Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Visualize – název říká vše

Autor článku: Redakce   
Úterý, 26 Duben 2016 00:00

Tags: 3D CAD | Solidworks Vizualize | Vizualizace

vizualize ilustracni3D modely jsou základem nejen pro tvorbu výrobních a montážních výkresů, ale také pro celou řadu dalších použití. Jedním z nejtypičtějších jsou vizualizace. Prakticky každý 3D CAD program přichází s doplňkovým modulem pro realistické ztvárnění. Nejinak je tomu u Solidworks. Na doplnění ke stávajícím vizualizačním nástrojům, verze 2016 je dodávána s jedním z nejvýkonnějších renderovacích nástrojů na trhu. Název je krátký a přitom výstižný – Solidworks Visualize.

Starý známý

Nejde o žádného nováčka, pod původním názvem Bunkspeed je na trhu již řadu let a získal si ve světě mnoho zákazníků i těch nejzvučnějších jmen. Přístup Visualize se poněkud liší od dalších jemu podobných. V první řadě je to jednoduchost použití, až kontrastující k ohromujícím výsledkům, kterých lze dosáhnout. Dále, technologie Visualize využívá celý výpočetní výkon počítače k rychlému dokončení práce. Tedy nejen výkon hlavního CPU, jak je obvyklé u běžných vizualizačních nástrojů, ale také výkon procesoru grafické karty. Podle povahy dokáže software sám navrhnout optimální poměr, nebo jej zadá uživatel. Je určen všem, kdo tvoří vizuální podobu předmětů, ať už sám konstruktér, oddělení marketing nebo samostatný grafik či designer. Zkrátka všem, kdo rozhodují o finální podobě výrobku.
Uživatelské rozhraní

Pojďme se nejprve podívat na to, co je vidět jako první a potom neustále – uživatelské rozhraní. Místo popisování se podívejme na obrázek. Moc to tradiční 3D nebo i 2D CAD systémy nepřipomíná. To je do značné míry záměr, aby program byl dobře ovladatelný i těm, kdo nejsou na CAD systémy zvyklí. Jak je také vidět, celé rozhraní je přeloženo do češtiny, což je v naší zemi velmi důležité.

vizualize 1

Vdechněte vašim návrhům život

Můžete ukázat svůj produkt ve více vizuálních konfiguracích v různých scénách, osvětlení a přispění uměleckých filtrů. Solidworks Vizualizace přesně simuluje reálný osvětlení a moderní materiály, zatímco škálovatelný výkon vykreslování přizpůsobíte danému času, tak aby výsledky splňovaly nejvyšší nároky. Snadno přidáte pohyb, vytvoříte otáčení o 360 stupňů, můžete animovat kamery, upravovat materiály, modely, nebo dokonce Slunce. Změny v náhledovém okně jsou zobrazovány v reálném čase. S programem se instalují desítky materiálů, textur, pozadí, a další stovky jsou ke stažení z internetových stránek výrobce.

vizualize 2

Počátek v 3D CAD modelu

Samotné modely či tělesa ve Visualize netvoříte, vznikají importem CAD modelů. Importní filtry podporují rozšířené 3D CAD formáty, jako je CATIA, Solidworks, Inventor, tak obecné výměnné formáty ACIS, STEP, IGES a celou řadu dalších. Využití dat lze rozšířit jedním zajímavým prvkem. Pokud při importu aktivujete volbu „Sledovat soubor“ , změna geometrie zdrojového CAD modelu je přenesena i do Visualize. Pokud víte, že model byl změněn, můžete jeho aktualizaci provést na vyžádání. To může značně uspořit čas s dokončením již rozpracované studie modelu, který stále ještě podléhá změnám.

Postup práce – zjednodušený mód

Jak již bylo zmíněno, program lze přepnout do tzv. zjednodušeného pracovného prostředí, které zahrnuje pouhých 5 kroků k profesionálnímu výsledku:

  1. import – výběr a možnosti zpracování 3D dat
  2. barvy/materiály (včetně materiálů a textur přiřazených např. v Solidworksu)
  3. scéna – určení pozadí
  4. kamera – volba a přidání kamery – pohledu na model
  5. render – vykreslení v několika režimech: snímek (v rozlišení náhledu), render ve vysokém rozlišení, animace, otáčení, sluneční studie.

To vše se nastavuje přehledně a logicky a vykreslení do např. interaktivní virtuální scény je otázkou několika kliknutí. 

Práce v plném režimu

Jak lze očekávat od programu pro profesionály, jsou v rozšířeném režimu k dispozici detailní nastavení studie, aby výsledek odpovídal zamýšlené představě bez jakéhokoli kompromisu. Můžete využít kvalitní raytracing, světla, kamery, textury, jas, připravit vlastní pozadí a řadu dalších nastavení. Vykreslování lze nechat provést na pozadí, a připravovat další model. Připravuje se také funkce distribuce potřebného výpočetního výkonu na skupinu počítačů, neboli počítačovou farmu. Lze vytvářet nové konfigurace v rámci jednoho projektu, a tak velmi rychle porovnat různé vizuální záměry.

vizualize 3

Standard a Professional

Solidworks Visualize je dodáván ve dvou verzích. Solidworks Visualize Standard je dodáván jako součást verzí Solidworks Professional a Premium 2016, a to zdarma těm, kdo mají aktivní předplatné. Může být instalován v počtu licencí Solidworksu i na jiný počítač. Stručně řečeno, verze Standard je funkčně zaměřena na statické vizualizace. Jejich kvalita je ale velmi vysoká, a navíc je získáte v rekordně krátkém čase, už díky zmíněné unikátní softwarové architektuře. Naproti tomu verze Professional pokrývá vše včetně animací jednotlivých dílů, interaktivní prezentace, panorama, filtry kamery, vícenásobné pohledy, rozložené pohledy na základě Solidworks konfigurace, renderovací fronta a počítačová farma.

Závěrem

Solidworks Visualize, hlavně verze Professional může být použit v jakémkoli oboru, stavebnictví, architektura, návrh interiéru, dopravní prostředky, spotřební zboží. Původním heslem pro Visualize je být rychlý, snadný a zábavný při nekompromisní kvalitě výstupů. A protože na stránkách výrobce je ke stažení plně funkční zkušební verze, můžete posoudit sami.


Mohlo by vás zajímat: