Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Street View v České republice spuštěno

Autor článku: Karel Heinige   
Čtvrtek, 08 Říjen 2009 07:02

Tags: GIS | Mapy | Vizualizace

streetview941.jpgPrvní řadu panoramatických fotografií Prahy a okolí v aplikaci Street View spustil Google ve středu 7. října jako dárek ke svým třetím narozeninám pro české uživatele a firmy. Uživatelé se tak mohou projít po nábřeží Vltavy, vychutnat si pohled na Pražský hrad, nebo se virtuálně zatoulat v některé z pražských uliček. Česká republika je tak osmou zemí v Evropě, kde je služba Street View spuštěna. Uživatelé se mohou virtuálně procházet nejenom uličkami Prahy, ale navštívit též sedm měst v jejím okolí: Mělník, Beroun, Příbram, Benešov, Říčany, Brandýs nad Labem a Poděbrady.

Zajímavým doplňkem bude pro řidiče i neřidiče pohled na trasu dálnice D1 do Brna, po které se mohou virtuálně projet. I přes časovou náročnost zpracování dat se Googlu v první fázi podařilo zobrazit 3 500 km ulic, silnic a dálnic. Kdyby si lidé chtěli vše projít v reálném světě, potřebovali by na to při osmi hodinách pochodování denně tři měsíce.
Street View je nová funkce českých Map Google, která umožňuje uživatelům prohlížet si snímky ulic a krajiny různých měst po celém světě v 360 stupňovém pohledu. V oblastech, ve kterých je Street View dostupné, lze tuto funkci využít jednoduše: stačí zazoomovat do nejnižší vrstvy Map Google nebo přetáhnout oranžového „Panáčka“ v levé straně mapy do modře vyznačených ulic. Uživatelé si mohou jednoduše vybrat restauraci na večer, připravit si plán cesty, najít vhodné místo k setkání, zorientovat se v nové lokalitě nebo jen tak procházet nová místa.
Mapy Google i aplikace Google Earth jsou mezi českými uživateli velmi populární a jsou používány jako základní a informativní nástroje pro každodenní použití. Panoramatické fotografie v funkci Street View lze snadno nejen prohlédnout, ale i vytisknout a využít třeba při hledání oblíbené restaurace nebo cestovní trasy.
Benefity funkce Street View mohou kromě uživatelů využít školy pro vzdělávání v oblasti historie, geografie i občanské nauky, města a turistické atrakce pro místní rozvoj i rozvoj cestovního ruchu, i malé a velké firmy z různých odvětví.
Funkce Street View a rozhraní API jsou pro podnikatele, obchodníky i firmy dostupné zdarma. Jednoduše si Mapy Google s funkcí Street View přidají na své stránky a pomohou tak propagaci služeb, ať už to je síť hotelů, místní knihovna, restaurace nebo třeba realitní kancelář.

streetviewmanes941.jpg

Obzvlášť přínosná je funkce Street View pro cestovní ruch, jelikož diky teto technologii si turisté budou moci snadno prohlédnout některé z českých památek přímo na internetu. Mají tak skvělou příležitost získat inspiraci do budoucna nebo konkrétní představu o místě, které chtějí navštívit.  
Google jednal při vytváření Street View s mnoha organizacemi, aby zajistil co nejlepší ochranu soukromí náhodně zachycených osob. Google Street View obsahuje jen ty obrázky, které jsou viditelné z veřejných cest a zahrnuje i technologii, která rozmazává jak obličeje, tak i státní poznávací značky aut. Navíc může každý uživatel jednoduše označit obrázky k odstranění, které považuje za nevhodné, jednoduchým kliknutím na tlačítko „Nahlásit problém“. Takže pokud uživatel požádá o odstranění fotografie, i v případech, kdy je obličej či poznávací značka automobilu již rozmazána, Google považuje takový požadavek za prioritu a snaží se, aby byla daná fotografie trvale rozmazána/odstraněná co nejdříve.
Více o službě Street View se dozvíte na produktové stránce mapy.google.cz/streetview.


Mohlo by vás zajímat: