakonec přiměl firmu k tomu, aby se začala zabývat lisováním forem. V roce 1965 začali se základními lisovacími operacemi. A už v roce 1966, hlavně díky tomu, že společnost nakoupila nové lisy a další vybavení, musela najít větší prostory pro podnikání. Přestěhovala se tedy do svého nynějšího sídla ve Strongsvillu, kde vybudovala vlastní výrobní areál o velikosti 28 000 čtverečních metrů. V roce 1986 se společnost začala zaměřovat na japonské automobilky. Hlavně z tohoto důvodu je u této firmy největší důraz kladen hlavně na kvalitu výrobků. A právě kvalita je základním kamenem, na němž je nyní celá společnost postavena.

Firma ADT je dnes dodavatelem kvalitních kovových výlisků, postupových střižných nástrojů a zabývá se také lisováním, svařováním, montáží a výrobou trubek. Poskytuje služby pro celou řadu výrobních odvětví, včetně automobilového průmyslu, na který se zaměřuje nejvíce. Například firmy OEM a Tier, kde navrhuje komplexní střižné nástroje pro výrobu jak tradičních „domácích“ vozidel, tak robustních terénních off roadů. Výrobků a forem vyráběných v ATD je nespočet. Aby byla firma schopna vůbec pokrýt širokou škálu výrobních požadavků, zaměstnává 650 zkušených lidí po celém světě. ATD provozuje čtyři lisovací a montážní haly v Ohiu, výrobní halu v Texasu a Mexiku, nástrojárnu a výrobní halu v Číně, konstrukční a inženýrské zázemí v Kostarice a obchodní oddělení v Tokiu. ATD vyrobí každoročně stovky forem, ale její průměrná výroba lisovaných dílů se pohybuje v miliónech ročně!

Atlantic 01

V takovém objemu výroby je již nutností spoleh na dobré softwarové řešení výroby. Bez toho by to prostě nešlo. ATD vyzkoušela několik různých řešení, ale většinou narazili na problém, že softwarové vybavení neodpovídalo vývoji v jejich oboru. Až jednou, na počátku devadesátých let, zakoupila řešení VISI od Vero Software, které nabízelo komplexní řešení pro celý okruh postupových nástrojů a lisovacích forem, které vyrábí. Jason Andras, který pracuje na ředitelství ve Strongsvillu v Ohiu a velmi úzce spolupracuje s devítičlenným konstrukčním týmem v Kostarice, vysvětluje: „ Postupem času se lisování stávalo stále komplexnějším, a my jsme museli najít způsob, jak to zvládnout. Potřebovali jsme mít software, který bude dostatečně komplexní, aby dělal to, co potřebujeme, ale zároveň jednoduchý na ovládání, aby si i zaměstnanci, kteří nejsou zrovna konstruktéři, dokázali představit, co přesně je potřeba vyrobit. To vše se nám splnilo se softwarem VISI. Už jsme tomu ani nevěřili, že vhodný software najdeme, ale hned od začátku zavedení VISI bylo jasně patrné, že s VISI dokážou naši zaměstnanci pracovat rychleji a kvalitněji než s předcházejícím softwarem. Bývalý software, který jsme používali ve firmě ATD, byl limitující v simulacích a vytváření ploch. Což je pro nás při výrobě postupových nástrojů prakticky to nejdůležitější."

„Simulace toho, co jsme dokázali v podobě sekvenčních tvarů, byla výzva. Pokud jde o modelování tvarů a ploch, ještě jsem se nesetkal s nikým, kdo by dokázal dělat to samé, co naši konstruktéři dělají ve VISI. Jednoduchost, s jakou můžeme vytvářet složité povrchy ve VISI, je pro nás velmi důležitá.“

Atlantic 02

 

Atlantic 03

VISI přináší dynamickou a flexibilní strukturu, ve které jsou konstruktéři schopni manipulovat se solidy, plochami, drátěnými modely anebo kombinují všechny tři dohromady. Technologie VISI pro tvorbu povrchů nabízí pestrou sadu nástrojů a metody přizpůsobené volné tvorbě geometrie.

VISI pro modelování ploch nabízí spoustu užitečných a pokročilých funkcí a příkazů, pomocí kterých dokážou konstruktéři upravovat a opravovat importovaná data a rychle vytvářet složitá data ve 3D.

„Vzhledem k tomu, že se společnost ATD primárně zaměřuje na postupové nástroje, využívá velmi často VISI pro rychlý návrh pásu, a díky tomu může opravdu rychle reagovat na poptávky zákazníků. Dnes ráno jsem strávil spoustu času telefonováním se zákazníkem, protože samozřejmě očekával, že bude mít návrh pásu hotový během několika hodin,“ říká Andras. „Naši zákazníci požadují rychlou odpověď, pokud jde o náklady a návrhy. Jsem si jistý, že kdybychom nemohli využívat VISI a jeho funkce, tak bychom jen těžko dokázali zákazníkům tak rychle vyhovět. Ve VISI dokážeme velmi rychle vytvářet jak rozvinutí polotovaru, tak efektivní rozvržení 3D pásu s automatickým zarovnáním, rotací a optimalizací, nebo je k dispozici automatický 2D pás, který je efektivnější jak v oblasti konstrukce razníku, tak celého rozložení pásu.“

Atlantic 04

VISI nabízí celou řadu automatických i poloautomatických funkcí, které konstruktérům usnadňují a hlavně urychlují práci, třeba při konstrukci střižných razníků. Jakmile jsou razníky vytvořeny, mohou být dynamicky přesunuty do dalších fází pásu jednoduchým přetažením. Stejně tak je bezproblémové a jednoduché umístění jednotlivých fází na pás, či snížení nebo zvýšení počtu kroků celého pásu. Navíc může být 3D pás simulován kdykoliv během návrhu, takže ho lze snadno otestovat prakticky v kterémkoliv kroku.

Atlantic 05

„Další oblíbenou a často využívanou funkcí softwaru VISI je Manažer sestav,“ vysvětluje Andras. „Manažer sestav umožňuje konstruktérovi rychle vytvořit základní pevnou konstrukci, založenou na uspořádání všech podpůrných normalizovaných desek spolu s uspořádáním vedení. Protože má zároveň přístup k parametrům každé desky, je možné nástroj modifikovat velmi rychle a hlavně velmi přesně. Sestava nástroje také obsahuje důležitá data, která jsou potřebná pro práci s lisem, včetně zdvihu lisu, pásu, výšky razníku, potřebné síly lisu a dalších potřebných informací. A v neposlední řadě funkce Detekce kolizí, to je věc, bez které bychom se také neobešli. Včasné varování, že by se nástroj mohl dostat do velmi reálných problémů, které jsme třeba nepředpokládali.“

„I díky VISI jsme firmou, která je schopná vyrábět nejen formy, ale i postupové střižné nástroje světové třídy, které nejenže splní požadavky našich zákazníků na kvalitu, ale dokonce předčí jejich očekávání!“


Mohlo by vás zajímat: