Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Praha má digitálního průvodce s GPS

Úterý, 22 Prosinec 2009 11:17

Tags: GPS | Průvodci

Na světě existuje spousta různých experimentálních digitálních průvodců. Jsou zpravidla zaměřené na umístění zajímavých bodů zájmu na mapě a jejich popis. Často se jedná o prototypy s nedostatečně zpracovaným obsahem. V Praze se skupina programátorů a historiků rozhodla zpracovat průvodce, který se nebude muset stydět za technickou, ale ani obsahovou část, ba naopak.

Technické řešení

Zajímavostí takových řešení je vždycky výzva použít existující technické řešení, nebo si vyvinout vlastní, které bude přesně splňovat požadavky na turistického průvodce. Zároveň by mělo být přívětivé i k technicky méně zdatnému uživateli. Takových lidí je přirozeně nejvíce. Máme-li se jako uživatelé rozhodnout, jestli se budeme učit s novou technickou hračkou, nebo užijeme na dovolené, kde je času málo, vyzkoušeného knižního průvodce, většina z nás sáhne pochopitelně po jednodušším řešení. Ne vždy to ale musí být dobrá volba. S technickým řešením společnosti Digital Urban Legends neřešíme, jestli se nám podaří aplikaci dobře nainstalovat, neřešíme, jestli máme správné mobilní zařízení se správným operačním systémem, neřešíme, jestli si umíme aplikaci stáhnout apod. Tvůrci se rozhodli zpracovat takové technické řešení, které bude nainstalované na zařízeních, která si jednoduše půjčíte na daných místech s nabíječkou, a jediné, co potřebujete umět, je se orientovat na mapě a vyhledávat v katalogu.

Ovládání

Ovládání aplikace je navrženo tak, aby bylo pro uživatele co nejjednodušší. Klasické posouvání mapou pomocí tahu prstu po displeji je snadné, tlačíka +/– umožňují zoom mapy, mapa je dvourozměrná, což pro chodce je daleko přehlednější řešení než 3D mapy, které navíc zpracují výrazně více baterky. Při chůzi je možné si na mapě zobrazovat významné body dle kategorií. Mohu se tedy vždy podívat, před kterou památkou stojím. Po kliku na památku v mapě se zobrazí její název, krátký popis, fotografie a tlačítko pro otevření detailu památky. Díky takovému řešení se v poznávání objektů nikdy nespletete.

Všechen obsah je pečlivě kategorizován. Z přehledného menu si mohu vybrat, jestli mě zajímají body na mapě, nebo reálie o Praze a historii českých zemí, třetím základním výběrem jsou tematické trasy. U bodů zájmu je vždy vidět krátký popis a má aktuální vzdálenost, u reálií století, o kterém pojednávají, a u tras jejich délka a časová náročnost. Mezi funkce patří i fulltextové vyhledávání, syntéza hlasu ve všech jazycích, fotogalerie a vývojáři v brzké době slibují i videogalerie. Po letmém zhlédnutí a krátkém používání je celé technické řešení velice snadné, dík čemuž se můžete rychle zabývat obsahem, který je druhou nemalou součástí celého průvodce.

Obsáhlá databáze

Celá databáze obsahuje na 350 stran historiky zpracovaného textu, které jsou přeloženy do tří dalších světových jazyků, tisíce fotografií, stovky MP3 syntézy hlasu a v blízké budoucnosti budou prý doplněny i MP3 ukázky významných skladatelů. Je vidět, že tvůrci si dali nejen záležet na technickém řešení tak, aby bylo snadno použitelné pro kterékoliv uživatele, ale zaměřili se i na tvorbu kvalitní databáze. Kompletní databáze je k nahlédnutí na stránkách pražského průvodce (www.digital-guide.cz).

Položek v databázi jsou stovky, pro každou položku jsou definovány vazby na další související položky, což celou databázi spojuje v jeden kompaktní celek a umožňuje systematicky se v ní pohybovat. Když vyberete Petra Parléře, hned mezi souvisejícími památkami vidíte jeho stavby po Praze. Stejně tak je to i u moderních architektů, spisovatelů, malířů, politiků, ale třeba i alchymistů. Díky tomu vás celý obsah nezahlcuje horou nesourodých informací, ale vždy jen tím, co jste si vybrali. Díky této funkci (na webu jsou statistiky databáze a uvedeno je 4582 souvisejících vazeb) si můžete vybírat mezi informacemi, které spadají do oblasti vašeho zájmu. Do budoucna se plánují ve spolupráci s Klubem za starou Prahu i rekonstrukce zmizelé Prahy. Do průvodce by tak měla přibýt jedna trasa po Židovském městě, kde díky dobovým fotografiím stanete na místech, která nenávratně zmizela.

Pestrá historie

Historické reálie jsou poměrně systematicky řazeny, i když by kdejaký historik měl určitě co namítat. Důležité je snad to, že laikovi dobře poslouží. Praha je rozdělena do 30 položek, tzv. chronologie. Jedná se o jednověté popisy významných milníků, které na sebe vážou celou řadu historicky významných událostí nebo epoch, k nim jsou pak řazeny významné osobnosti, jenž spadají do dané doby. V katalogu lze najít i celou řadu dobových legend, které Prahu dělají tak historicky pestrou. Motto projektu „5 kg tištěných průvodců ve vaší kapse“ má něco do sebe. Tohle je totiž obsah, který od tištěného průvodce čekat nemůžete, 5 kg knih s sebou tahat jednoduše nebudete.

Vývojová platforma a využití systému

Pro vývoj tvůrci zvolili platformu Windows Mobile. V dnešní době se ale stále více prosazují platformy, jako je Apple iPhone nebo Google Android, které umožňují velice rychlý vývoj mobilních aplikací a zefektivňují jejich distribuci uživatelům díky vlastním obchodům s aplikacemi. Obě platformy poskytují programátorům nástroje pro velice snadné vytváření mapových aplikací, zatímco tento digitální průvodce využívá pro práci s mapou vlastních nástrojů! Účelem tohoto řešení byla ale svoboda do budoucna. Projekt Digital Urban Legends není pouze o digitálním průvodci v Praze. Je také o herní variantě nebo interiérovém řešení pro muzea a galerie, kde mapou je schéma interiéru. Systém lze využít i v zoologických zahradách, kde se kombinuje GPS s mapou zahrady a schémata s interiéry jednotlivých pavilónů. Aplikace si otevře mapu dle módu, ve kterém se zapne, tedy herní Digital Game, interiérový Digital Interior Guide nebo exteriérový Digital Guide. Módy aplikace se zapínají dle databáze, ze které se čte. Uživatel tak ani nevidí, že z pavilónu vystoupil ven, aplikace se prostě přepne hned při prvním požadavku, který vnějšek evidentně určuje. Řekněme popis první vydry mimo pavilón nebo naopak v pavilónu první plaz v teráriu. Verze interiérového průvodce ještě není oficiálně vydaná, avšak již teď je patrné, že využije stejné funkce jako exteriérový Digital Guide.

Nástroje, doplňky

Tvůrci pro jednotlivé instalace v institucích mají celou řadu nástrojů. Nejedná se pouze o jednoho mobilního klienta. Partner, který by systém používal např. v zoologické zahradě, využije především propracovaného správce celého obsahu. Přes další nástroje lze všechny použité přístroje aktualizovat, a to vždy v módu nabíjení. To je poměrně zásadní prvek celého tohoto řešení. Uživatel nebude nikdy potřebovat připojení k internetu – celé řešení je striktně zaměřeno na šetření s baterkou, využívá minimum prostředků potřebných v dané chvíli. Vše, aplikace i databáze, se aktualizuje jen při nabíjení přístroje. Zařízení se připojí k wifi síti a stáhne si samo data.


Tvůrci připravují i další doplňky, jako např. klienta pro iPhone. Z technického hlediska se tedy jedná především o celý soubor nástrojů přímo určených pro instituce, které by chtěly umisťovat data o důležitých místech na mapu s celou řadou suplementárních doplňků: aplikace na správu obsahu, aktualizaci dat, překlady textů i grafického rozhraní, sběr statistických dat uživatelů a jeden klient pro konzolové řešení. Mohou to být cestovní agentury v kulturně zajímavých oblastech nebo instituce, jako jsou galerie, muzea a zoologické zahrady. Jakmile daná instituce systém jednou provozuje, má jistotu, že jimi zpracovaný rozsáhlý obsah se k uživatelům dostane mnoha cestami. Příklad je iPhone a mobilní webové rozhraní, které v době psaní tohoto článku ještě nebylo spuštěno, ale chystá se každou chvíli. Míst, kde se uživatel může dostat k obsahu, je tedy hned několik: konzolové řešení mobilního digitálního průvodce k zapůjčení, web, mobilní web, v budoucnu iPhone. Vše plně automatizováno a spravováno z jednoho místa.

Uchytí se?

Jedná se určitě o hodně ambiciózní počin, který sází na možnost zpracovat velký objem dobře systematizovaného obsahu a možnost distribuovat jej uživatelům celou řadou způsobů. Otázkou určitě vždy u takových projektů zůstává, jestli se jich chopí ti prozřetelní lidé. V Praze exteriérový Digital Guide provozuje agentura Avantgarde Prague prvních pár dní. Na výsledky si budeme muset ještě počkat.

www.digital-guide.cz
www.digital-urban-legends.eu

 


Mohlo by vás zajímat: