Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

SolidWorks – 3D CAD ve školství

Středa, 22 Prosinec 2010 10:54

Tags: 3D CAD | SolidWorks

jirimichele01Předložíme-li před dnešního studenta tlačítkový telefon nebo mobil nejmodernější vývojové řady, tak rozhodně nebude dlouho přemýšlet a začne používat ten nový. Navíc, dobrovolně, a zcela bez jakýchkoliv předsudků, bude zkoumat jeho funkce, vlastnosti a možnosti, které tahle technologie umožňuje.

Stejně tak je to i s dnešními možnostmi CAD systémů. Mnohé školy již přístup k novým technologiím studentům poskytují. Studenti mohou vytvářet 3D modely dílů a sestav nejen ve škole, ale i na svých počítačích doma tak, jak jim to výrobci dnešních CAD řešení umožňují. Mohou nejen konstruovat, vytvářet technickou dokumentaci, ale i provádět simulace a výpočty v různých oblastech. Velmi užitečnou pomůckou je 3D CAD SolidWorks. Proč? Obsahuje úžasnou provázanost pro jednotlivé obory.

Modularita a výkonnost

Je všeobecně známo a platí: „SolidWorks je konstrukční program s intuitivním ovládáním, jehož základy lze naučit za několik hodin praktické výuky. Poskytuje modelovací nástroje s přehledným nastavením parametrů. Modulární konstrukční systém, který pokrývá široké spektrum technických úloh."

SolidWorks je prostředek pro výkonné objemové i plošné modelování, specializované návrhářské nástroje pro plechové díly, formy a svařování, práce s rozsáhlými sestavami a automatické generování výrobních výkresů.

SolidWorks ve školách

Dassault Systèmes SolidWorks Corp. (DS SolidWorks) vyvíjí a dodává 3D CAD software

SolidWorks Education Edition, který slouží jako efektivní nástroj pro výuku. Na světovém trhu

je od roku 1995. Ve světě je používán tento 3D konstrukční program ve více než 5000 školních institucích.

V České republice je k dispozici více než 9000 licencí na více než 100 vysokých školách, univerzitách, středních školách, průmyslovkách a učilištích. Aby mohl být SolidWorks plně k dispozici studentům a pro výuku, je poskytován v mnoha variantách počtu síťových licencí, případně samostatných licencí. Škola tak může zakoupit jí přímo vyhovující počet licencí pro své studenty. Při své obsažnosti je cenově velmi příznivý.

lukascerny02Lukáš Černý - studie motocyklu (SPŠ a VOŠT Brno, Sokolská 1)

Co je obsahem školních licencí? Jaká je dostupnost 3D modulů pro studenty při konstrukčních cvičeních, ke studiu?

Ve školních licencích jsou mimo jiné moduly pro vizualizaci a komunikaci (PhotoView 360, Animator,eDrawings), knihovna normalizovaných součástí (Toolbox) a portfolio Simulation produktů pro analýzy metodou konečných prvků (SolidWorks Simulation, SolidWorks Motion, Flow Simulation).

Shrnuto: produkty SolidWorks jsou Konstrukce a design, Simulace a výpočty, Speciální aplikace, Správa dokumentace, Manuály a mnohé další.

Mnoho učitelů mi může oponovat: „Málo výukových hodin, malá předmětová provázanost s technickým kreslením, technologií, technologií CAM, mechanikou, pružností a pevností, kinematikou. Toto jsou citlivá témata vyučujících strojních oborů na středních odborných školách, učilištích a průmyslovkách, kde se, mimo jiné, potýkají s malým počtem výukových hodin a různým stupněm nadání studujících. Ale i přesto, a právě proto, se dá velmi úspěšně, při nasazení 3D CAD SolidWorks, rozsáhlé učivo vysvětlit a nastudovat.

Samozřejmě – ne vše je možné zvládnout ve výuce, jelikož možnosti programu SolidWorks jsou velice obsažné.

Software a životní prostředí?

Položíme si otázku: „Může software ovlivnit životní prostředí? Jak? Čím? Vždyť rozvoj nových technologií probíhá téměř geometrickou řadou a jejich vliv na životní prostředí je stále významnější."

Odpověď je: „Ano, může." SolidWorks Sustainability přinášející koncepci udržitelných a spolehlivých návrhů je i součástí školních licencí. Tento produkt SolidWorksu obsahuje panel vlivu na životní prostředí, upravitelné výpisy a nástroj pro hledání alternativních materiálů. Student-uživatel tak může okamžitě určit dopad libovolné součásti a materiálu na životní prostředí, určit emise uhlíku (carbon footprint), spotřebu energie a znečištění vody i ovzduší ve vztahu k získávání surovin, výrobě, použití a likvidaci produktů.

Produkty SolidWorks Sustainability a SolidWorks SustainabilityXpress čerpají z odborných znalostí, výzkumu, vývoje a dat sítě expertů na otázky životního prostředí.

Soutěže – motivace

Patříme k zemím v srdci Evropy, které měly vždy vysoce kvalifikované odborníky z oblasti strojírenství. Jak motivovat studenty? Jak prověřovat jejich znalosti, hodnotit výsledky? Chce to porovnání, rozpoutat soutěživost, najít tu správnou „hravost" u mladých techniků, vychovat je, umožnit přístup a ukázat cestu. Prvním krokem je kvalitní 3D software a tím je právě SolidWorks a soutěže.

Ano, soutěže. Každým rokem, vždy se začátkem nového školního roku na EDU konferenci, jsou oznámeny výsledky a pořadí škol spolu s předáním odměn studentům. A hned nato je vyhlašována nová celoroční soutěž – 3D modelování v SolidWorks.

Nejsou zadána témata, okruhy, rozsah projektů. Studenti si tak mohou vybrat sami, jaké zařízení nebo výrobek vymyslí a zpracují ve 3D modelu, namodelují svoje nápady, vyzkouší nové myšlenky, varianty – je to pro ně velká výzva. Soutěží mezi sebou žáci, školy a přiznejme i učitelé, se kterými začínající konstruktéři úzce spolupracují, konzultují a učí se někdy spolu s nimi. Že kvalita prací každoročně velmi významným způsobem stoupá, je zřejmé. Projekty jsou propracovanější, funkční, detailní, design velice zajímavý – nový, jejich!

dominikfiala03Dominik Fiala - celoodpružený bicykl

Dnes studenti – zítra nadějní konstruktéři

Zaměříme-li se na správnou motivaci studentů a nebude-li výuka nudná, pak se studenti SolidWorks učí dobrovolně, dokonce velmi rádi. Zapojíme-li je do vzdělávání tak, aby je škola bavila a učení se stalo „hrou", pak nejenže mají radost, ale studenti jsou schopni vymyslet a zkonstruovat velmi zajímavé výrobky. Tyto pak následně splňují i hledisko funkčnosti a mají velmi zajímavý design. Nadějní konstruktéři jsou díky svým projektům žádaní a jsou perspektivní pro budoucí zaměstnavatele a praxi, kde se 3D CAD systémy stávají standardem. A SolidWorks standardem ve 3D systémech skutečně je!


Mohlo by vás zajímat: