Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

SWOOD – návrh a výroba nábytku a dřevěných konstrukcí

Autor článku: Ivan Cimr   
Úterý, 20 Červen 2017 00:00

Tags: CAD | CNC | EFICAD | SWOOD CAD | SWOOD Design

swood ilustracniSWOOD Design a SWOOD CAM jsou dva integrované moduly pro Solidworks od francouzské společnosti EFICAD. Pomocí jejich nástrojů lze vysoce zefektivnit návrhy nábytkových sestav a zejména zautomatizovat jejich přípravu výroby. SWOODu používají jak velké nábytkářské firmy, tak i poměrně malé, zakázkové výroby nábytku. Všem SWOOD nabízí zcela novou úroveň práce, velkou pružnost v návrzích, zkrácení termínů nabídek, precizní kalkulace a dokumentaci i snadné změny během procesu výroby.

SWOOD Design

SWOOD Design je modul pro návrhy nábytkových sestav. Pomocí SWOOD Designu lze navrhovat nábytek, jeho nejrůznější sestavy a rozměrové varianty. K tomu se používají inteligentní knihovní prvky, desky (s kontrolou směru vláken a tloušťky), spojovací prvky, kování, mechaniky např. zásuvek od různých dodavatelů, povrchové materiály (lamino, dýha) a další. Vše probíhá poloautomaticky, díly se samy přizpůsobují rozměrům nebo nacházejí správné vzdálenosti. Když jsou knihovny správně připraveny, lze snadno zaměnit dvě zásuvky za tři, zmenšit dvířka, vložit celou sestavu kování přímo od dodavatele. S knihovnami, které zpravidla bývají ušité na míru uživateli, se pracuje intuitivně systémem drag&drop.

swood 1

swood 2

Důležitou částí SWOOD Designu je příprava výroby, tedy výrobní dokumentace, seznam polotovarů k objednání, data pro olepovačky, export dat pro optimalizaci řezů na pile nebo přidělení čárového kódu. To vše vysoce automatizuje proces návrhu a výroby. V ideálním případě trvá nejdéle dohoda se zákazníkem a jeho potřebami. Pomáhá interaktivní návrh ve 3D přímo před potenciálním kupcem, pokročilá vizualizace, instantní změny materiálů, rozměrů, počtu prvků, stylu dvířek a podobně. Jakmile je vše dohodnuto, lze stiskem jednoho tlačítka doslova spustit výrobu – vše se rozpadne na jednotlivé kusy materiálu s dokumentací, výrobní programy, objednávkové formuláře a cenové kalkulace. To vše ve sjednocujícím, osvědčeném a pružném prostředí softwaru Solidworks jako nosném základu vší funkčnosti.

swood 3

SWOOD CAM

SWOOD CAM pracuje se všemi CNC stroji specializovanými na opracování dřeva ve výrobě nábytku. Umí pracovat se specifickými technologiemi pro tuto výrobu, s vícenásobnými vřeteny a hlavami, vrtacími agregáty a vodorovnými vřeteny, odsáváním, automatickou regulací rychlosti podle směru vláken, stavitelným vakuovým upínáním, laserovým zaměřením, upnutím více dílů a deskovým hospodářstvím, frézováním drážek, profilů, nebo řezáním pilou. Typický je výstup na CNC stroje typu Houfek Orion či Scorpion, Homag, Weeke (Woodwop), Biesse, CMS, SCM, Masterwood a podobné. Operace je možno snadno překonvertovat do hotových šablon. Automatické rozpoznání typu geometrie a styl použití drag&drop pak dělají z programování elegantní záležitost. Rozsah programovacích schopností je až pět souvisle řízených os, samozřejmě využívá hotovou 3D geometrii s velkou výhodou. SWOOD CAM dokáže běžně používat složené agregáty a automaticky optimalizovat jejich funkci. Do seznamu funkčnosti patří také SWOOD Nesting, automatické rozložení dílů na deskový polotovar nebo rozložení na pohyblivých trámcích s přísavkami.

swood 4

Společnosti EFICAD

SWOOD pochází ze slunné Francie a společnost EFICAD byla založena v roce 1989. Ke specializaci na obrábění dřeva se dostala v roce 1991, kdy spolupracovala na řešení pro routery firmy SCM. V roce 2001 poprvé provedla integraci svého školního systému do Solidworks. Na základě svých dlouholetých zkušeností představila v roce 2010 zcela nové řešení SWOOD, plně integrovaný CAD/CAM modul pro Solidworks.

swood 5

Závěrem

SWOOD spolu se Solidworksem představují novou úroveň práce ve výrobě nábytku – snadnější a pružnější přístup, podložený informacemi a automatizací. V moderní době, vyznačující se rychlostí, znatelně ulehčí práci a poskytne nástroje pro pružnou reakci na zakázky. V neposlední řadě pak zlepší i marketing a image firmy nabídkou vizuálních nástrojů Solidworksu – například produkt Visualize. Zbývá jen začít.

swood 6


Mohlo by vás zajímat: