Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Podpora vzdělávání v digitálních technologiích

Úterý, 01 Prosinec 2009 12:12

Autodesk AcademiaAutodesk, přední partner pro školy v oblasti digitálních technologií, uvedl na trh v České a Slovenské republice nový model licencování svých produktů pro výuku (s označením Education), který by měl zajistit flexibilnější licencování a lepší cenovou dostupnost produktů pro školy. Autodesk se tímto krokem snažil plně vyhovět požadavkům škol na variabilnější nabídku licencí, větší počet produktů v jednom balíčku a především cenovou dostupnost. Jedním z impulzů, proč se Autodesk rozhodl pro změnu výukových licencí, byla snaha najít řešení i pro gymnázia, technická lycea, integrované střední školy a ostatní odborné školy, které stále častěji digitální technologie zařazují do výuky.

Nový model nabízí komplexní řešení pro všechny technické oblasti a je přizpůsoben počtu počítačů ve školách. Namísto stávajících 10/20PACKů přichází tzv. Suite neboli sada, která v sobě zahrnuje širší nabídku produktů – komplexní řešení pro oblast strojírenství, stavebnictví, architekturu, infrastrukturu a media & entertainment. Suity budou prodávány v tzv. Bundle provedeních, a to 10 seats, 25 seats, 125 seats a 500 seats, přičemž 1 seat se rozumí možnost použití všech dostupných programů v dané sadě (suitu) na jednom počítači. Možnost zakoupit samostatnou lokální licenci zůstává a k balíku zakoupených síťových licencí bude možné dokoupit přídavné licence.
Navíc budou existovat dvě varianty prodávaných licencí –

  1. varianta pod označením PERPETUAL – jedná se o trvalé licence.
  2. varianta s označením TERM – jedná se o časově omezené licence na 1 rok.


K oběma variantám bude možné zakoupit roční předplatné (subscription), v jehož rámci Autodesk zasílá nové verze programů, jakmile jsou uvedeny v ČR na trh.
Autodesk Academia

V nabídce budou tyto sady:

Autodesk Education Suite for Architecture and Engineering obsahuje:
AutoCAD, AutoCAD Architecture, Autodesk Revit Architecture, Autodesk Revit Structure, Autodesk Revit MEP, AutoCAD MEP, AutoCAD Inventor Professional Suite, Autodesk Navisworks Manage, Autodesk Ecotect Analysis, AutoCAD Raster Design, Autodesk 3ds Max Design, Autodesk Impression software (pouze formou stažení).

Autodesk Education Suite for Civil and Structural Engineering obsahuje:

AutoCAD, AutoCAD Civil 3D, Autodesk Revit Structure, Autodesk Message Task Force, AutoCAD Map 3D, Autodesk Revit MEP, Autodesk Navisworks Manage, AutoCAD Raster Design, Autodesk Robot Structural Analysis Professional, AutoCAD Inventor Professional Suite, Autodesk 3ds Max Design Autodesk Impression (pouze formou stažení).

Autodesk Education Suite for Mechanical Engineering obsahuje:

AutoCAD Inventor Professional Suite, AutoCAD Electrical, Autodesk SketchBook Pro, Autodesk Showcase, Autodesk 3ds Max Design, Autodesk Impression (pouze formou stažení).

Autodesk Education Suite for Industrial Design obsahuje:

AutoCAD, AutoCAD Inventor Professional Suite, Autodesk Showcase, Autodesk 3ds Max Design, Autodesk SketchBook Pro, Autodesk Impression software (pouze formou stažení).

Autodesk Education Master Suite obsahuje:

AutoCAD, AutoCAD Architecture, AutoCAD Civil 3D, AutoCAD Inventor Professional Suite, Autodesk 3ds Max Design, Autodesk Revit Architecture, Autodesk Revit Structure, Autodesk Revit MEP, AutoCAD MEP, AutoCAD Map 3D, AutoCAD Raster Design, AutoCAD Electrical, Autodesk SketchBook Pro, Autodesk Showcase, Autodesk Navisworks Manage, Autodesk Robot Structural Analysis Professional, Autodesk Ecotect Analysis, Autodesk Impression (pouze formou stažení).

Autodesk Design Academy obsahuje:

AutoCAD, AutoCAD Architecture, Autodesk Revit Architecture, AutoCAD MEP, Autodesk Revit MEP, AutoCAD Inventor, Professional Suite, AutoCAD Civil 3D, Autodesk 3ds Max Design.

Autodesk Animation Academy obsahuje:

Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya Unlimited, Autodesk MotionBuilder, Autodesk Mudbox.

K zásadní změně se Autodesk rozhodl při bezplatném poskytování studentských licencí. Novinkou u studentských verzí je možnost instalace z jakéhokoliv média (např. trial verze, EDU verze), přičemž každý student se musí registrovat na portál Student Design Community, kde získá své originální sériové číslo. Studentské verze formou downloadu budou dostupné s časovým omezením 13 měsíců.
Studenti budou mít také možnost si zakoupit studentskou licenci v krabicové verzi, kde časové omezení bude 61 měsíců. V takovém případě student bude muset prodejci doložit potvrzení o studiu, které mu vydá škola.

CAMPUS Licence:

Stávající model licencování pro vysoké školy byl zcela zrušen. Campus licence již nadále nebude možné zakoupit. Řešením pro vysoké školy budou výše uvedené sady s počtem licencí 125 nebo 500.
AUTODESK ACADEMIA PROGRAM
Společnost Autodesk od začátku působení na československém trhu (psal se rok 1989) velmi intenzívně podporuje školství. Tato dlouhodobá investice byla vybroušena do krystalu s názvem Autodesk Academia Program, který od roku 1999 pod tímto názvem působí v českém a slovenském školství a je pokládán za jeden z nejúspěšnějších a nejucelenějších akademických programů spolupráce průmyslu a školství v oblasti digitálních technologií v Evropě.

Autodesk Academia Program řídí společnost Computer Agency, o. p. s., která i vzdělává pedagogy v autorizovaném školicím středisku – Autodesk Authorized Training Centre a dodává software do škol jako autorizovaný prodejce – Autodesk EDU PARTNER.

Autodesk Academia Program zahrnuje rozsáhlé spektrum aktivit. Autodesk je garantem níže uvedených projektů, poskytuje podporu většině středních odborných škol, vyšších odborných škol, technických lyceí a fakult vysokých škol a univerzit v České a Slovenské republice.

Autodesk Academia GRANT       
Autodesk Academia DESIGN   
Autodesk Academia FÓRUM
Autodesk Academia PORTÁL   

Klíčem úspěchu je přímé zastoupení pedagogů ve tvorbě celého programu. Školy zapojené do Autodesk Academia Programu mohou získat statut Autodesk Academia, který je vyjádřením špičkové kvality výuky, nejnovějšího programového vybavení, odpovídajícího vybavení učeben a laboratoří didaktickou technikou. Školy získávají nejen software za zvýhodněných podmínek, ale především jejich učitelé absolvují kurzy celoživotního vzdělávání a jsou podporováni specializovanými akreditovanými kurzy, workshopy a konferencemi. Prezenční vzdělávání je doplněno on-line podporou portály, které stále více nabývají na významu a umožňují vytváření virtuálních týmů a pracovních skupin.
statut Academia Programu

Školy se statutem Autodesk Academia mohou svým studentům udělovat Autodesk Certificate of Completion, mezinárodně uznávaný certifikát o znalostech a dovednostech konkrétního programového vybavení.

V programu již získalo statut Autodesk Academia 85 škol z České a Slovenské republiky, jednotlivých projektů se účastní cca 200 škol, cílová skupina pedagogů a studentů aktivně působících v programu již překročila počet 2300.

Aktivity Autodesk Academia Programu získávají podporu i od MŠMT (soutěž Autodesk Academia Design), byly a jsou podporovány dílčími projekty ESF RLZ, Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a dalšími národními i mezinárodními projekty. Tím dosahujeme proměn zapojených škol a univerzit v Autodesk Academia Programu v centra celoživotního učení se statutem nejvyšší kvality.

Jan Bucek, Business Development Manager
Miriam Bejčková, Computer Agency