Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Jaká byla konference SUPro 2016

Autor článku: Karel Heinige   
Sobota, 07 Květen 2016 00:00

Tags: Creo | IoT | Konference | Mathcad | SUPro | Windchill

aveng ilustracniJiž podruhé se konala na jižní Moravě, v mikulovském, loňským ročníkem prověřeném, hotelu Galant. Plán „odstartovat“ v 10:00 byl dodržen jen s malým asi pětiminutovým zpožděním a trousící se opozdilce už vítala filmová zkratka z loňského ročníku konference. Pak Pavel Rozsypal přivítal více jak 200 účastníků slovy o stále úspěšnějších produktech PTC a seznámil je s drobnými organizačními pokyny a ochutnávkou programu. V tom bude místo pro PTC Creo 3.0, Windchill 11 a jeho Top 11, IoT ve spojitosti s akvizicí ThinkWorx atd. Nechyběla zmínka o připravené konzultační místnost se specialisty na Creo, Mathcad nebo Windchill. V programu samozřejmě nemohla chybět ani soutěž creoMAN.

Zástupce PTC Karel Rusý pozdravil přítomné velmi krátkou zdravicí a přepustil slovo řediteli AV Engineeringu Pavlu Hrubému. Ten s narážkou na počet účastníků řekl, že nemůžeme být každý rok rekordní, ale loňský rekord byl vyrovnán. Pak pokračoval představením nových kolegů a shrnutím meziročních událostí. Hodně narostl počet školení, což bylo dáno zřejmě dotačními programy. Mluvil o třech společnostech, které přešly z Pro/E na Creo a hlavně implementovaly Windchill, o změně loga po 23 letech a změně názvu dvou divizí R&D a S&S. AV Engineering je PTC Autorized Training Partner s 15 servisními inženýry, kteří jsou ve firmě průměrně 8,5 roku.

aveng 1

Dobrou zprávou pro účastníky byla prezentace zvýhodnění uživatelů PTC Creo a PTC Windchill, jejichž časově omezené licence neboli Subscription jsou nyní s dosti velkými slevami. Slevové nabídky se týkají také výměny starých licencí Pro/E za Creo v akci Get Active!, se slevou je možné získat i simulační programy a automatizační aplikace.

Creo 3.0 – Co ještě nevíte

Tuto prezentaci měli připravenou Luděk Rektořík a Roman Míček. Luděk Rektořík se zmínil o importu dat z jiných CAD produktů a o nástroji Creo Flexible Modeling. Radovan Míček přidal šroubové spoje, které jsou novinkou v Creo 3.0, a chytré modely s výpočty z Mathcadu. Luděk Rektořík pak pokračoval pasáží o PTC Frameworku, knihovnách profilů, standardizovaných konstrukčních prvků, automatizaci ořezání a napojení profilů atd. Řady změn doznala i tvorba výkresů v Creu. Sem patří kóty, tvorba a formátování poznámek, vkládání parametrů ze seznamu, možnost přidání 3D symbolů v poznámkách, tvorba hyperlinků z 3D poznámek do kombinovaných pohledů a náhledy před tiskem.

Významnou novinkou je nahrazení Vericutu pro simulaci obrábění řešením od společnosti ModuleWorks, Simulace je integrovaná přímo do Crea, je rychlejší a lépe se s ní pracuje.

Užitečnými drobnostmi jsou automatická aktivace okna, které nyní není třeba ručně aktivovat při přepínání, uživatelsky nastavitelné příkazy na pravém tlačítku myši pomocí ikon, možnost zrušení verzování či rychlá orientace geometrie.

Ve shrnutí bylo konstatováno, že Creo 3.0 poskytuje datovou nezávislost, umožňuje rychlou editaci „mrtvých“ importovaných modelů nebo provádění neočekávaných změn na parametrických modelech. Pro urychlení denní práce přináší celou řadu nástrojů, mezi které patří integrace Crea a Mathcadu, vyšší automatizace konstrukcí z profilů, šroubové spoje a tvorba výkresů.

aveng 2

Creo 4.0 je připraveno na listopad 2016, první představení bude na konferenci LiveWorks v Bostonu. Hlavními inovacemi budou – flexibilní modelování pro plechové díly, funkce na pravé tlačítko myši, automatické reference ve skicáři, aditivní výroba (3D tisk a jeho optimalizace), Model Based Based Enterprise představující bezvýkresovou komunikaci napříč podnikem, a také IoT a CAD.

Windchill 11 a Top 11

Přemysl Votava pak pokračoval novinkami ve Windchillu 11 v symbolickém počtu jedenáct, i když ta jedenáctá v sobě zahrnovala mnoho dalších novinek. Jisté je, že používání Windchillu 11 znamená kvalitnější zpřístupnění informací o výrobku, rychlejší vyhledání správných informací, jednodušší vytvoření komplexního popisu výrobku i kusovníků pro všechna oddělení. A můžeme pokračovat zajištěním souladu výrobku s požadavky, správou novinek v Creu, zlepšením kvality výrobku nebo flexibilním řešením potřeb PLM.

Internet věcí

Před obědovou přestávkou vystoupil ještě Petr Holý z PTC s tématem IoT, neboli internetu věcí. Toto je u PTC spojeno s nákupem firmy ThingWorx. IoT je propojením mezi digitálním a fyzickým světem, který je dnes rozdělen do tří částí - chytrých propojených produktů, chytrých propojených operací a chytrých propojených systému, jejichž typickým příkladem mohou být například chytrá města. ThingWorkx je technologická platforma vhodná pro podniky, která umožňuje zlepšovatelům rychleji vyvíjet a rozmísťovat chytrá propojená řešení pro internet věcí.

aveng 3

Odpolední tahák creoMAN

Odpolední program začal naostro soutěží creoMAN, kterou už tradičně moderoval Radovan Míček. Přihlásilo se však jen sedm soutěžících, takže poslední vylosovaný postoupil do druhého kola bez boje. Úkolem prvního kola, jinak čtvrtfinále, bylo zneviditelnění šroubových spojů v 3D modelu. Potřebný čas? Asi 2 vteřiny. Ovšem toto řešení ukázal až Radovan Míček na závěr kola. Není divu, tato možnost je až v Creu 3.0.

Po prvním kole Radovan Míček zůstal před účastníky a pustil se do prezentace nazvané Creo – poznejte svůj výrobek. Ukázal proč používat simulace, jestli bude výrobek fungovat, jak omezit reklamace atd. K tomu představil pěknou řádku simulačních nástrojů jako Creo Mechanism Dynamics Option, Creo Simulate, Creo Advanced Simulation Extension, Creo Fatigue Advisor Extension, Creo Behavioral Modeling Extension, Creo Tolerance Analysis Extension, Creo Manikin Analysis Extension, Creo Mold Analysis Extension, Creo Spark Analysis Extension nebo PTC Mathcad.

Před semifinále creoMANa se ještě vešel Přemysl Votava a více do hloubky probral automatizaci tvorby kusovníků v Creu a Windchillu.

V semifinále bylo úkolem vymodelovat součástku podle výkresu a po vymodelování ji nechat projít změnovým řízením. Na úkol bylo celkem pět minut. V prvním semifinále se vítěz Zdeněk Novotný z firmy Produktion Sito dostal do časového limitu, druhé semifinále muselo být rozhodnuto podle toho, kdo se v plnění úkolu dostal dál, a tím byl Radek Pliska.

Finalisté zaujali svá místa, která měli odzkoušená z předchozích kol a nejdřív museli vymodelovat vlajku, vybarvit ji zepředu i zezadu, pak výkres stojanu, sestavu stojan plus vlajka a nakonec udělat změnu podstavce. Na to vše bylo k dispozici devět minut, vlastně deset a více minut, neboť časomíra odolávala nastavení.

Radek Pliska ze společnosti Linaplast i tentokrát úkol zvládl vymodelovat dřív a tak si odnesl nejen talíř dobrot z Valašska, ale i nejnovější 3D myš od 3Dconnexion. A všichni účastníci navíc dostali trička PTC.

Po předání všech cen ještě Radovan Míček předvedl cestu, jakou si vybral, když tvořil zadání finálové úlohy, a přidal i modelování vlajky vlající.

Luděk Rektořík následně pokračoval v odborných prezentacích. Ukázal, jakým způsobem se dá řešit automatizace v nástrojárnách a modelárnách, a přidal tvorbu katalogů náhradních dílů v Arbortextu SLM.

aveng 4

AV Engineering Awards 2016

Pak už přišla řada na Martina Halbsguta, který zrekapituloval letošní už 16. ročník soutěže AV Engineering Awards. Bylo do ní přihlášeno 13 projektů a hlasování, které probíhalo v rozmezí 13. 4. až 1. 5., se zúčastnilo 517 hlasujících. Jestli je to málo nebo moc, musí posoudit pořadatelé. Každopádně vítězem se stal projekt Univerzální kolový Traktor Zetor Crystal společnosti Zetor Tractors, který po předání cen a diplomu představili přítomným Petr Švábenský a Zbyněk Opletal.

Podvečerní a večerní relaxace

Po odborném programu přišla na řadu také odpočinková část dne. Mnozí ji ovšem pojali aktivně například výstupem na Svatý kopeček nebo prohlídkou nádvoří a zahrad Mikulovského zámku. Všichni se ale opět sešli ve sklípku hotelu Galant, kde jim moravskou atmosféru umocnila cimbálová kapela Klaret.

 

Tipy a triky druhého dne

Program druhého dne byl vyplněn velmi vyhledávanými semináři Tipy a triky, školeními pro přechod na Creo 3.0 i konzultacemi s technickou podporou.

Na základě vyhodnocení dotazníků od účastníků setkání lze konstatovat, že 26. ročník vzdělávací konference byl úspěšný po všech stránkách. A organizační tým AV Engineeringu se už těší na SUPro 2017.


Mohlo by vás zajímat: